Rathův advokát je prý nešika, který toho už dost zkazil

21.05.2012 7:24

Když si David Rath zvolil za svého obhájce Adama Černého, mnohé to překvapilo. Mladý právník byl doposud i mezi právníky prakticky neznámý a navíc se doposud nevěnoval trestnímu, ale obchodnímu právu. Nyní se ukazuje, že to pro Davida Ratha nebyla příliš šťastná volba. Obhájce totiž prý svou nešikovností rozmetal Rathovu verzi případu a pěkně svému klientovi zavařil.

Rathův advokát je prý nešika, který toho už dost zkazil
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath hovoří ve sněmovně

Podle Lidových novin si Rath sám vystavěl perfektní obhajobu. Tvrzení o láhvi s vínem sice vyvolalo bouři lidové tvořivosti, ale jestliže krabice byla zabalená, těžko by mu soud prokazoval, že exhejtman nemluví pravdu.

Jenže pak se novináři začali vyptávat jeho obhájce a nestačili se divit. „Byla to krabice z tlustého kartonu na šest láhví nastojato, zavřená, zadělaná,“ pravil podle LN bezelstně jurista. Tím Rathovu verzi absolutně shodil. Jedna láhev vína totiž váží zhruba stejně jako sedm milionů v pětitisícových bankovkách (zhruba 1,4 kg) zatímco šest láhví výrazně víc. Takové množství těžkých skleněných láhví si zkrátka hejtman s papírovými bankovkami splést nemohl.

Není to ale první případ, kdy obhájce Černý svou nešikovností Rathovi pěkně „zavařil“. Když se objevily odposlechy, na kterých Rath se svými komplici čin plánují, obhájce suverénně vypálil „Pro mě to není nová informace.“ Tím de facto přiznal, že tyto odposlechy existují.

Z Černého obhajoby jsou rozpačití i někteří právníci. „Rathovi bych poradila, aby raději mlčel. Podobnou taktiku bych doporučovala i jeho advokátovi,“ vzkázala přes Lidové noviny specialistka na korupci Radka Pavlišová. I obhájce Rathových spolupachatelů Tomáš Sokol vyjadřuje pochybnosti. „Nevím, proč si Rath zvolil právě pana Černého,“ kroutí hlavou.

Jak v Lidových novinách poznamenává právník Tomáš Němeček, obhajoba dělá až neuvěřitelné chyby. Nejhorší prý je, že Rathův advokát zjevně improvizuje, přitom si ještě ani neprostudoval spis (jak novinářům rovněž bezelstně přiznal). Takže se například pustil do spekulací, že Rathovo zatčení je nastražená past, a na logický dotaz po podrobnostech odpovídá „Já nevím, těžko předjímat.“

Takto se zkušený obhájce prostě nechová. I Tomáš Sokol, který je jinak proslulý svou otevřeností k novinářům, nyní nejčastěji odpovídá: „Nejsem zbaven mlčenlivosti. Kdybych něco prozradil, vystavoval bych se kárnému řízení.“      


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…