Investiční pobídky se vyplatily 230 miliardami, tvrdí Deloitte

05.04.2010 12:09

Ekonomický recept Miloše Zemana slaví úspěch. Každá koruna vložená do podpory podnikání se státní kase osminásobně vrátila. Uvádí to studie společnosti Deloitte.

Investiční pobídky se vyplatily 230 miliardami, tvrdí Deloitte

Slevy na daních, poskytování pozemků s infrastrukturou či školení a rekvalifikace. Nejvyšší kontrolní úřad označikl před pěti lety systém investičních pobídek za černou díru na peníze daňových poplatníků.

Poradenská společnost Deloitte ale spočítala, že od roku 1998, odkdy jsou u nás investoři státem motivováni, vydělaly pobídky Česku 230 miliard korun a vytvořily 308 tisíc nových pracovních míst.

"Každá jedna koruna poskytnutá jako investiční pobídka se tak do státního rozpočtu vrátila víc než 8,5násobně," komentovala pro ČTK výsledky studie ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová.

Podle Deloitte stát vynaložil podporu ve výši 30,068 miliardy korun. Na daních a odvodech pak na pobízených firmách vybral 260,41 miliardy korun. Za dvanáct let využilo pobídek celkem 486 subjektů, přičemž necelou čtvrtinu všech přislíbených pobídek získaly české firmy.

Pobídky, Zemanův recept na krizi

Stát začal s pobídkami za vlády ČSSD Miloše Zemana., který státem financovanou podporu ordinoval jako lék na hospodářskou krizi.

Během úřadování Zemanova kabinetu a vlády Vladimíra Špidly (taktéž ČSSD) Česko vynaložilo na pobídky sedm miliard korun a mnohonásobně vyšší sumu odpustilo na daních.

Tehdy vládní agentura Czechinvest proklamovala, že se každá taková koruna do roku 2010 vrátí čtyřikrát. Její očekávání tak aktuální studie Deloitte předčila dvojnásobně.

"Zjištěná data poukazují na to, že firmy často svou účast v ČR po úvodní investici zvyšují. Jejich působení u nás tedy není pravděpodobně založeno jen na pobídkou podpořené investici a na snaze co nejrychleji stáhnout zisk do mateřské firmy, ale pobídka je často využívána jako způsob usnadnění počáteční investice, která se pak dále rozšiřuje," doplnil pro ČTK Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte.

ČTĚTE TAKÉ

Šimerka věří, že nezaměstnanost zůstane pod 10 procenty

Kužel: Švarc systém je třeba jen upravit. Štěch kroutí hlavou

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…