Přiznání režiséra Feniče: Posílají na mne psychiatrra a hrozí mi kulkou

19.01.2012 11:51

Producent a režisér Fero Fenič kandioval na šéfa České televize a teď bojuje za přejmenování pražského letiště. „Jeden pán mi napsal, že má pro mne kulku a že ji dostanu přímo do hlavy,“ prozradil k tomu Fenič Barboře Tachecí v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MF Dnes).

Přiznání režiséra Feniče: Posílají na mne psychiatrra a hrozí mi kulkou
Foto: archiv
Popisek: Nezávislý producent Fero Fenič s kamerou

Režisér Fero Fenič poslal premiérovi Petru Nečasovi petici za přejmenování ruzyňského letiště. Nazvat vzdušný přístav po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi chce více než 80 tisíc signatářů. Zvolil ale i pochybný argument, když do výčtu osobností, jejichž jména nesou letiště, zahrnul Jásira Arafata.

„Minulý týden jsme odevzdali dopisy všem ministrům, kde tento podnět zdůvodňujeme a žádáme je, aby se ho ujali. Protože jedině vláda může s takovým podnětem reálně naložit,“ zmínil k tomu Fenič.

Prý věci rád dotahuje do konce a do konce jistě dotáhne i toto. „Tak mi řekněte, které jiné místo může v takové míře zpřítomnit v každodenním životě Václava Havla. Byl to člověk srovnatelný plně s Masasykem, první český prezident, zakladatel disidentského hnutí, renomovaný bojovník za lidská práva,“ vysvětlil také Fenič Tachecí k otázce, jaký typ nástroje bude mít na vládu, aby se svým podnětem uspěl.

Vyhánějí jej i na Slovensko

Jenže Fenič naznačil, že má i své kritiky. A ti se nad jeho nápadem prý ošívají a ozývají se i velmi kriticky nebo dokonce útočně. „Píší mi třeba, že mám odejít na Slovensko a neotravovat tady v Čechách. Že potřebuji dobrého psychiatra. Jeden pán mi napsal, že má pro mne kulku a že ji dostanu přímo do hlavy. Ale snažím se to nečíst, moje asistentka takové e-maily maže, aby nezavirovala moji hlavu,“ prozradil režisér.

A se svým sdělením jde ještě dál. „Přišly mi ohromné studie o tom, jaký nepřítel národa Václav Havel byl. Usuzuji, že většinou jde o starší lidi. Mladší si spíš udělají srandu na sociální síti a zlehčují to, ti starší to ale berou osobně.“

„Snažím se být nad věci, ale znáte,“ přiznal, že jej takové reakce trápí. „Zažil jsem dva okamžiky, kdy jsem se cítil hluboce dotčen. Nechci o nich mluvit,“ pronesl k tomu dále.

S divadlem bude jen ve společnosti bratří Mrštíků a Klicperů

„Jsou tady letiště pojmenovaná po prezidentech, mimořádných osobnostech - jiný nástroj než argument nemám. A ať má Václav Havel dál klidně knihovnu, divadlo nebo Akademii múzických umění, která má dva tisíce posluchačů. Ale řekněme si, že s divadlem bude ve společnosti bratří Mrštíků a Klicperů. Tady je ve společnosti Kennedyho, Adenauera a takových. Rozumíme si?“

Prý vše dělá pro to, aby se na Havla nezapomnělo a aby se o něm přemýšlelo. A může inspirovat 12 milionů lidí, kteří ročně letištěm projdou. Byla by to podle něj i jakási pojistka, neboť kdyby se v budoucnu na jméno letiště šáhlo, bude tu signál, že se tady něco děje.

Fenič nakonec prozradil, že 30. ledna odjíždí točit film. Nic bližšího ale k němu neřekl, jen to, že si zrealizuje své záměry jako scénáristka a režisér. „Mám zahraniční nabídku,“ dodal.

ODS  prý neprotěžoval

Na závěr také odmítl, že by v roce 1996 ve svém projektu pro jistou televizi adoroval členy ODS. Připomněl mu to prý nedávno redaktor televize Jakub Železný v přímém vysílání.

„Šlo o běžnou zakázku pro komerční televizi. Tuto práci nám zadala agentura, která vybrala i osobnosti. Nebyl jsem autorem projektu a ani jeden díl jsem nerežíroval. Ani jsem se nezabýval tím, kdo z jaké strany tam byl,“ zmínil a zdůraznil, že kromě členů ODS tam byli i jiní členové z jiných politických stran.

„Takže až nás pan redaktor (Jakub Železný) bude chtít napadnout, že jsme protěžovali ČSSD, bude moci také – tím, že řekne, kolik jejích členů jsme točili, a o těch ostatních ani muk,“ doplnil v rozhovoru pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…