K poledni bylo propuštěno 3000 vězňů. Škody se jim neprominou

03.01.2013 15:18

Podle slov ministra spravedlnosti bylo k dnešnímu poledni propuštěno 2927 vězňů, pravomocně bylo rozhodnuto o propuštění 3687 osob. Pavel Blažek se na brífinku oháněl tím, že on sám do amnestie příliš mluvit nemohl, koordinoval pouze formální věci.

K poledni bylo propuštěno 3000 vězňů. Škody se jim neprominou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Během brífinku tak dal ministr spravedlnosti ruce pryč od samotného udělení amnestie. „Konzultace, které byly vedeny se mnou, bych označil jen za konzultace formulačně právní,“ vysvětloval Pavel Blažek. Vše ostatní kolem amnestie prý byla věc prezidenta Václava Klause.

Jako příklad tak Blažek uvedl, že pomáhal například s tím, kdy a kde se zveřejňují amnestie. „Veškeré spekulace, jako kdo to sepisoval a nesepisoval, to se musíte obrátit jinam než na mě,“ dodal. Schůzky k amnestiím podle jeho slov proběhly před Vánoci.

Navíc se prý nemohla celá událost předem zkoumat, zda je v pořádku – mohla se totiž prozradit. „A kdyby se ta věc prozradila, dokážete si představit, co by se v těch věznicích před Vánoci začalo dít,“ upozornil ministr.

Podle jeho slov bylo k dnešnímu poledni propuštěno 2927 vězňů a pravomocně bylo rozhodnuto o propuštění 3687 osob. Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček také ujistil, že po prominutí trestů zůstává nárok poškozených na náhrady škod.

„Nejvíce propuštěných zaznamenala věznice Jiřice – 217. Dále Pankrác,“ upřesnil 1. náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…