Čechy nejvíce tíží korupce. Následuje zdravotnictví a nezaměstnanost

11.02.2011 9:21

Nejzávažnějším problémem společnosti je podle výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH korupce. Téměř stejně vnímají Češi situaci ve zdravotnictví. Pro pětinu z nich je velkou potíží nezaměstnanost, naopak často diskutovanou důchodovou reformu označilo za problém necelých pět procent respondentů.

Čechy nejvíce tíží korupce. Následuje zdravotnictví a nezaměstnanost

Nejpalčivějšími problémy české společnosti jsou korupce, zdravotnictví a nezaměstnanost. Vyplynulo to z výzkumu společnosti MÉDEA RESEARCH, který se uskutečnil ve dnech 18. - 28. 1. 2011 na reprezentativním vzorku 1103 respondentů. „Pořadí problémů dnešní doby tak, jak ho cítili lidé v lednu 2011, je mimo jiné ovlivněno ekonomickou krizí a akcí lékařů Děkujeme, odcházíme," komentuje výsledky ředitel MÉDEA RESEARCH Jan Matějka.

Korupci vnímá jako největší problém současnosti 23, 9 procenta Čechů. Těsně za ní bylo uváděno zdravotnictví (23,2%). Muži a vzdělanější lidé častěji uváděli korupci, ženy a méně vzdělaní lidé naopak zdravotnictví. Na třetí a čtvrté místo se dostala oblast financí, ekonomiky a ekonomické krize (19,6%) a s ní spojený problém nezaměstnanosti (19,7%). S těmito oblastmi do určité míry souvisí i problémy na následujících místech sociální otázky (11,1%) a zdražování (10,6%).

Důchodovou reformou se trápí necelých pět procent populace

Teprve za těmito problémy jsou uváděny špatné vlastnosti lidí a morálka (8,7%), politická situace (7,6%) a kriminalita (5,4%). Politickými stranami často zdůrazňovaná jako naprosto nezbytná důchodová reforma je jako tíživý problém vnímána necelými pěti procenty dotázaných (4,5%). Do pozadí se dostalo životní prostředí (3,7%) a školství (2,9%). Zcela na okraji zůstala bezpečnostní situace, vztahy mezi lidmi, romská otázka a menšiny obecně, legislativa, zákony, bydlení a doprava.

Korupci vnímají jako závažný problém především příznivci TOP 09 (28,8%) a Věcí veřejných (27,5%). Smířlivější jsou stoupenci ODS (22%), ČSSD (19,8%) a KSČM (19,4%). Zdravotnictví, které díky protestní akci lékařů Děkujeme, odcházíme hýbe společností, vnímají jako největší problém příznivci ČSSD (29,6%), KSČM (28,2%) a TOP 09 (26,9%). Méně tíží stoupence VV (22,6%) a ODS (21,8%).

K věci:

Boj o důkazy v kauze Barták. Zpravodajci je brání před policií 

Michálek stírá podezřelý tendr: Čistička by mohla stát polovinu 

Kalousek: Kdokoli spojený s kauzou Promopro nemůže dále pokračovat ve funkci 

Foto: justice.cz

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…