Chyby se stávají, jsme jen lidi. U Jílkové se takto obhajovala státní maturita

22.06.2012 4:23

Státní maturity hodnotili lidé a ti nejsou neomylní. Chyby se stávají. I tak se hájila státní maturita v pořadu Máte slovo na ČT. Za technické provedení maturit by si CERMAT zasloužil dvojku, tvrdil jeho nový šéf Jiří Zíka.

Chyby se stávají, jsme jen lidi. U Jílkové se takto obhajovala státní maturita
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

„Písemky hodnotili lidé a ti jako takoví nejsou neomylní,“ vysvětloval v pořadu Jiří Zíka. Podle něj se hodnotitelé státních maturit, konkrétně například slohových prací, odchýlili od směrnice CERMATu, a proto v několika případech došlo k tomu, že student s pětkou dostal po odvolání dvojku. Zároveň však nový šéf CERMATu zdůraznil úspěch maturit – nastavily prý srovnatelnou laťku.

„Nepovedlo se vůbec nic. Je to tunel za jeden a půl miliardy,“ odmítl slova chvály stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek. V tu chvíli se s ním však začala hádat zastánkyně státních maturit, ředitelka soukromé umělecké školy Janka Šteindlerová. „Státní maturity mají smysl, protože se zde srovnává školství,“ uvedla. „Chyby se stávají, jsme jen lidi, byli špatně vyškolení,“ podpořila verzi CERMATu.

Zástupce ČSSD se však nedal a snažil se dopovědět myšlenku. „Jestli mohu dokončit, vy jste tady snad na trhu,“ prohlásil na adresu ředitelky. „My tady státní maturitu děláme pokusem a omylem. Jenže tyto chyby jsou tak zásadní, že ovlivňují budoucnost dětí,“ zdůraznil.

„Teď si představte ty stresy, úzkost, strach,“ zastala se maturantů moderátorka Michaela Jílková. Do pořadu byl pozván i jeden z nich, který právě odmaturoval na osmiletém gymnáziu. „Je otázka, jestli u té státní maturity má být slohová práce,“ načal další ožehavé téma. Slohové práce byly totiž často hodnoceny příliš subjektivně. „V roce 2050 budeme maturovat z výtvarné výchovy a budou hodnotit, jak malujeme?“ zeptal se řečnicky.

V tom se ho zastala i ředitelka jeho gymnázia Renata Schejbalová, která je zaměřením češtinářka. „Pokud máme tabulku, kde je, že chyby se objevují zřídka, tak co to znamená?“ poukázala na nejasné tabulky CERMATu. „Češtináři doteď neví, jaká ta metodika byla,“ dodala. „Tabulky můžete použít na matematiku, ale ne na český jazyk,“ doplnil ji maturant.

Vybral si lehčí variantu. Četl mezi řádky CERMATu

Dalším problémem státních maturit bylo i zmíněné rozdělení na lehčí a těžší verzi. „Já jsem četl mezi řádky a vybral si lehčí variantu,“ uvedl gymnazista. „Je otázka, jestli tu vyšší úroveň vůbec máme mít?“ zeptal se zastánců maturity i stínový ministr Chládek. „Myšlenka státních maturit není špatná, ale to, co jste s tím udělali, to je nehorázný paskvil. … Nižší úroveň byla trapná,“ dodal.

Naopak ale těžší varianta spoustě studentů přidělala vrásky, protože například matematiku splnilo bez chyby jen pět studentů. Podle ředitelky Schejbalové by bylo nejlepší, kdyby se toto rozdělení zrušilo a raději se zavedl třístupňový test. Kdyby maturant splnil první úroveň, postoupil by na druhou. Kdo by splnil i třetí, mohl by maturitu použít například místo přijímacích zkoušek na vysokou školu. „Gymnazisté by nemuseli zbaběle volit základní úroveň,“ obhajovala svoji verzi ředitelka.

Jsou tedy nějaké relevantní výsledky z letošních státních maturit? Zjistili jsme něco? ptala se moderátorka, ale jasnou odpověď nedostala. „Máme jednotlivé výsledky, které můžeme porovnávat s loňským rokem,“ uvedl Petr Bannert z ministerstva školství. „Je to i zpětná vazba pro školy, které s tím mohou pracovat. Mohou si nějak nastavit svoji vzdělávací politiku,“ doplnil.

Podle opozičního senátora Chládka je však hlavně výsledek takový, že státní maturity stály obrovské množství peněz. Byly dražší než například na Slovensku. „Je to dražší, ale je třeba si položit otázku, zda je to adekvátní,“ hájil Zíka CERMAT. „Na Slovensku je ten typ maturity úplně jiný, nedá se to srovnávat.“

Podle Chládka by z toho však měl někdo vyvodit odpovědnost. Na jedné straně CERMAT a na druhé i politici, kteří tento model prosadili. „Já můžu leda říct, že za mě tyhle problémy nebudou,“ ujišťoval Zíka.

„Slušně řečeno jste to pokazili,“ vzkázal ale CERMATu maturant z pražského gymnázia. Pokud by měl státní maturity oznámkovat, dal by jim čtyřku. Sám Zíka by jim prý za komunikaci dal trojku, za technické provedení pak dvojku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…