Tajemný Bém: Podporovat vládu, která bude znárodňovat? To snad ne!

23.12.2012 20:31

Bývalý ministr školství Josef Dobeš začal údajně šikovat poslance k podpoře vlády. Podle informací Práva jich má zatím kolem osmi, ale objevily se i zprávy, že to nebude až tak horké. Nezařazení poslanci Pavel Bém a Jaroslav Škárka se pro ParlamentníListy.cz vyjádřili, nicméně první dost tajemně.

Tajemný Bém: Podporovat vládu, která bude znárodňovat? To snad ne!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

„Rýsuje se dohoda zhruba devíti, možná více poslanců napříč politickým spektrem, včetně některých opozičních. Ti by v této uměle vyvolané krizi byli ochotni podpořit vládu. Jinými slovy nahradit lavírující a intrikující poslance LIDEM,“ naznačil v pátek, a v sobotu potvrdil pro deník Právo exministr školství Josef Dobeš. Jak dál list napsal, mělo by jich být zatím kolem osmi – exvéčkaři Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka, Milan Šťovíček, ale také někdejší členové ODS Radim Fiala, Pavel Bém a Michal Doktor. Podporu měli přislíbit i Radim Vysloužil a Martin Vacek, kteří sice již nejsou členy VV, ale nerozšířili ani řady LIDEM. Vacek později upřesnil, že bude podporovat kabinet, dokud tento bude naplňovat programové prohlášení. Ze jmenovaných Martin Doktor zase pro ČT v sobotu popřel, že by s Dobešem vůbec jednal o podpoře vlády.

Tajemný Bém

„S panem Dobešem? A proč? Proč ne s panem Doktorem anebo s panem Nečasem? Podporovat vládu, která bude znárodňovat? To snad ne. Anebo zvyšovat daně? To snad také ne. Vy víte, že bianco šeky ode mne nemůže nikdo očekávat,“ napsal ParlamentnímListům.cz exčlen ODS Pavel Bém. Ostatně vládě v čele s Petrem Nečasem se podařilo protlačit daňový balíček a znárodňování se bojí pravicoví politici v případě, že se k lizu dostanou levičáci.

Podle informací deníku Právo se Dobešovi však Pavel Bém s Michalem Doktorem, oba bývalí členi ODS, upsali. Z Bémova vyjádření to ale až tak jasné není. Ostatně těch spekulací ohledně poslanců, kteří podpoří vládu, je daleko víc. Nicméně až čas ukáže, koho se Josefu Dobešovi opravdu podařilo údajně přemluvit.

Jasný Škárka

„Sám za sebe budu podporovat vládu, protože nechci předčasné volby. Moje podpora vlády by byla vyloučená, pokud ji budou podporovat zločinci a vyděrači ze sekty Bárta, Babák a ostatní,“ sdělil ParlamentnímListům.cz nezařazený poslanec a bývalý člen strany Věci veřejné Jaroslav Škárka. Ten stále vede boj proti vedení své bývalé strany, proto jasně prohlašuje, že s lidmi z Věcí veřejných, tedy s Vítem Bártou a Michalem Babákem, táhnout za jeden provaz rozhodně nebude.

Zlobící se Peake

„Informaci, že Josef Dobeš v předvánočním čase shání nesourodou skupinu poslanců typu Kočí, Škárka, která by mohla podpořit vládu, považuji za alarmující. Nepovažuji za možné a pro občany přijatelné, aby se vláda do konce svého funkčního období opírala o nejistou většinu, která bude výsledkem pokoutních dohod. Věřím, že ani ODS a TOP 09 by nebyly ochotné do takového projektu vstoupit. Hodlám po vánočních svátcích hovořit s vedením strany LIDEM, ale také s představiteli ODS a TOP 09,“ napsala místopředsedkyně vlády a šéfka strany LIDEM Karolína Peake v sobotu, čímž reagovala na již zmíněné informace.

V Poslanecké sněmovně je to zatím pořád velmi těsné. Občanští demokraté mají společně s TOP 09 devadesát poslanců. Ani s Dobešovou skupinou, alespoň tou zatím proklamovanou, by asi vláda neměla více hlasů než opozice a pro přehlasování prezidentského či senátního veta je potřeba sto jedna hlasů. Takže je zcela zřejmé, že to bude mít vláda s prosazením dalších zákonů v příštím roce dost těžké.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…