Poslanec primář: Země je rozkradená a my tu řešíme nějakého pana ředitele. Že by záměr?

13.04.2013 10:59

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné aréně názorů na události posledních dnů. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera komentují jako každý týden pro ParlamentníListy.cz, tentokrát situaci v Ústavu pro studium totalitních režimů, a vyjadřují se též k tomu, zda bude i nadále pokračovat příklon Čechů k levici a dál bude oslabovat ODS.

Poslanec primář: Země je rozkradená a my tu řešíme nějakého pana ředitele. Že by záměr?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Souboj o Ústav pro studium totalitních režimů pokračuje. Co si o té situaci myslíte?

"Senátorský klub k tomu chystá usnesení, nicméně dá se souhlasit s tím, že to, co se kolem tohoto ústavu v posledních dnech vyrojilo, je poněkud zvláštní. Navíc ta nová dočasná paní ředitelka si těmi svými reakcemi na dotaz novinářů naskočila na chromované vidle," řekl v úvodu svého komentáře pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera. Podle něj je však s podivem, že se někdo pozastavuje nad tím že by ta situace měla být zpolitizovaná.

"Vždycky jde o politiku a skoro ve všem, jde jen o to, že ne každý ji může v některých oblastech vnímat. Politika je ale umění vládnout, takže samozřejmě musela zasáhnout i do tohoto problému. Je logické, že se levici ten ústav nelíbí, ale protože je Senát nyní levicový, může si tam dosadit koho chce," pokračoval dál Kubera. Přiznal, že to, jaký další vývoj Ústav pro studium totalitních režimů nabere, neumí odhadnout.

"Hovoří se o tom, že by to byla ryze vědecká inistituce, bez jakýchkoli zásahů politických stran. Jenomže to dle mého není možné, protože tam jsou archívy Státní bezpečnosti," myslí si senátor.

Podle Kubery je ale existence tohoto ústavu potřebná i pro další léta. "To, co se rýsuje do blízké budoucnosti, je rudooranžová vláda, a tak je funkce ÚSTRu důležitá, aby lidé věděli, kdo jim případně vládne a jaké nebezpečí z toho může pramenit," uzavřel první téma Jaroslav Kubera.

Koskuba: Paragrafy se kroutí stejně jako v minulosti i dnes

„Abych se vám přiznal, já se dosud o tuto instituci absolutně nezajímal. Souhlasím sice s tím, že je pro každý národ potřebné znát objektivně svou minulost. Prosil bych povšimnout si toho slova „objektivně“. Je totiž dosti smutné, že jak se podle situace či potřeby ještě více a až příliš snadno kroutí paragrafy, obdobně to tu a tam zvládáme i se svou historií. V minulosti i dnes,“ uvedl komentář na první téma tohoto týdne Jiří Koskuba.

Další komentáře uplynulých týdnů Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE

ÚSTR jako takový považuje prý za poněkud nadbytečný.

„Ve vší úctě, vy snad víte o něčem doopravdy podstatném, co za těch cca pět let vybádali? Na druhé straně - není divu. Jenom velmi naivní až hloupý človíček může předpokládat, že archivy STB nebyly již dávno kdesi, kýmsi a v kohosi zájmu přebrány. Že se kdy dozvíme pravdu. Zvláště o těch opravdu velkých rybách. Nejvyšší patra -  a tím i dokumenty - tajných služeb zůstávají obyčejným smrtelníkům nepřístupná. Tak se dělo po II. světové válce, po roce 1948, 1968 i po roce 1989. Pro právě vládnoucí a jinak mocné mají zajímavé informace a tím i agenti (byť z druhé strany fronty) daleko větší cenu, než pravda či nějaké zpackané i přímo ztracené životy vlastních obyčejných vojáčků či civilistů. Bohužel,“ pokračoval dál Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Kdyby dělali něco kloudného, těžko by se mezi sebou mohli tak rafat...

A omluvil se za tento názor všem, kterým minulý režim ublížil skutečně velmi tvrdě, protože ne vždy se dočkali dostatečné satisfakce. „Ani se neumím příliš vžít do pocitů člověka, který po celou válku v té či oné spojenecké uniformě či v odboji nasazoval za ČSR život. A soudruzi ho pak  „za odměnu“ šoupli do těžkého kriminálu vedle fašounů a jiných skutečných grázlů. Možná se raději ani vžít nechci. Tohle prostě zapomenout a odpustit nelze. Na tom však nic nezmění ani slavný ÚSTR. Ať už je tam ředitelem či v radě kdokoliv. Ostatně kdyby dělali něco opravdu kloudného, těžko by měli čas se neustále rafat. Navíc to, že se z odvolání nějakého ředitele dělá zase politikum, mi připadá minimálně dosti ubohé, neprofesionální. Trošku mi to připomíná manýry právě těch, jejichž lumpárny tam měli studovat. Ale já jsem jenom poslanec. My, naštěstí, do toho nemáme co kecat. Je to možná ještě tak trochu věcí dam a pánů senátorů. Ti volí Radu ÚSTR,“ konstatoval sociálnědemokratický poslanec.

A vyzval, aby se veřejnost nenechala ovlivňovat médii. Moc se podle něj, stejně jako v posledních měsících Senát, zabývají prý jen personalistikou. „Tahle země má jistě daleko závažnější problémy, než je údajná velezrada pana exprezidenta, jmenování čí nejmenování velvyslanců, nezvolení knížepána prezidentem, kolegy Dientsbiera místopředsedou ČSSD nebo nyní nějaký odvolaný pan ředitel Herman. Že by nás zase někdo nutil k tomu, abychom na ty opravdové kauzy a průšvihy zapomněli? Nehodlají nás zase oblbnout? Už takhle je naše zem rozkradená více než je zdrávo. Možná i ty archívy,“ poznamenal ještě Koskuba k prvnímu tématu.

ODS opakovaně pod deseti procenty, nastane příklon k levici?

Sympatie k občanskodemokratické straně stále letí a letí dolů (pod 10 procent). Ukázal to i další průzkum veřejného mínění - tentokrát agentury SANEP. Domníváte se, že příklon k levici, jaký je zaznamenáván nyní, zůstane až do voleb?

"No, já bych návazal na svoji odpověď na první téma. Rýsuje se rudooranžová vláda. Ale i to je signál a výzva pro ODS, aby se více snažila a do voleb posílila a nabrala dech. Domnívám se, že se to podaří, i když rozumím tomu, co naší straně neprospívá - pokud stojí náš představitel v čele koaliční vlády, která prosazuje nepopulární kroky, ne všichni ji za to chválí. Je třeba se snažit, abychom nic nepokazili, protože já osobně se domnívám, že ČSSD, která dosud dominuje v průzkumech ty chyby začne dělat," shrnul senátor Kubera.

Koskuba: Základní třídění je nezbytné, ale je to stále ještě o levici či pravici?

„Vy si fakt myslíte, že je to ještě o levici či pravici? Moc pochybuji, že se v tom lidé ještě vyznají. Jasně, základní třídění nezbytné je. Má ostatně svou historii, tradici. Navíc se stále díky jisté části údajně nezávislých médií a četných rádobyexpertů daří udržet v lidech dojem, že „levičák“ je vlastně sprosté slovo. Ale nejen časy se mění. Což před-před-před-před-minulá ještě „oranžová“ vláda nedělala mnohé spíše pravicové kroky? To pak zase „zelení“ vládli za korýtka s vládou pravicovou. Nato přišli „veverčáci“ a udělali totéž. Než se znemožnili a začali si hrát na opozici. Avšak i tak z nich zmutovala zradička pod názvem LIDEM. Pardon - stranička LIDEM. A což nyní údajně pravicová, konzervativně liberální ODS, spolu s páně Kalouskovou TOP09, nezvyšuje levičácky daně? Aby se v tom čuně vyznalo, co? Ale čuňátka, naštěstí pro ně, mají jiné starosti, než sledovat českou politickou scénu. Však taky nad nimi - jejich počtem, chovem i ubytováním - bdí všeznalá Evropská komise……. ó ta se mají!“ zazáviděl s nadsázkou ve svém komentáři druhého tématu Jiří Koskuba.

Podle něj je současný propad pravice spíš o konkrétních lidech, jejich činech, narůstající netrestané korupci, aroganci a následném těžkém zklamání veřejnosti.  „Je to o touze po změně. Jasně, naše životní úroveň celkově velmi stoupla. Nestojí se fronty na banány, toaletní papír, dámské vložky, favorita či výjezdní doložku (která byla jen pro vyvolené či ještě tolerované). Dnes, kdo na to má, může si koupit vlastní byt, po celý rok  čerstvé maliny, svíčkovou nebo vybrat z několika druhů kaviáru. Tak co vlastně ty lidičky ještě chtějí, že?“ ptá se Koskuba a zároveň si na otázku odpovídá:

Koskuba: Soupeři levici nic nedarují

Jak dodal, do voleb je ale ještě daleko. A nebudou jen jedny. „Soupeři levici nic nedarují, neprominou. A jistě ani některá „objektivní“ média. Mimochodem, což zrovna neslyšíte a nečtete, že odsouzený bývalý poslanec za ČSSD Wolf je hledaný mezinárodním zatykačem atd. Jako kdyby páni komentátoři nevěděli, že ČSSD i své voliče pan docent dávno zradil, opustil, přeběhl. Jistě jenom nezištně a z náhlého osvícení mysli své sloužil pravicové vládě pana Topolánka. Kdy údajně korupce dosáhla svého vrcholu,“ uvedl dále poslanec ČSSD.

A přiznal, že tajně proto doufá, že současný trend příklonu k levici do voleb vydrží. „Že si to nepohnojíme my oranžoví sami. Mimo jiné sáhodlouhými řečmi, planými sliby. Nebo projevy a la Mládek. Lidé potřebují slyšet konkrétní témata. Taky stručná a srozumitelná řešení. Jejich naplnění pak vyžaduje schopné pracanty, ne kecálisty. Je potřebné lidem nejen naslouchat. Ale rozumět jim, žít mezi nimi a s nimi. Pohled toliko z parlamentního skleníku či stranického sekretariátu prostě nestačí,“ myslí si Koskuba.

A na závěr konstatuje, že hloupý se učí na chybách vlastních, zatímco chytrý na cizích. „V tomto směru má levice za co současné trojkoalici děkovat. Studijního materiálu máme mnoho. Díky, milá pravice, díky pane premiére. Díky,“ uzavřel Koskuba pravidelný komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…