Sčítáme povodňové průšvihy: Pane Zemane a jiní, raději to nečtěte

06.06.2013 6:36

POLITOLOGOVÉ Velká voda, která zatopila česká města a vesnice, ještě neopadla a odborníkům už je jasné, že se povodně stanou součástí předvolební kampaně před sněmovními volbami. Zvlášť když podle politologů nejvíc zklamal prezident. Jan Bureš ho dokonce označil za neschopného populistu, který je ostudou země.

Sčítáme povodňové průšvihy: Pane Zemane a jiní, raději to nečtěte
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Nejhorší je čekat na nejhorší, zní Ústím nad Labem před kulminací.

„O tom vůbec nepochybuji, politici toto téma otvírat budou, jeden obviní druhého, že zaspal, druhý zase, že mu nenechal kontakty,“ připomněl politolog Petr Just nedávnou přestřelku mezi bývalým pražským primátorem Bohuslavem Svobodou a pověřeným primátorem Tomášem Hudečkem o tom, zda se nezačaly stavět zábrany proti povodni v centru metropole příliš pozdě. Ale otázkou je, jestli chování politiků při povodních i jejich vzájemné napadání bude lidi zajímat a nějak ovlivní volby.

Lidé řeší, jestli jim přijedou bagry, ne hádky politiků

Ale chování politiků v době povodní hodnotí politologové většinou pozitivně. „Politici mají zkušenosti, jak je třeba na povodně reagovat. Všichni se předhánějí, aby byli vidět v zatopených oblastech, slibují, že všechno uhradí, bez ohledu na finanční prostředky, ať šlo o premiéra, ministra zemědělství nebo politiky z řad opozice, třeba jihomoravského hejtmana Michala Haška,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš.

Právě Hašek jako předseda Asociace krajů totiž velmi aktivně navštěvuje zaplavené oblasti v českých oblastech a kárá pražskou ODS, že nevkusně politikaří. Starostové postižených městských částí Prahy totiž kritizují zastupujícího šéfa Prahy Tomáše Hudečka z podcenění situace v hlavním městě a pozdní reakce na valící se vodu. Politolog Jan Bureš se připojuje spíš ke kritice Hudečka.

„Na můj vkus vypadal až příliš sebejistě,“ prohlásil na adresu komunálního politika z TOP 09. Politolog Petr Just považuje za běžné, že ti, kdo nesou politickou odpovědnost, budou říkat, že udělali maximum, opozice naopak bude tvrdit, že se neudělalo nic, nebo že se mělo jednat dřív a líp. „Pravda je někde uprostřed,“ soudí.  Ale podle Justa lidé v postižených oblastech neřeší výroky politiků ani jejich hádky. „Spíš řeší, jestli jim přijedou bagry odklízet škody,“ dodává.

Standa Gross nastavil laťku

Současní politici se při svých výjezdech do oblastí postižených povodněmi už nepředvádějí v maskáčích jako někdejší ministr vnitra Stanislav Gross, ale ani nepochodují v bahně uprostřed zaplavených obcí v lakýrkách a obleku s kravatou jako někdejší ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. „Dnes jsou trochu civilnější, ale Gross nastavil laťku, dnes taky politici sundají saka a kravaty, vezmou na sebe bundy a záchranné vesty a jdou ty věci řešit do terénu. Na občana to působí pozitivněji,“ konstatuje Bureš.

Takové chování politiků při živelných pohromách je podle něj převzaté z Ameriky, kde prezident nebo guvernéři tak jezdí za lidmi postiženými tornádem. Ale politici, kteří uvolní prostředky pro postižené, nemohou doufat, že jim to ve volbách pomůže. „Lidé budou rádi, až jim peníze na účet dorazí, ale nemyslím, že by se cítili být zavázáni těm, kteří jsou zrovna u moci. Každá rozumná vláda, ať levicová nebo pravicová, by se zachovala obdobně, to nebude u voleb rozhodující,“ upozornil ParlamentníListy.cz Petr Just, že si vládní strany ODS a TOP 09 nemohou dělat naděje, že by jim rozhodnost, rychlost a vstřícnost přinesla příští rok více hlasů.

Miloš Zeman sám létal vrtulníkem, ale do premiéra se za to naváží

Ale nejhůř politologové hodnotí vystoupení prezidenta Miloše Zemana, který nebyl v době záplav téměř vidět, i když po svém nástupu na Hrad sliboval, že bude jezdit více po České republice než do zahraničí. A když na své tiskové konferenci přislíbil pomoc lidem zasaženým záplavami a uvolnil na to šedesát členů Hradní stráže, neopomněl se přitom „otřít" o předsedu vlády. Jeho létání vrtulníkem po republice označil za ostentativní. „Ostentativně se proletět helikoptérou nad zaplavenými oblastmi nikomu z postižených nepomůže,“ prohlásil zřejmě na adresu premiéra Petra Nečase, který se vydal s dalšími členy kabinetu v armádním vrtulníku na obhlídku zaplavených oblastí.

Sám Zeman přitom vrtulník také použil při povodních v roce 1997. Připomněl to ostatně sám v předvolební kampani na přelomu roku, když zopakoval svůj tehdejší bonmot, který pronesl k Václavu Klausovi: „Vašku, polovina národa nenávidí mě a polovina tebe. Dovedeš si představit, jak by se celý národ zaradoval, kdyby ta helikoptéra spadla?“ Ale nebyl to jeho jediný let vrtulníkem, v březnu letošního roku využil nově zvolený prezident vrtulník při své cestě se svým přítelem, šéfem odborů Jaroslavem Zavadilem, na stranický sjezd ČSSD, kde pronesl delegátům zdravici.

Zeman se chová populisticky, je totálně neschopný

Zemanovu reakci na povodeň politologové neocenili. „Já nevím, co je na tom špatného, když premiér s ministrem zemědělství si chtějí obhlédnout situaci z vrtulníku, to je zcela samozřejmou součástí hodnocení situace,“ prohlásil Jan Bureš. I nabídku pomoci Hradní stráže označil za plácnutí do vody.

„Miloš Zeman je prostě populista. Ukazuje podle mne, že všechno, co může zkazit, zkazí. Zatím jsem od něj nezaznamenal nic pozitivního. To je totálně chyba, jak v úřadu postupuje, chová se za každou cenu populisticky v domnění, že mu to přinese body,“ kritizuje chování prezidenta. A za naprosto otřesný označil Zemanův výrok, že přeje všem, kromě novinářů, aby se neutopili. „To je prostě tragický omyl, že tento člověk se stal prezidentem republiky, je to něco naprosto zoufalého, je to ostuda celé země,“ rozčílil se na hlavu státu za tyto výroky politolog. A opravdu si nebral žádné servítky.

„Je totálně neschopný, populista, nevzdělaný, arogantní,“ dodal nakonec na adresu hlavy státu.

Není místo na nějaké bonmoty, je to neprofesionální

Podobný názor na chování prezidenta v době povodní má i politolog Petr Just. „Nemyslím si, že v téhle situaci je místo na nějaké bonmoty. Americký prezident by si to nikdy nedovolil. Bez ohledu na to, kdo jím je a z jaké politické strany, je vnímán jako vůdce, který – když už nemůže přiložit ruku k dílu – dodává optimismus a sílu svými prohlášeními,“ srovnal státnický přístup amerických vůdců s českým prezidentem, který místo povzbuzení postižených povodněmi jen nemístně vtipkuje a uráží. A už vůbec podle Justa není na místě dělat bonmoty, ať se utopí novináři. „To svědčí o neprofesionálním přístupu k celé věci,“ míní politolog.

Když povodně odezní, politici zapomenou

Jan Bureš je přesvědčen, že na úrovni vlády, Prahy, krajů i obcí se všichni politici snažili dávat najevo jakousi rozhodnost.

„Ale je otázka, jak tomu lidé uvěří po zkušenostech z minulosti, když k záplavám jejich majetku dochází opakovaně a když následky velké vody jsou opakovaně dost děsivé. Lidem nebude stačit, že v době povodní jsou politici rozhodní, budou považovat za samozřejmost, že premiér a starosta se budou věnovat tomuto problému. Ale oni se tomu věnují jen v okamžiku povodní, když odezní, už na to zapomenou. A voliči jim budou logicky vyčítat, že po několikáté zkušenosti znovu dopustili, aby velká voda způsobila takové následky. Budou kritizovat, že stát dělá málo ve stavebních úpravách a hydrologických vodních dílech,“ podotkl politolog.

Politici by si z toho měli vzít poučení

Politici podle Bureše dlouhodobě podceňují problematiku povodní. „Starostové nebo lidé zodpovědní za různé instituce jako ředitel pražské zoo už teď bez servítků obviňují politiky, že podceňují dopady povodní, jako by šlo o výjimečnou záležitost, která se stane jednou za deset let. Řeší to moc administrativně, mají nějaké krizové plány, přesné harmonogramy, ale někde to nefunguje, v některých případech až dramaticky jako např. v pražské zoo, do níž se investují stovky milionů korun, přestože se opakovaně upozorňuje, že spodní část je špatně zabezpečena, že zábrany jsou dimenzovány na dvacetiletou vodu a každý rok přichází stoletá,“ upozorňuje politolog na to, že v pražské zoologické zahradě vznikla při letošních záplavách škoda za 150 milionů.

Podobně tragickou situaci řeší v roce 2002 nejpostiženější obci Zálezlice. Politici by si měli podle Bureše vzít z negativních zkušeností poučení, přehodnotit  úvahy o investicích do ekonomiky a masivně vrazit peníze místo do průmyslu nebo elektráren do řešení stavebních úprav, které by zamezily negativním dopadům povodní lépe než dosud. A to by podle Bureše mohlo přinést politikům body. „Když budou tento problém řešit, budou stavět hráze, tak to bude veřejnost vnímat pozitivně," ujistil Bureš.

Máslo na hlavě mají všichni

Ale nebudou lidé postižení povodněmi vinit politiky z nedostatečné prozíravosti a rychlosti při ochraně před velkou vodou? Hodí odpovědnost ze svého neštěstí na vládu, kraje nebo obce? Nebo dokonce na konkrétní politickou stranu nebo konkrétního politika? „Postižený občan to nebude rozlišovat,“ míní politolog Bureš. „I když se budou objevovat z různých stran výroky a obvinění, kdo za to může, jestli za jedenáct let administrativy zaspaly, nemyslím, že to lidé budou vnímat jako selhání konkrétní strany, protože za jedenáct let se vystřídalo u moci nejen ve vládě, ale i v krajích a obcích několik různých stran. Škody nelze přičíst jedné osobě, která by za to měla být pranýřována,“ je přesvědčen Petr Just. Máslo na hlavě za nedostavěná protipovodňová opatření mají prostě všichni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…