Medveděv chce v Praze jednat i o protiraketovém štítu, tvrdí velvyslanec

06.12.2011 13:35

Plány NATO a USA na vznik systému protiraketové obrany v Evropě, světová a evropská finanční krize, vztahy Ruska a EU či arabské nepokoje patří k zahraničněpolitickým tématům, o nichž chce ve čtvrtek v Praze diskutovat ruský prezident Dmitrij Medveděv. Podle ruského velvyslance v ČR Sergeje Kiseljova ale mají návštěvě dominovat obchodní a ekonomické vztahy Česka a Ruska. Diplomat očekává podpis "významného balíku" dvoustranných smluv.

Medveděv chce v Praze jednat i o protiraketovém štítu, tvrdí velvyslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žižkovský vysílač

"Nechtěl bych se teď do těchto otázek nořit hlouběji, dejme čas posoudit problematiku v rozhovorech," řekl novinářům velvyslanec o protiraketovém štítu. Dodal, že v Praze je pozice Moskvy dostatečně známá.

Kompromis zatím není

Moskva plány na vznik štítu dlouhodobě odmítá, velmi ostře se před lety vyjadřovala k původnímu návrhu Washingtonu, aby byly prvky systému umístěny v ČR a Polsku. Také česko-ruské vztahy kvůli tomu tehdy ochladly.

Američané ale nakonec tuto podobu systému zamítli a jisté uvolnění ve vzájemných vztazích přinesl i loňský summit USA-Rusko. Hostila jej Praha, Medveděv a jeho americký protějšek Barack Obama na něm podepsali smlouvu o snížení jaderných arzenálů.

Medveděv nicméně v minulých dnech pohrozil, že Moskva od odzbrojovacích smluv odstoupí a rozmístí nové rakety na západě a jihu země, pokud Spojené státy nevyslyší ruské námitky vůči chystanému protiraketovému štítu v Evropě. Washington sice pozval Moskvu, aby se na vybudování protiraketové ochrany s účastí NATO podílela, přičemž všechny strany spolu o tom jednají, nicméně dosud Američané ani Rusové ke kompromisu nedospěli.

Čtěte také:

Medveděv u Klause: V Praze podepíšeme klíčový dokument

Klaus: Temelín je vedlejší, s Rakouskem řešíme dálnice
Temelín možná nedostavíme, říká zmocněnec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…