Válka o zastupitelství: Rampula vydal ostré prohlášení proti Mečlovi

26.02.2012 17:48

Staronový vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula učinil v neděli zásadní tiskové prohlášení, ve kterém obvinil svého předchůdce Stanislava Mečla, že mu zatajil bezpečnostní akci v zájmu státu, která proběhla v budově zastupitelství.

Válka o zastupitelství: Rampula vydal ostré prohlášení proti Mečlovi
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

„Pokud probíhala na Vrchním státním zastupitelství v Praze bezpečnostní akce v zájmu státu, jak konstatoval na svém brífingu nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman, bylo povinností JUDr. Stanislava Mečla mě při předávání úřadu dne 22. 2. 2012 o této skutečnosti informovat. To však JUDr. Stanislav Mečl neučinil, což považuji za fatální selhání. O žádné bezpečnostní akci jsem tedy nevěděl, proto jsem nemohl způsobit její vyzrazení,“ uvedl Rampula v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici. O akci se prý dozvěděl až z médií a trvá na tom, že podle záznamu z kamer způsob provedení akce neodpovídá úkonům trestního řízení.

„Samotná akce zachycená na kamerovém systému Vrchního státního zastupitelství v Praze svojí mimořádností stále vyvolává mnoho vážných otázek, což potvrzují reakce expertů na bezpečnostní problematiku. Dle názoru těchto expertů (např. Andor Šándor či Václav Láska) se nemohlo jednat o policisty. Pozastavují se nad časovou souvislostí akce s vyhlášením rozsudku Městského soudu v Praze, nad způsobem provedení i uskutečnění akce  v noci a pod kamerami,“ uzavřel Rampula.

Ministr nehodlá na Rampulu reagovat. V pondělí jde k premiérovi

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) na dotaz redakce, zda se nehodlá k zásadnímu prohlášení vyjádřit, odpověděl smskou "NE".

Premiér se zítra v celé záležitosti potká s Pospíšilem, který už v pátek naznačil, že pokud Rampula zůstane ve funkci, on odchází. „Politická reprezentace se musí rozhodnout, zda pan Rampula zůstane ve funkci. Pokud zůstane, tak ale asi beze mě,“ uvedl Pospíšil pro LN. „Je nutné, aby státní zastupitelství bylo obsazeno důvěryhodnějšími osobami,“ doplnil v souvislosti.

Stínadla se bouří

Část poslanců ODS požaduje urychlené vyřešení celé záležitosti. Podle poslance Pavla Béma Pospíšil situaci nezvládá. „Ministr spravedlnosti situaci uspokojivě neřeší,“ uvedl v sms pro ParlamentníListy.cz Bém. Jeho stranický kolega Boris Šťastný vidí situaci na NSZ ještě černěji.

„Nejsem odborník na tuto oblast, ale zprávy z médií jsou zneklidňující. Situace na stáním zastupitelství je nepřehledná a určitě to celé nevyvolává důvěru v český justiční systém a právní řád. Působí to tak, že panuje anarchie. Pokud je odvolán vrchní státní zástupce, soud pak zvrátí ministrovo rozhodnutí, to jistě důvěru nevzbuzuje. Potom i kauza s kontrolou na městském státním zastupitelství Praha a vydávání spisů je minimálně podezřelá. Hrozí válka v justici a určitě je nutné najít systémové řešení. Neumím posoudit, jestli je tato věc dána chaosem v řízení, či jde o účelový boj, nicméně vnímám, že ten problém se spíše dále hrotí, než aby byl nějak ze strany ministerstva řešen a tlumen,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

Nečas jej nemůže odvolat

Premiér a předseda ODS Petr Nečas na dotaz iDnes.cz, zda má ministr jeho podporu, a to i v tom, že má Rampula ve funkci skončit, odvětil jen obecně. "Pokud je ministr za ODS ve funkci, tak jen s mojí podporou. Pokud o ní přijde, odchází z funkce. Obecně platí, že nikdo, ani já, nemá svou pozici ve vládě jistou," uvedl předseda vlády.

Za Pospíšila a jeho snahu odvolat Rampulu se naopak postavily protikorupční iniciativy. Veřejnost proti korupci ve svém pátečním prohlášení kvitovala ministrovy kroky. Do textu připojila i „výhrůžku“ Petru Nečasovi 

„My ale nemlčíme, hlasitě protestujeme! Neopovažte se odvolat Jiřího Pospíšila,“ píše autor.

Podle politologa Jana Bureše z Metropolitní Univerzity je případné Pospíšilovo odvolání naprosto nelogické. „ Byl by to chybný Nečasův krok, přestože ta část ODS napojená na podnikatelské kruhy by si to jistě přála. Pospíšil je ale dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších politiků a jedním z mála, který přináší straně ještě pomyslné body. " zhodnotil pro ParlamentníListy.cz Bureš.

 

Prohlášení Vlastimila Rampuly

K informacím, které zazněly v souvislosti s událostí na Vrchním státním zastupitelství v Praze prezentované na tiskové konferenci VSZ v Praze dne 24. 2. 2012 uvádím následující:

 

  1. Pokud probíhala na Vrchním státním zastupitelství v Praze bezpečnostní akce v zájmu státu, jak konstatoval na svém brífingu nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman, bylo povinností JUDr. Stanislava Mečla mě při předávání úřadu dne 22. 2. 2012 o této skutečnosti informovat. To však JUDr. Stanislav Mečl neučinil, což považuji za fatální selhání.

  1. O žádné bezpečnostní akci jsem nevěděl, proto jsem nemohl způsobit její vyzrazení.

  1. Že se údajně mělo jednat o bezpečnostní akci bezpečnostních sborů, jsem se dozvěděl z médií poté, co na moji žádost o vysvětlení JUDr. Stanislav Mečl nereagoval.

  1. Samotná akce zachycená na kamerovém systému Vrchního státního zastupitelství v Praze svojí mimořádností stále vyvolává mnoho vážných otázek, což potvrzují reakce expertů na bezpečnostní problematiku. Dle názoru těchto expertů (např. Andor Šándor či Václav Láska) se nemohlo jednat o policisty. Pozastavují se nad časovou souvislostí akce s vyhlášením rozsudku Městského soudu v Praze, nad způsobem provedení i uskutečnění akce v noci a pod kamerami.

  1. Trvám na tom, že způsob provedení akce zachycený kamerou neodpovídá úkonům trestního řízení.

 

JUDr. Vlastimil Rampula

Vrchní státní zástupce v Praze

V Praze dne 26.2.2012

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …