Pracující lid slavil 1. máj na Ještědu

01.05.2012 20:21

Čest a sláva KSČ, Ať žije Sovětský svaz, Smrt imperialismu. Tyto výkřiky se nesly první květnový den ještědským hřebenem. Jen pár set metrů od vrcholku Ještědu, Na Pláních, se uskutečnila recesistická manifestace pracujících. V místech, kde se už v předminulém století konaly tábory lidu.Do tisícimetrové výšky dorazily stovky zástupců pracujícího lidu. Dělníci i rolníci, pionýři i soudruzi senioři.

Pracující lid slavil 1. máj na Ještědu

„Jsem tady už podruhé, před časem jsem se zavítal na oslavu VŘSR,“ upozornil Jaroslav Hoření, pracující inteligent z Turnovska, který přijel svým autem. Hodně účastníků využilo sedačkové lanovky, kterou se vyvezlo na Ještědský hřeben. Našli se však i zocelení jedinci, kteří se na místo vydrápali pěšky. „Šel jsem po svých pod lanovkou. Bylo to náročné, hodně do kopce, ale dokázal jsem to,“ radoval se v cíli své cesty Jirka z Liberce a pochvaloval si počasí. „Všechno najednou rozkvetlo, nádhera,“ okomentoval krásy okolní jarní přírody.

Přijeli i vzácní hosté

Shromáždili se na tribuně. Prezident ČSSR Gustav Husák několikrát opakoval, že je třeba, aby ze strany odpadlo, co je oportunistické a kolísavé. Promluvil i generální tajemník KSČ Milouš Jakeš. Nejdříve si postěžoval na platy umělců. „Žádnej z nás nemá takovej plat. Miliony berou,“ konstatoval a cítil se jako kůl v plotě. Pak se mu ale zlepšila nálada. Na setkání se překvapivě dostavili i významní antikomunisté v čele s Ronaldem Reaganem a Margareth Tchacherovou. A právě Milouš Jakeš je kouzelnickým trikem převlékl do rudé barvy a tím zcela pozměnil jejich životní přesvědčení. S dobrým pocitem odletěl Jakeš z Plání na dovolenou na Krym.

Imperialistická letadla

Poklidné shromáždění chtěla zhatit letka imperialistických letadel, kterou však dav zahnal pokřikem Smrt imperialismu. Neměli však vyhráno. Moderátor akce oznámil, že se někdo snaží shromáždění odposlouchávat. Záhy byl odhalen Vítek z Věcí veřejných a dovlečen na tribunu, kde zazpíval. „Proč mě nikdo nemá rád, to je to, co mě trápí.“

Neplechám však ještě nebyl konec. Mezi poctivé pracující se vloudil zloděj. Organizátoři proto povolali majora Jana Zemana, který velice brzy lapku odchytil. Po jeho odmaskování se zjistilo, že jde o Václava Klause, který měl obě ruce plné propisek.

Po spartakiádních vystoupeních mužů i žen se konečně dal do pochodu prvomájový průvod. Vedl ho příslušník pohraniční stráže se svým  soudruhem psem, doplňoval je i soudruh narušitel. Za nimi šla například stranická buňka ze Světlé pod Ještědem, alegorické vozy, třeba pionýři na motocyklech Pionýr, nebo osádka výrobku soudruhů z NDR, automobilu Wartburg. Po skončení průvodu pokračovala volná zábava, pracující se mohli občerstvit u stánků, nebo v hospodě. Samozřejmě si museli přitom vystát dlouhou frontu. Zahrála i hudba, při které si lidé na oslavu Svátku práce zazpívali a zatančili. Oslava 1. máje se opět vydařila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…