Ruml: Rozpad federace? To začalo u ozbrojených složek

30.04.2012 17:55

Český rozhlas připomněl, že právě dnes uplynulo již dvacet let, co se uskutečnilo poslední zasedání Federálního shromáždění před volbami. A na jeho začátku vystoupil tehdejší prezident Václav Havel s projevem, v němž zdůraznil, že to jsou především Slováci, kdo již nechce stát ve stínu Čechů.

Ruml: Rozpad federace? To začalo u ozbrojených složek
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: V kulturním centru Trafačka se ze svíček odlévá srdce pro Havla

Disident a politik Jan Ruml, který byl v roce 1992 náměstkem federálního ministra vnitra, rádiu u příležitosti rozpadu federace Čechů a Slováků řekl, že rozpad se dal tušit dopředu, neboť federální ozbrojené složky na Slovensku nás přestaly poslouchat. V té době se stávalo třeba to, že vojáci sundávali označení Česká s Slovenská federativní republika na hranicích. "Federace byla odsouzená k zániku možná právě už Sametovou revolucí," naznačil pak kromě jiného Ruml rozhlasu.

"Slováci k tomu, aby mohli dosáhnout samostatnosti, potřebovali mít ideu slovenské státnosti a já myslím, že v rámci federace by ji nebyli dostatečně dosáhli. Federace byla odsouzená k zániku možná právě revolucí v roce 1989. Já jsem v té době v květnu před dvaceti lety byl federálním náměstkem ministra vnitra a mě to bylo zřejmé možná dříve, než komukoliv jinému právě proto, že my jsme měli své federální oddíly i na území Slovenska. Já jsem zjistil, že federální ozbrojené složky na Slovensku nás přestaly poslouchat. Sundávaly označení Česká s Slovenská federativní republika na hranicích a dávaly tam Slovenská republika,“ zavzpomínal v pořadu rozhlasu pro magazín Z republiky do republiky  Ruml.

Ten byl v roce 1992 náměstkem federálního ministra vnitra. V červnových volbách kandidoval za ODS do Federálního shromáždění, od července 1992 až do roku 1996 byl ministrem vnitra České republiky.

A jak vlastně vypadalo 30. dubna 1992 to poslední zasedání Federálního shromáždění před volbami? Na jeho začátku totiž vystoupil tehdejší prezident Václav Havel s projevem. V něm například pojmenoval to, co naznačoval krach politických vyjednávání o novém státoprávním uspořádání.

Havel: Emancipační tužby slovenské společnosti jsou silnější a naléhavější

„Uplynulé dva roky ukázaly, že emancipační tužby slovenské společnosti jsou silnější a naléhavější než se leckomu a především Čechům před dvěma lety zdálo, a to bez ohledu na to, do jakých státoprávních představ ta která politická strana tyto aspirace promítá nebo jakým způsobem jí využívá, případně zneužívá. Slováci prostě nechtějí žít nadále ve stínu Čechů a nebudou v něm žít. To by si měli všichni, kdo budou o naší státnosti po volbách jednat, jasně uvědomit,"  řekl tehdy kromě jiného Havel.

Dále se snažil apelovat na společnou budoucnost Čechů a Slováků ve "spravedlivé federaci dvou rovnoprávných republik, které ji tvoří ze své svobodné vůle"; Ovšem jediní, kdo o budoucnosti mohli rozhodnout, byli podle něj občané a to pomocí referenda.

V té době také Havel oznámil, že se chce znovu ucházet o post československého prezidenta. 

„Bylo to pro mne rozhodování nekonečně těžší než před dvěma lety z mnoha důvodů. Mimo jiné i proto, že teprve zkušenost těchto dvou let mi umožnila v celé šíři pochopit náročnost prezidentské funkce v této zemi a v této době. Rozhodl-li jsem se nakonec kladně, pak ovšem nikoli proto, že chci být prezidentem za každou cenu a za všech okolností, ale proto, že chci přispět k prosazení určitých hodnot. S možností je prosazovat je tedy má kandidatura nejen svázána, ale jedině v ní má smysl,“ dodal Havel ve Federálním shromáždění.

Schwarzenberg: Jsme nejšťastnějším rozvedeným párem

A co si pak myslí o rozdělení Československa ministr zahraničí Karel Schwarzenberg? Především podle něj Česko a Slovensko mají nyní v zahraniční politice v 99 procentech shodný názor. Ministr to prohlásil po setkání s Miroslavem Lajčákem, staronovým šéfem slovenské diplomacie.

„Já vždycky bráním tomu, abychom mluvili o bratrském národu, poněvadž velmi dobře vím, že nikde se člověk nepopere tak dobře jako uvnitř rodiny. Já vždycky říkám, že jsme nejšťastnější rozvedený pár, který v Evropě znám. A to můžeme potvrdit,“  zmínil s úsměvem Schwarzenberg k oběma státům.

„Opravdu myslím, že vztahy se mezitím vyvíjely tak dobře, že jsou dokonce odolné něčemu, co jinak v evropské politice vždycky vadí: a sice když jsou vlády odlišného zaměření. To nám nikdy nevadilo,“ dodal ministr zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…