Jste jak v mateřské školce, plísnil poslance Tluchoř ve sněmovně

10.02.2012 11:11

Úsměv na tvářích posluchačů ranního jednání poslanců vyloudila zřejmě poznámka předsedy sněmovní volební komise Petra Tluchoře. „Asi jsme jak v mateřské školce,“ řekl totiž dnes Tluchoř hned ráno poslancům, když jim vysvětloval, kde mají na volebním lístku zaškrtnout kandidáta do komise pro třetí odboj Při čtvrteční volbě bylo totiž 20 hlasů neplatných. Po Tluchořově poznámce ale poslanci pak již zaškrtli jméno správně. Historik Prokop Tomek se tak v pátek stal novým členem komise.

Jste jak v mateřské školce, plísnil poslance Tluchoř ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za ODS Petr Tluchoř v debatě se svým kolegou Markem Bendou

Sněmovna až na čtvrtý pokus zvolila historika Prokopa Tomka do etické komise, která má přezkoumávat odmítnuté žádosti o status protikomunistického odbojáře. Kandidát TOP 09 Tomek bude sněmovním zástupcem v komisi spolu s někdejším disidentem a kandidátem ODS Stanislavem Devátým, kterého poslanci vybrali už v prosinci. V devítičlenné komisi tak po dnešku zbývá zaplnit ještě čtyři místa, a to kandidáty Senátu, vlády a prezidenta.

Jenže než byl Tomek dnes zvolen, musel ve sněmovně hlasitě poslance kárat předseda sněmovní volební komise Petr Tluchoř.  „Vím, že to vypadá jako v mateřské školce, ale dvacet hlasů bylo včera neplatných,“ řekl Tluchoř ráno kolegům za sněmovním pultíkem.

Poslanci totiž nebyli schopní ve čtvrtek správně vyplnit hlasovací lístek pro tajnou volbu. „Když toho kandidáta nechcete, tak k jeho jménu do políčka zaškrtněte křížek. To jsou takové ty dvě čárky napříč sobě přes to druhé číslo. Když s druhým jménem budete souhlasit, tak mu přiřaďte kolečko,“ poučoval dále kolegy Tluchoř.

Na lístku neškrtli kandidáta, kterého nechtěli

Hlasující, kterých bylo až dvacet, totiž včera zapomněli na lístku škrtnout kandidáta, kterému hlas dát nechtěli.

Paradoxní je, že Tomkovi po včerejším hlasování chyběl kvůli neplatným hlasům ke zvolení jen jeden hlas. Tluchoř proto dnes upozornil, že volební komise dala poslancům do každého hlasovacího boxu vzor, jak se má hlasovací lístek označit, aby byl platný.

Tomek ve čtvrteční prvním kole dostal 61 hlasů, dnes získal podporu dalších 20 poslanců. Jeho protikandidátem byl docent filosofie a bývalý senátor ČSSD Karel Floss, kterého v prvním kole volilo 26 a nyní 36 poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…