Na žebříčku korupce se Česko opět propadlo. Vláda naplňuje protikorupční strategii

01.12.2011 17:01

Vnímání korupce v Česku není dobré, vláda ale svou protikorupční strategii postupně naplňuje, reagoval premiér Petr Nečas (ODS) na zveřejnění žebříčku vnímání korupce organizací Transparency International. ČR v něm znovu propadla a v hodnocení se pohybuje v páté desítce.

Na žebříčku korupce se Česko opět propadlo. Vláda naplňuje protikorupční strategii

"Zrušili jsme prostředníky nákupu techniky v armádě. Zrušili jsme ekotendr. Zákon o veřejných zakázkách je výrazným posunem vpřed proti minulosti," uvedl Nečas v tiskovém prohlášení. Vláda podle něj nadále považuje boj s korupcí za svou zásadní prioritu.

Premiér hájí vládu také tím, že na přípravě protikorupčních norem spolupracuje právě s Transparency International i s dalšími neziskovými organizacemi. Některé protikorupční organizace i vládní a opoziční poslanci ale zákonu o veřejných zakázkách vyčítali, že ho nepřehledné projednávání ve sněmovně oslabilo a schválená verze neumožní dohledat konečného vlastníka firem, které získají veřejné zakázky.

Zprůhlednění financování politických stran

Dalšími kroky vlády ve snaze omezit korupci podle premiéra bude vytvoření sítě speciálních státních zástupců a zprůhlednění financování politických stran. Přísnější dohled by podle něj měly mít firmy ovládané státem. Nečasovy cíle se tak do značné míry shodují s doporučeními české pobočky TI, která volá po zprůhlednění financování stran, přijetí pravidel pro práci úředníků, nezávislosti justice a vyšší specializace státních zastupitelství.

Podle šéfa české pobočky TI Davida Ondráčky ale z mezinárodního srovnání jasně vyplývá, že řada sousedních a podobných zemí jako ČR je na tom v boji s korupcí lépe. Nejhorší zprávou podle něj je, že se v posledních třech letech ČR na žebříčku stále propadá, a proto je prý nejvyšší čas na změny.

TI dnes celosvětově zveřejnila žebříček vnímání korupce a mezi více než 180 letos hodnocenými státy klesla ČR z loňské 53. na 57. příčku. V rámci EU je Česko 21. z 27 zemí.

Čtěte více:

Korupce v Česku: Hůř už je jenom na Balkáně, Česko v žebříčku padá

Grospič (KSČM): Pospíšil našel „viníka" korupce

Pivovarník Bernard varuje: Korupce dosáhla nebývalých rozměrů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…