Nečas: Nejsme tak zkorumpovaní. Šéf TI: Ale jsme, je to velmi špatné

03.12.2011 12:10

Vláda a úřady začínají účinně bojovat proti korupci. Tvrdí to premiér Petr Nečas v sobotním rozhovoru pro Lidové noviny. Tabulky protikorupčních organizací, řadící ČR na ne zrovna lichotivé místo, pak skutečnou situaci v zemi podle Nečase nevystihují. Premiér také zpochybnil svou klíčovou úlohu při dosazení Martina Bartáka na Ministerstvo obrany. Právě bývalý náměstek resortu za Topolánkovy vlády ale nyní čelí obvinění z korupce v kauze armádních Tatrovek.

Nečas: Nejsme tak zkorumpovaní. Šéf TI: Ale jsme, je to velmi špatné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas s Karolínou Peake ve sněmovně

Podle premiéra není nutné vidět hodnocení ČR v žebříčku protikorupční organizace Transparency International nijak černě. Premiér je v rozhovoru velmi optimistický, vzhledem k tomu, že se naše země v rámci vyspělých zemí propadá až na úplné dno. Letos skončila na 57. až 59. místě spolu se Saúdskou Arábií a Namibií.

Související:


Skutečná korupce a její vnímání. Podle Nečase dvě odlišné věci

"Je známo, že žebříček TI je sestaven z měkkých dat, že to není žebříček korupce, ale vnímání korupce. Čistě teoreticky se země s obrovskou mírou korupce, v níž panuje mínění, že u nás se korumpovat nemůže, umístí v žebříčku velmi dobře," naznačil Nečas pro Lidové noviny relativní hodnotu dat světové protikorupční organizace číslo jedna. "Troufám si říct, že konkrétních kroků jsme za poslední rok a půl udělali daleko více než předtím za deset let. Tvrdit, že se nic neděje, nebo že se situace dokonce zhoršuje, je velmi neobjektivní," podotýká Nečas.

"Premiér má pravdu v tom, že jde o index vnímání korupce a musíme jej interpretovat opatrně. Je ale třeba zdůraznit, že respondenty jsou lidé, kteří jednak mají odstup, aby byli schopni porovnat úroveň korupce v dané zemi. Celý žebříček je pak stavený tak, aby nezkresloval realitu," komentuje Nečasova slova pro ParlamentníListy.cz šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Žebříček TI tak prý rozhodně žádné zemi nepřilepšuje ani nepřihoršuje, navíc je vzhledem ke každoročnímu hodnocení možno sledovat dlouhodobý trend v jednotlivých státech. To vysvědčení je jako jeden ze socioekonomických ukazatelů pro ČR velmi, velmi špatné," řekl dále redakci Ondráčka.

Mostecká uhelná jako OKD, říká Nečas o sponzorovi ODS 

Premiér jako lídr jedné z velkých politických stran se také v interwiew opírá do nového českého trendu, kdy i největší hráči českého byznysu začínají o korupci otevřeně hovořit, popřípadě jako šéf Agrofertu Andrej Babiš dokonce plánují do politiky aktivně vstoupit. Nečas při té příležitosti zmínil i velkou podobnost kauzy Mostecké uhelné a OKD Zdeňka Bakaly. Podivný způsob privatizace obou předních těžařských společností je prý skoro stejný.

Bakala před volbami poskytl ODS velký sponzorský dar. Nečas zdůrazňuje, že z Bakalových peněz částečně financovala kampaň nejen ODS, ale i TOP 09 a VV. Zvláště Kalouskova strana pak prý ve věci vyšetřování privatizace "významně mlčí".

Čtěte také: Nečas zasahuje: Za ČSSD se kradlo víc, Bakala pomlouvá Česko


Barták má rád armádu, tak šel na ministerstvo

Kvalifikací Martina Bartáka, náměstka a pozdějšího ministra obrany spojovaného s kauzou Pandurů i vojenských Tatrovek, za které nyní čelí trestnímu stíhání, byl podle Nečase jeho "zájem o armádní věci". Měl to být právě premiér, který neurochirurga z pražské Bulovky přivedl na vysoký post na ministerstvu. Nečas přiznává, že seznámil ministra obrany první Topolánkovy vlády Šedivého s poslancem Vidímem, který nestraníka Bartáka za středočeskou ODS prosadil. "My jsme se normálně sešli a bavili se o tom, zda se pan Barták může uplatnit, nebo ne. Rozhodnutí bylo na panu Šedivém, ten si jako ministr jmenoval náměstky," tvrdí Nečas. V Bartákově případě je prý i přes policejní stíhání nutné uplatňovat presumpci neviny.

Hlavně nestrašit katastrofou, nebo opravdu přijde

Nečas měl prý vždy ambici měnit ODS k lepšímu a prý se mu to i daří. I když s různou úspěšností. Ve stejné situaci je prý i pražský primátor Bohuslav Svoboda, který má premiérovu plnou podporu. Nečas v rozhovoru přiznává svou důležitou roli v dramatu okolo výměny koaličních partnerů ODS na pražském magistrátu.

Česká vláda je prý připravená účinně jednat v případě naplnění nejčernějších zahraničněpolitických scénářů v podobě rozpadu eurozóny. Přesto ale premiér zatím nehodlá o této eventualitě příliš hovořit. Bylo by to prý na škodu věci. "Pokud se o určitých proroctvích pořád mluví a mluví, tak se ta proroctví naplní," zmiňuje Nečas důležité ekonomické pravidlo. Roli zvěstovatele apokalypsy tak prý rezolutně odmítá. "Zavádět zvyk, že kudy chodím, tudy straším, to by se obrátilo proti české ekonomice," varuje premiér.

Související: "Bude to hustý." Přijde taková krize, že už o ní mluví i Kalousek


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…