Rozpočet jde do třetího čtení. Kalousek nepřipustil přesuny peněz

07.12.2011 12:15

AKTUALIZACE Poslanci dnes ve druhém čtení posuzovali státní rozpočet. Ministr financí Miroslav Kalousek na úvod řekl, že již poslanci jsou s parametry seznámeni, a tak nebude zdržovat, aby se zákonodárci mohli v debatě vyjádřit. „Vládní rozpočtová rezerva bude ve výši 0,3 procenta,“ upozornil kromě jiného Kalousek ve svém kratičkém proslovu a upozornil tak, že poslanci mohou brát peníze z této rezervy jen do této částky. Zákonodárci pak začali předkládat jednotlivé pozměňovací návrhy a navrhovat přesuny peněz uvnitř rozpočtu. V poledne pak normu poslali do třetího čtení.

Rozpočet jde do třetího čtení. Kalousek nepřipustil přesuny peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Letos by se ale rozpočet stejně, jako loni mohl obejít bez porcování medvěda, tedy předkládání žádostí o dotace, ke kterému obvykle ve druhém čtení dochází. Žádostí o dotace letos dorazilo jen osm, rozpočtový výbor však neschválil ani jednu. Doporučil pouze přesuny v objemu 12 milionů korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úvodu poslance upozornil, že pokud chtějí peníze na své návrhy brát z vládní rozpočtové rezervy, musí počítat s tím, že tato rezerva nesmí klesnout pod zákonem stanovenou hranici. Tato hranice představuje 0,3 procenta z celkových výdajů. Jak řekl, pokud by tedy rezerva klesla pod zákonný limit, musel by tedy trvat na tom, že takové pozměňovací návrhy jsou již nehlasovatelné.

Kalousek také navrhl svůj pozměňovací návrh: Převést miliardu korun na podporu sportu, kulturních památek a sociální projekty. Jeho návrh prý reaguje na situaci vzniklou poté, co sněmovna udělila loterijním firmám na příští rok daňové prázdniny, a má tak posílit příjmy uvedených veřejně prospěšných činností. 

Podmínkou však je, aby Senát změnil daňovou reformu tak, aby loterijní firmy nemohly svévolně nakládat s částí odvodu z hazardu. Kalousek proto varoval, že pokud v Senátu zvítězí lobby loterijních společností, svůj pozměňovací návrh stáhne. Jeho návrh údajně vzešel z jednání se senátními kluby. Senát totiž bude projednávat daňovou reformu, do které sněmovna při závěrečném hlasování vložila změny ve zpoplatnění hazardu.

Ekonomika zpomalí

Rozpočet ale ohrožuje to, že se nepředvídavě hospodářský růst a ekonomika zpomalí. To ale ministr financí nyní do zákona o rozpočtu promítnout nechce. S úpravami prý přijde až příští rok.

„Nevylučuji, ba dokonce pokládám za pravděpodobné, že začátkem příštího roku budeme muset přijít s celou řadou nepopulárních a mimořádných opatření," avizoval Kalousek nedávno. Upravovat rozpočet by dle něj bylo jen věštění z křišťálové koule. Navíc by mohlo hrozit rozpočtové provizorium.

Sledujeme téma Rozpočet

Návrh rozpočtu počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta. V aktualizované prognóze už ovšem samo ministerstvo přiznalo, že české hospodářství v příštím roce vzroste maximálně o procento. To se promítne na příjmové i výdajové stránky rozpočtu. V příjmech se očekává výpadek ve výši 17 až 18 miliard korun. Pokud bude chtít vláda udržet schválený deficit 105 miliard korun, bude muset na ekonomické zpomalení reagovat.

Nejde to z časových důvodů

Zákon o rozpočtu změn zcela jistě dozná. „Ani z časových důvodů není možné nyní přijmout jiný návrh zákona, protože jinak bychom jeli podle rozpočtového provizoria a to nikdo nechce, ani opozice, ani my. Jediná šance je přijmout zákon tak, jak je. A až budeme znát v lednu predikci, tak upravit rozpočet k signálním číslům," vysvětlil Rádiu Česko předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

„Aktivita směrem k druhému čtení je velmi nízká. Některé výbory ani nepřijaly usnesení směrem k druhému čtení. Potvrzuje to jedno, že polemizovat s virtuálními čísly a měnit tato virtuální čísla se nikomu nechce a že tady vlastně projednáváme něco, čemu nikdo nevěří. Nabízí se tedy otázka, zda bychom se neměli bavit o něčem jiném," poznamenal k tomu pro Českou televizi stínový ministr financí a poslanec z KSČM Jiří Dolejš.

Rusnok: Já bych byl rozhodně pro opatření na straně výdajů

Ministerstvo financí se nyní připravuje na různé krizové scénáře a promýšlí způsoby, jak je promítnout do rozpočtu. Se svými nápady přicházejí i experti z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Před jedním z hlavních návrhů na zvýšení příjmů - sjednocení sazeb DPH na 19 procentech místo původně plánovaných 17,5 procenta - varují předem.

„Zvyšování daní nastartování nějaké ekonomické obnovy rozhodně nepomůže, já bych byl rozhodně pro opatření na straně výdajů," podotkl  například ekonom a člen NERVu. Jiří Rusnok.

Více dostanou jen včelaři

Peníze navíc by měl podle rozpočtového výboru dostat Český svaz včelařů a ministerstvo dopravy by mělo zase poslat další dva miliony na opravy historických kolejových vozidel.

Co se ale týče „porcování medvěda" tak Kalousek již při prvním čtení rozpočtu avizoval, že rozdělování nesystémových dotací nepřipustí. „Medvěda vylučuji. Medvěda bych zastřelil, sotva by zabručel," zdůraznil ministr.

Navrhli přesuny peněz v miliardách korun

Poslanci se proto dnes snažili navrhout přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Šlo přitom o miliardy korun. Ani tady ale nebude podle Kalouska vůle návrhy přijmout.

Co například zákonodárci navrhovali? Poslanec ČSSD Josef Novotný navrhl přidat 2,1 miliardy korun na služby sociální péče. Peníze chce vzít z důchodů a nemocenské. Jeho stranický kolega Ivan Ohlídal chce přidat 1,2 miliardy vysokým školám z peněz určených na úroky ze státního dluhu. Se stejným návrhem přišel i občanský demokrat Pavel Bém. 

Sociální demokrat Václav Klučka žádal dát dát rovněž ze státního dluhu navíc dvě miliardy korun hasičům a polici. Komunistka Marta Semelová navrhla také 1,2 miliardy navíc vysokým školám a kromě toho další čtyři miliardy ministerstvu práce na sociální služby. 

Žádost přednesl i další poslanec z KSČM  - Vojtěch Adam. Chce převést 20 milionů korun ministerstvu školství na zvýšení příspěvku Automotodromu Brno na tzv. zalistovací poplatek pro pořádání Velké ceny ČR v Brně.

Kalousek: To má relevanci stejnou jako posílit klub Sparta Praha

"Návrh na velkou cenu motocyklů má asi takovou relevanci, jako kdyby někdo navrhl posílit prvoligový klub Sparta Praha, nebo by také někdo mohl chtít posílit diskotékový klub na Václavském náměstí," odvětil na to ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle něj drtivá většina těchto návrhů nemá šanci. "Drtivá většina těch pozměňujících návrhů nemůže být přijata, to prostě nejde. Alespoň já budu doporučovat, aby nebyla přijata," řekl Kalousek ČTK a Českému rozhlasu. Zdůraznil, že návrh rozpočtu má své priority a nelze ho "nabourat". O rozpočtu podle něj ještě bude muset jednat koalice a na jeho podobě se budou muset shodnout všechny tři strany vládní koalice.

Změny i rozpočet jako celek by měli poslanci schvalovat příští středu.

Hned po jednání o státním rozpočtu se poslanci začali zabývat vládním návrhem na zavedení přímé volby prezidenta.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…