Haló noviny referují o smutku v KLDR: Lidé v zoufalství klekají na kolena

20.12.2011 18:03

Komunistické Haló noviny i dnes ukázaly, že jsou skutečně deníkem orientovaným na zcela jiná témata, než je skon někdejšího českého prezidenta Václava Havla. Zatímco totiž komunistický deník v pondělí referoval o úmrtí Havla pouze v jednom článku, dnes se tématu "Smutek v Severní Koreji", kde ve věku 69 let zemřel Kim Čong-il, věnuje mnohem obsáhleji. „Smutek v KLDR, zemřel Kim Čong-il,“ hlásí titulek na první stránce úterních Haló novin.

Haló noviny referují o smutku v KLDR: Lidé v zoufalství klekají na kolena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Kam se poděl smutek komunistů nad úmrtím někdejší hlavy českého státu, se kterým se lidé ve velkém rozloučí již tento pátek v Chrámu sv. Víta? Na jeho pohřeb dokonce prý přiletí přední světoví státníci, ale Haló noviny to nezajímá a na piedestal staví dnes místo Havla spíše Severokorejce.

„Pohřeb zesnulého bude 28. prosince…KLDR vzápětí označila za ´velkého následovníka´ třetího vůdcova syna, Kim Čong-una,“ píší Haló noviny téměř oslavně a připojují i zmínku o tom, že obyvatelé KLDR (24 milionů) byli vyzváni, aby se nyní sjednotili za Kim Čong-unem, a to proto, aby jej podpořili při dalším rozvoji země.

„V čele korejské revoluce stojí nyní Kim Čong-un, velký následovník revolučních principů a znamenitý vůdce naší strany, naší armády a našeho lidu,“ napsala podle Haló novin severokorejská agentura KCNA.

Musíme překonat smutek...

„Zatím politicky málo zkušený, asi 27letý Kim Čong-un, vystudovaný ve Švýcarsku, byl loni v září uveden do širšího vedení Korejské strany práce a stal se čtyřhvězdičkovým generálem, čímž jej otec prakticky jmenoval svým nástupcem. KCNA konstatovala: ´Pod vedením soudruha Kim Čong-una musíme proměnit smutek v sílu a odvahu a překonat současné potíže.´,“ zmiňuje dále deník také k tomu, jak se bude nyní v Korejské lidově demokratické republice vyvíjet běh následujících dní.

Haló noviny se kromě tzv. otvíráku na titulní stránce věnují Kim Čong-ilovi obsáhleji i na stránce pod rubrikou „ze zahraničí.“

Mnozí lidé pláčou hystericky

„Podle záběrů KCNA zveřejněných na internetu lidé v ulicích severokorejské metropole Pchjongjangu propukali v pláč, když se o úmrtí svého vůdce dověděli, hlavní město zcela ovládl smutek. Do ulic vyšly tisíce a tisíce lidí. Mnozí na snímcích pláčou hystericky a před sochami zesnulého v zoufalství klekají na kolena,“ popsal zde „rudý“ list.

Jak si ale lze vysvětlit takový rozdílný postoj komunistů – připomeňme, že KSČM vydávání Haló novin dotují – k oběma úmrtími? Vysvětlení se zřejmě ukrývá v tom, že komunisté Havla nikdy neměli v lásce a po celých 22 let o něm hovořili jako o zrádci českého lidu, který ustupoval hlavně Němcům. Že je v názorech komunistických představitelů Havel přinejmenším kontroverzní osoba, dalo tušit i vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa pro tento deník v pondělí.

Osobnost Havla prý vyžaduje objektivitu, nikoli oslavné tirády

„Jeho slova směřovala k ideálu humanity, kroky které dělal a podporoval, však nešly vždy stejným směrem. Nejvíce se svým proklamovaným ideálům zpronevěřil, když protiprávní napadení Jugoslávie roku 1999 označil za ‚humanitární bombardování‘. Tím se v očích reálně uvažujících lidí zcela odepsal,“ řekl totiž Haló novinám Filip. Podle něj osobnost Václava Havla vyžaduje objektivní hodnocení, nikoli oslavné tirády.

Pro ParlamentníListy.cz. pak o den dříve komunistka a poslankyně KSČM Marta Semelová uvedla: „Na rozdíl od glorifikace, která zaznívá celý den v médiích, tak je třeba vidět i druhou stranu a dát všechny činy na misky vah. A pak převládá to negativní. Stál u vzniku režimu, který uvrhl spoustu lidí do nezaměstnanosti. Na náměstích říkal ´Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností´ a nyní je bez práce tři čtvrtě milionu lidí.“ Semelová také řekla, že Havlovy sliby se rozešly se skutečností.

Podle mladých rudých je Havel zrádce

Jenže na vyjádření představitelů KSČM včera navázal i Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ). Mladí komunisté Havla mimo jiné označili za zrádce.

„Národe oslavuj! Zemřel Václav Havel, sluha USA, NATO, sudetských Němců a Izraele. Zemřel největší zrádce českého lidu! Zemřel Václav Havel, spoluviník bombardování Jugoslávie, spoluviník vraždy 2500 civilistů. Pryč se zrádci!" uvedl SMKČ na webu.

I když se však KSČM od jejich slov distancovala, některým politikům to stále připadá málo. Výroky odsoudila například dnes předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová /ODS) a předseda poslanců VV Vít Bárta žádá od KSČM dokonce omluvu.

Dolejš: Je to hloupý projev nejnižšího poltického suterénu
  

„Úcta před smrtí je elementární slušností. Nechápu, jak si může někdo myslet, že být v takové chvíli hulvátský, je projevem občanské statečnosti. Svoboda slova je důležitá věc, používat ji tímto způsobem je ale projev nekulturnosti,“ uvedl pak jako výtku vůči mladým komunistům pro ParlamentníListy.cz i poslanec za KSČM Jiří Dolejš. Podle něj oslavovat něčí smrt a mluvit v době posledního rozloučení o bezcharakterním jidáštví a politické syfilitidě  je neuvěřitelně hloupým projevem toho nejnižšího poltického suterénu.

„Pokud se někdo v SMKČ takto veřejně projevuje, je to jeho lidská a politická odpovědnost. S takovým chováním - věřím - že KSČM nebude mít nikdy nic společného,“ dodal Dolejš na stránkách ParlamentníchListů.cz jako odpověď jednomu z našich čtenářů.

Na to navázala i mluvčí strany Věra Žežulková. „Komunisté se od prohlášení svazu mladých komunistů již v pondělí distancovali. Projevovat radost nad úmrtím kohokoli, či jeho smrt dokonce oslavovat, to KSČM považuje za zcela neetické a odpudivé jednání, za projev hulvátství a neschopnosti vnímat a respektovat různé názory a cítění lidí," doplnila Žežulková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…