Smrtící bakterie útočí! Úřady varují před hrozbou nákazy

24.07.2012 9:16

České úřady zdvihají varovný prst. Ti, co se léčí antibiotiky, mohou onemocnět ještě horší chorobou - na téměř neléčitelný průjem, způsobený agresivní bakterií klostridie. Nákaza se šíří hlavně na severu Moravy. Tam za poslední půlrok tam zemřelo čtrnáct lidí ze 124 nakažených. Jen ve Slezské nemocnici v Opavě pět. Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes (MF Dnes).

Smrtící bakterie útočí! Úřady varují před hrozbou nákazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

Zabijácká klostridie před deseti lety udeřila v Kanadě. Tam začali ve velkém počtu umírat lidé poté, co dobrali antibiotika.

„O dva roky později se klostridiové infekce objevily v Evropě a před dvěma lety dorazily i do Česka. Od té doby počet nakažených a zemřelých strmě roste,“ píše deník MF Dnes.

„Jde o závažnou věc, ve Velké Británii kvůli klostridiím umírá osm tisíc lidí ročně," řekl pro MF Dnes přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie ve Fakultní nemocnici Motol Otakar Nyč. Situace je podle něj o to horší, že neexistuje celorepublikové sledování nakažených a zemřelých.

„A to k nám zatím nedorazil nejagresivnější typ mikroba, o kterém třeba britské noviny píšou jako o ´superbakterii´. Podle lékařů však dorazí,“ informuje dále deník.

Pozor na ribotyp 027!

Podle Nyče se ale třeba v Británii nyní objevuje čím dál více případů mladých lidí, kteří se nakazili mimo nemocnici. Proto tam jsou britské úřady už osm let ve střehu.

„Prokázaly se u nás už podobně nebezpečné typy," doplnil pro MF Dnes Vlastimil Jindrák z antibiotické stanice Nemocnice Na Homolce.

Těm nejagresivnějším typům se říká ribotypy. A ten, kvůli němuž umírají lidé ve Velké Británii, se jmenuje ribotyp 027.

Jak MF Dnes ale zdůraznila, přednosta motolského mikrobiologického centra Nyč usiluje o to, aby v Česku vznikla Národní referenční laboratoř pro sledování této bakterie. Díky ní by bylo možné zavést určitá preventivní opatření proti jejímu rozšíření. V nemocnicích by mělo jít například o zákaz překladů pacientů do jiných zařízení, změny v dezinfekci a podobně.

Co jsou vlastně klostridie? Takzvaně anaerobní bakterie, které umějí žít bez přístupu vzduchu a na vzduchu hynou. Jejich spory však ne. Přenos spór je velmi rychlý a velmi snadný – stačí nemyté ruce nebo infikovaný nástroj zdravotníka. Nákazu roznášejí především zvířata, včetně domácích mazlíčků.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…