Zanechal kufřík a dopis. Advokát i po smrti víří kauzu Key Investment

28.08.2012 9:26

Začátkem srpna spáchal sebevraždu teplický advokát Jan Vanke a již tehdy se spekulovalo, že by jeho smrt mohla souviset s kauzou společnosti Key Investmens. Nyní je prý již jisté, že jeho smrt s kauzou skutečně měla souvislost. Dokazuje to nejen právníkův dopis na rozloučenou, ale rovněž zanechaný kufřík s dokumenty, který celou machinaci objasňuje.

Zanechal kufřík a dopis. Advokát i po smrti víří kauzu Key Investment
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Server Česká pozice rekapituluje, že advokát Vanke působil jako správce konkurzní podstaty Hornické zdravotní zaměstnanecké pojišťovny. Z peněz, které od dlužníků pojišťovny vymohl, pak svěřil zhruba 250 milionů právě společnosti Key Investmens. Učinil tak se souhlasem věřitelského výboru, ve kterém seděl i zástupce ministerstva financí.

Od roku 2008 se pak snažil získat peníze od společnosti zpět. Získal asi 90 milionů, zbylých 160 nebylo vráceno dodnes.

Key Investmens namítá, že zmíněných 160 milionů není pohledávka, ale vklad správce Vankeho do investičního fondu. To však vyvrací korespondence mezi jejím šéfem Brzkovským a advokátem Vankem z roku 2009. Od té doby KI všemožně obstruovala a odmítala peníze vyplatit. Česká pozice spekuluje i o tom, že prostředky použila na vlastní byznys, ačkoliv jí to advokát Vanke v dopise kategoricky zakázal.  

Celá kauza vyvrcholila tím, že se v červnu 2012 společnost Key Investment rozhodla podat sama na sebe návrh na insolvenci. Z toho vyplývalo, že věřiteli, HZZP, se již nepodaří vymoci pohledávku v plné výši. Narůstající tlak advokát Vanke nevydržel a rozhodl se spáchat sebevraždu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…