Euro padne, myslí si téměř polovina Čechů

09.12.2011 19:34

Dluhová krize, s níž se eurozóna dlouhodobě potýká, může, dle mínění téměř poloviny Čechů, vést k pádu eura a krachu eurozóny. Tyto vyhlídky pak v souvislosti s očekávanou recesí domácí ekonomiky vnímá více jak dvě třetiny domácí populace jako znepokojující. Uvádí to průzkum společnosti SANEP.

Euro padne, myslí si téměř polovina Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Možného krachu eurozóny a tedy i pádu eura se v souvislosti s rostoucí dluhovou krizí obává 49,6 procent dotázaných. Více než dvě třetiny dotázaných (72%) však informace o hrozící ekonomické recesi domácí ekonomiky a možného rozpadu eurozóny znepokojují.

Češi jsou euroskeptici

Češi, kteří jsou podle dřívějších průzkumů spíše euroskeptiky, potvrzují postoj vůči EU i v otázce eura, které podle názoru většiny respondentů (50,2%) nemá nadále budoucnost. Názor ministra financí Miroslava Kalouska, který v souvislosti s možným pádem eura prohlásil, že v takovém případě čeká boj o přežití i Českou republiku, sdílí 47,4 procent lidí.

Drtivá většina respondentů (80,7%) se domnívá, že Evropu v případě prohlubujících se ekonomických problémů, čekají masové sociální nepokoje. Nadpoloviční většina dotázaných (52%) se domnívá, že masové sociální nepokoje hrozí i v České republice.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…