Standa Penc: Pokrytec Klaus. Káže vodu a sám žije v přepychu

30.10.2012 7:04

JINÝMA OČIMA Káže vodu, pije víno. Na úřadech by šetřil, ale na Hradě si žije honosně. Ukázal na chyby ostatních, ale vlastní zavinění nikdy nepřiznal a nepřizná. Taková je reakce bojovníka za lidská práva Stanislava Pence na projev prezidenta Václava Klause u příležitosti 94. výročí vzniku Československé republiky.

Standa Penc: Pokrytec Klaus. Káže vodu a sám žije v přepychu
Foto: facebook.com
Popisek: Stanislav Penc, veřejně aktivní občan, pasáček koz a oslů, zedník a zahradník

„Viděl jsem ten projev v přímém přenosu. Osobně vnímám Václava Klause jako kontroverzní osobu. Nicméně spoustu věcí, které v tom projevu přednesl, vnímám podobně. Ale z jeho úst tomu nevěřím. Je to pokrytec,“ míní aktivista v oblasti boje za lidská práva Stanislav Penc. Klaus podle něj káže vodu a sám na Hradě pije víno.

Blahobyt a ekozdroje

„I já mám pocit, že žijeme doposud v největší svobodě a blahobytu, i když to velká část obyvatelstva tak nevnímá. Nicméně politici a mocipáni by měli nejen kázat vodu a pít víno, jak to dělá Klaus, ale měli by jít příkladem. On sice řekl, že by měly státní instituce víc šetřit, ale copak honosnost jeho úřadu ukazuje, že by v tom šel příkladem? V tom je rozpor slov a činů. Když se pak dozvím, že jeho poradce bere plat sto deset tisíc korun a přitom nemá žádnou zodpovědnost, tak za co je bere? To je podobné jako na ministerstvu Alexandra Vondry. Tam taky všichni úředníci berou obrovské platy, aby se lampasáci nebouřili, tak dostávají na konci roku obrovské výsluhy nebo odměny, ale takhle by se stát chovat neměl,“ srovnává.

Ohledně Klausových výhrad vůči obnovitelným zdrojům energie prý prezident sice řekl část pravdy, ale ne celou. „Došlo prý k tunelování podpor na obnovitelné zdroje energie. Ale Klaus zapomněl říct, že podstatná část lidí, co tohle povolila, byli poslanci, kteří schválili špatný zákon. Nebyly to nevládní organizace, které hovoří o tom, že by se mělo šetřit a podporovat obnovitelné zdroje energie. Není jejich chybou, že místo toho, aby podpory do obnovitelné energie šly na domácnosti a konkrétním lidem na jejich baráky, tak mohla vzniknout velká pole posetá solárními panely. Ostatně v tomto byznysu jedou i Klausovi kamarádi,“ dodává s tím, že si nedokáže představit, jak by pole plná solárních panelů provozovali lidé z Greenpeace či jiní ekologičtí aktivisté.

Klausova frackovitost

„Takže on populisticky hovořil o tom, co lidi cítí, ale zatajil příčiny. Pozornost jako vždy odvedl jiným směrem. Vezměte si jeho protest proti spořivým žárovkám na Hradě. Vždyť to byl od něj klukovský kousek. Ani státník, ani politik, ani šetřivý člověk by tohle neudělal. To byl člověk, co říkal, že si může dovolit, co chce, a bude si své výdobytky bránit. V tom chování je obrovská dávka frackovitosti. Proto jeho slovům nevěřím. Popisuje sice, a celkem pravdivě, negativní jevy ve společnosti, ale svou chybu na nich nikdy nepřizná,“ uvádí příklad.

Penc se navíc v příkladech vrací do minulosti. „Za jeho aktivní politiky, když byl předsedou vlády a předsedou parlamentu, státní správa jen bobtnala. Opoziční smlouva se Zemanem vnesla korupci a podnikatelské manýry do politiky. On to sice hezky popisuje, ale nikdy neřekne, že sám nese část viny za tyto chyby. Naopak, pořád ukazuje na jiné. A s tou Evropskou unií je taky mimo. Ještě, že v Evropě nemáme válečné konflikty. Kdyby zde byly národní státy bez nějakých dohod, tak je pravděpodobné, že by zde kvůli divnému fungování politiků třenice mohly nastat,“ doplňuje.

Zatajené medaile

K udělování medailí má Stanislav Penc dvě zajímavé připomínky. „Když jsem se koukal na stránky prezidentské kanceláře, tak na stejnou roveň dávají Medaili za zásluhy při budování socialismu s těmi dnešními. Jen si odklikněte položku medaile a stránku prozkoumejte. Nicméně degradovat zásluhy vyznamenaných mými předchozími slovy o projevu či komunistických řádech by bylo nespravedlivé. Byla tam řada lidí, co si medaili zasloužili. Byl jsem přesto rád, že Klaus nevyslyšel rady senátorů, a v některých případech medaile neudělil. Třeba Kamile Bendové, Petru Pithartovi či Erazimu Kohákovi. Na druhou stranu metál měl určitě dostat Pavel Wonka, kterého mu senát také navrhoval,“ podotýká.

„Noviny se sice zaobíraly tím, kolik medailí udělil Havel a kolik Klaus, ale nikdo si nevšiml toho, že se medaile udělují i mimo tento ceremoniál. Jde tedy o tajné medaile. Důstojník BIS František Stárek dostal Medaili Za zásluhy druhého stupně za obranu vlasti od Václava Havla dva a půl měsíce před koncem jeho prezidentování. Honosí se tím na svých stránkách cunas.cz a na fotce mu ji evidentně předává Vladimír Špidla. Nicméně v seznamu oceněných na stránkách prezidentské kanceláře jmenován není. Kolik takových lidí, co mají v šuplíku medaili, kterou jsme nikdy neviděli, asi je?  Stárek, důstojník BIS, který dvacet let sledoval lidi a své soukmenovce z undergroundu vedl jako extremisty, ji evidentně má,“ zakončuje ironicky Penc a ještě sarkasticky utrousí, kolik asi touto výpovědí naštve lidí.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…