Kalousek sepsul poslance z ČSSD. Ten sklapl podpatky. „Okrádání“ prý nemyslel vážně

07.12.2011 15:10

Sociální demokrat Ladislav Skopal pohoršil ministra financí Miroslava Kalouska. Skopal je totiž místopředsedou poslaneckého zemědělského výboru a jal se při projednávání státního rozpočtu hájit zemědělskou politiku. Řekl troufale, že kapitola ministerstva zemědělství je zas okradena o přímé platby, kde Kalousek zemědělství obral o důležitou částku. Ale to byla voda na mlýn u Kalouska. Ministr financí se ohradil a vynutil si tím poslancovu omluvu.

Kalousek sepsul poslance z ČSSD. Ten sklapl podpatky. „Okrádání“ prý nemyslel vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Že mezi opozičními a koaličními poslanci občas prolétne nějaké to ostré slůvko, na to jsme všichni zvyklí. Tentokráte ale ve sněmovně nepadaly ostré výpady od sněmovního barta Davida Ratha, ale od jeho kolegy Ladislava Skopala. Ten si troufl při projednávání rozpočtu státu kritizovat ministra financí a jak záhy zjistil i on, to se nevyplácí. Kalousek ho totiž pěkně setřel.

K rozpočtu více zde:

„Trošku mě mrzí, že již druhý rok se stává to, že kapitola ministerstva zemědělství je zas okradena o zásadní, a to jsou přímé platby, kde pan ministr financí zemědělství obral o tak důležitou částku. Protože přece jenom v rámci Evropské unie naši zemědělci konkurují zemědělcům z ostatních států a nejsou schopni bez těchto podpor konkurovat jak v oblasti rostlinné, tak v oblasti živočišné výroby," jal si za sněmovním pultíkem vylívat dušičku na téma zemědělství Skopal, jenž má na kritiku i tak trochu právo, neboť je místopředsedou zemědělského výboru.

„Nejde to ze zdrojů ministerstva zemědělství tak, jak by se očekávalo, protože to snížení, které všechny resorty mají, již je promítnuto v rámci tohoto rozpočtu. A musíme si říct, že na přímé platby jde nula. Ne, že to je 80 procent, 60 nebo 50 nebo 90. Je to nula," zdvihal také hlas sociálně demokratický poslanec.

Prý svou kritiku v minulosti přednesl již několikrát a nebyla vůle ani ministerstva financí ani vlády převést tyto finanční zdroje. Chce ale jen upozornit na to, že je potřeba se nad tím zamyslet a pokud ministr financí bude předělávat rozpočet, tak určitě pak on upozorní, že v této oblasti je potřeba částky zvýšit.

Kalousek: Rozpočet státu, obce či rodiny je o prioritách

A co na to Kalousek? Promiňte, paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych se chtěl velmi důrazně ohradit proti termínům, které používá pan poslanec Skopal při zdůvodňování svých pozměňujících návrhů," začal zostra strážce státní kasy.

Více zde:

Pak pravil, že rozpočet - ať už rozpočet státu, obce či rodiny - je vždy vážením nějakých politických, tedy i rozpočtových priorit.

„Doma, pokud se rozhodneme opravit si střechu, tak se možná musíme uskromnit na dovolenou a také si neříkáme, že jsme se okradli na dovolené, že jsme někomu něco uloupili. Prostě jsme jednu prioritu podřídili druhé. Tohle není okrádání, kterého se dopustil ministr financí. To je vládní návrh zákona o státním rozpočtu, který v těch omezených rozpočtových možnostech, které Česká republika má, vláda navrhuje ty priority, které pokládá politicky i rozpočtově za správné," zmínil také ministr.

„Je svatým právem každého z vás říci, že se domníváte, že například posílení top-upů je vyšší prioritou než peníze pro pana ministra vnitra na Šluknovském výběžku nebo jakákoliv jiná priorita. To je vaše svaté právo! Ale mluvit přitom o okrádání je formulace, proti které se důrazně ohrazuji!" dodal.

Omlouvám se, omluvám se...

Skopal ale následně sklapl podpatky a omluvil se. „Omlouvám se panu ministrovi financí, že jsem řekl slovo okradl. Dobře, řeknu to trošku jinak: Mrzí mě, že zemědělství není vnímáno jako priorita a dochází k útlumu velice důležité oblasti," uzavřel celou věc sociální demokrat.

Dále čtěte: Skopal (ČSSD): Ministr financí zase obral české zemědělce

Poslanci dnes posuzovali státní rozpočet ve druhém čtení. Zákonodárci v rámci něho  předložili jednotlivé pozměňovací návrhy a navrhli v nich přesuny peněz uvnitř rozpočtu. V poledne pak normu poslali do třetího čtení.

Návrh rozpočtu počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta. V aktualizované prognóze už ovšem samo ministerstvo přiznalo, že české hospodářství v příštím roce vzroste maximálně o procento. To se promítne na příjmové i výdajové stránky rozpočtu. V příjmech se očekává výpadek ve výši 17 až 18 miliard korun. Pokud bude chtít vláda udržet schválený deficit 105 miliard korun, bude muset na ekonomické zpomalení reagovat.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…