Režisér Troška se ve své komedii opře do církevních restitucí

30.05.2012 18:31

Režisér Zdeněk Troška právě v těchto týdnech v jižních Čechách natáčí novou komedii Babovřesky, aneb z dopisu venkovské drbny. A jak se zdá, „trošku“ se tam opřel do církve. Právě proto, že jde o komedii, má za to, že by to měl být příběh ze současnosti, ale s trochu nadčasovými tématy. Například zmíní komediálně i církevní restituce.

Režisér Troška se ve své komedii opře do církevních restitucí
Foto: Radek Kraus
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

„Jednu z hlavních rolí v Babovřeskách hraje Lukáš Langmajer. Ten ztvárňuje faráře s nekřesťanským jménem. A jak to tak na vsích bývá, jsou tam drbny a takzvané „svíčkové“ báby, a taky báby soudružky. Každého znají, vědí o všem, od všeho mají klíče a právě jméno velebníčka i následná zápletka, kdy drb střídá drb a pomluva pomluvu, způsobí nedorozumění,“ řekl pro ParlamentniListy.cz autor scénáře a režisér Troška. Podotýká, že se tam možná někteří poznají. Je to prý „tak trochu ze života“.

Farář s nekřesťanským jménem

Jak se ukázalo, farář v podání bratra Jiřího Langmajera – Lukáše, se jmenuje „Petr Šoustal“. To nepohoršuje jen baby v Babovřeskách, kde se objeví třeba herečky Jana Altmannová nebo Jana Synková, která hraje univerzální drbnu Horáčkovou, ale i některé další. Pohorší to patrně katolickou církev. I když taková jména existují. Z toho si ale režisér nic nedělá. Přitom jako malý do kostela chodil, ministroval a v kostele hrával na varhany. Jedna z babiček z něj chtěla mít kněze.

„A proč by se právě kněz nemohl takhle jmenovat. Co je na tom, vždyť náš přední gynekolog je Šuk a nikoho to nepohoršuje. Tenhle velebníček měl prostě smůlu,“ směje se Troška s tím, že spojení vesnice, drben, faráře, bylo i ústředním dějem jeho slavných trilogií Slunce seno.

Nadávky od soudruhů

„Tehdy mi nadávali a napadaly mne tehdejší představitelé státu a Barrandova a kdoví ještě, když jsem natočil Slunce, seno, jahody, že jsem zneuctil socialistický venkov, socialistické pracující a doslova socialistického faráře. Přitom Luděk Kopřiva byl jako farář Otík fantastickej. Dneska žijeme v takzvané demokracii, jak říkám „prvobytně pospolně-demokratické společnosti“, tak se snad nemusím bát dát velebníčkovi takové jméno.  A navíc to má i svou pointu,“ říká Troška.

Dalším tématem je romská menšina. Troška totiž do scénáře zakomponoval i romskou dvojici, která přijde velebníčka požádat, aby jim pokřtil už jedenácté dítě. Cikánku si zahraje zpěvačka Lucie Bílá, která jak říká, to dělá z lásky k Troškovi a nechce za to ani honorář. Její herecký partner vzešel z konkurzu. Režisér Romy obsadil už ve své komedii Kameňák 3 a jak říká, na spolupráci vzpomíná rád. Byli profesionální, připravení a svědomití.

Církevní restituce v komedii

Režisér se s kolegou scénáristou a asistentem opřeli i do současného a žhavého tématu církevních restitucí. V pasáži, kdy přijde Horáčková na faru a kněz ji žádá, aby přispěla na kostel, prošacuje peněženku a vytáhne dvoukorunu. Když odchází – mumlá si pod nosem:
„Ještě i o tu dvoukorunu mě obere, to je úroveň. Támhle církev dostala šedesát miliard v restitucích a na starý důchodkyni by ještě vytáhli poslední peníze.“

„Je to prostě ze života. Ve vší úctě, církev tady skutečně dostane neskutečné peníze a majetky a třeba v Hošticích, kde žiju, je už přes dvacet let fara, která je zpustlá, chátrá, pomalu padá na hlavu a církev ji prodává za nekřesťanské peníze. Místo toho, aby zlevnili na slušnou částku a někdo si ten nádherný barokní objekt koupil a zrekonstruoval, nechají to radši spadnout. Takových far jsou desítky,“ rýpnul si režisér, který podle mnohých umí vystihnout obrazy ze života a zasadit je do svých filmů, nejen komedií, ale třeba i pohádek.

Nemusí se doprošovat

Pro natáčení nové komedie našel dokonce kostel, který nepatří církvi, aby se nemusel doprošovat o natáčení, byť v něm nebude natáčet nic pohoršujícího. Jen běžné záběry z chrámu páně tak, jak to na vsích chodí.

„Do kostela tam chodí sedm bab a Horáčková, univerzální drbna, která všechno ví, všude byla a od všeho má klíče, sedává v první lavici. A přijde tam tenhle mladej farář…a to všechno odstartuje,“ naznačuje něco z děje Zdeněk Troška.

Premiéru by komedie měla mít zjara příštího roku. Po 30 letech se Troška vrátil k tématu komedie z vesnického prostředí a očekává se, že bude mít úspěch. Obsazení je lákavé. Kromě Langmajera, tam bude Veronika Žilková, Pavel Kikinčuk, Lucie Vondráčková, Jan Dolanský, a další herci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…