Exkluzivní slova Andreje Babiše - o statečném Havlovi

21.12.2011 9:06

Jestli byla nějaká osobnost z pohledu médií nejvíce propíranou ještě před několika dny - byl to Andrej Babiš a jeho snaha ovlivnit politický vývoj v zemi. Jeho jméno skloňovala veškerá média v zemi. I kdyby stavěl na myšlence špatná reklama, taky reklama, jisté bylo, že našlápnuto na to, aby vešel do povědomí co nejširší veřejnosti, měl.

Exkluzivní slova Andreje Babiše - o statečném Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš ve studiu České televize

Nyní po smrti exprezidenta Václava Havla stojí jeho jméno po několika týdnech v pozadí. Pro ParlamentníListy.cz vyjádřil však již v pondělí, během své krátké cesty v zahraničí, Václavu Havlovi svůj obdiv.

"Václav Havel svým životem a statečným bojem za naši svobodu se navždy zapsal do dějin našeho národa. Stal se nejslavnějším Čechem ve světě v novodobých dějinách," připomíná ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz dnes už údajně druhý nejbohatší muž Česka a nový bojovník proti korupci, Andrej Babiš (Ano 2011).

Více o Andreji Babišovi ZDE

Čtěte vše o výzvě ANO 2011

Byl to přitom právě Babiš, kdo na začátku listopadu přiznal v diskusním pořadu České televize svůj nepřímý obdiv k Havlovi.

„Já nebyl hrdina jako Havel, během revoluce jsem byl v Maroku a chtěl jsem tam zůstat. Měl jsem tehdy totiž lukrativní nabídku pracovat pro jednu bohatou marockou rodinu.“ Nakonec se prý ale jako mnozí jiní rozhodl do Česka vrátit a vybudovat byznys na tomtéž, co dělal dříve pro komunisty. A tak vznikl v roce 1993 z české pobočky slovenského Petrimexu dnešní Babišův Agrofert. Tenkrát jako firma s čtyřmi lidmi a jměním 100 tisíc korun, dnes má hodnotu 73 miliard a 18 tisíc zaměstnanců.

Nikdy se však netajil svými sympatiemi právě směrem k exprezidentovi.

„Václav Havel svému odhodlání, aby pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí, věnoval celý svůj život. A to nejen v období před Sametovou revolucí,“ uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Babiš v souvislosti se smrtí státníka.

A nelze ho podezírat, že jde o tendenční vyjádření pouze z piety. Babiš totiž delší čas připomíná, že všechny dějinné zvraty v historii samostatného státu se děly po dvaceti letech. A od listopadu naznačuje,  že dvacet let po sametové revoluci je opět čas na další změnu. To, zda by tentokrát chtěl stát u kormidla právě on, z pochopitelných důvodů úzkostlivě tají. Přesto jeho počiny v posledních měsících, včetně založení občanského hnutí, u kterého připouští, že se může stát politickým, mnohé napovídají.

„Kdo tenkrát dělal revoluci? Václav Havel s Valtrem Komárkem a Šimon Pánek. A kdo ji nakonec zneužil? Současný pán z Hradu,“ poznamenal k tomu nedávno v ČT Babiš. Ačkoli se dá jeho vyjádření považovat za jakkoli kontroverzní, upřít mu nelze to, že z nich vždy byla úcta k v neděli zemřelému Havlovi, cítit zcela zřetelně.

Vše k tématu skon Václava Havla

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…