Tolik lidí bez práce? To by za socialismu nebylo, zlobí se Jakeš

18.09.2010 16:29

Miloš Jakeš se ani po dvaceti letech od pádu komunistické vlády nechce vzdát myšlenky socilalismu. Je přesvědčen o tom, že za všechny problémy, které dnes lidi trápí, může kapitalistická vláda. „S kapitalismem jsou spojené všechny ty neduhy, které u nás jsou,“ řekl Jakeš ParlamentnímListům.cz na slavnosti komunistických Haló novin.

Tolik lidí bez práce? To by za socialismu nebylo, zlobí se Jakeš

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš si nikdy nenechá ujít prvomájové oslavy dnešní komunistické strany a ani Slavnost Haló novin. Chodí tam především proto, aby se potkal se starými známými a s kolegy, s nimiž kdysi sdílel myšlenku socialismu.

"Dnešní doba je zlá a hodně lidí si to uvědomuje. A Haló noviny jsou jediné, které informují pravdivě," řekl ParlamentnímListům.cz osmaosmdesátiletý Jakeš. Je mu prý líto, že dnešní média neinformují pravdivě hlavně o době před rokem 1989. Tehdy se podle něj lidem dařilo daleko lépe, než dnes. Ostatně - Jakeš na slavnosti Haló novin nebyl se svým názorem vůbec ojedinělý. Všichni přítomní totiž vpomínali na "staré časy" a také hlavně na to, kdy byla práce.

"Chceme si poslechnout soudruha generálního," neslo se za zády fotografa a také redaktorky ParlamentníchListů, když s Jakešem promlouvali.

Prohlédněte si FOTOGALERII

Noviny podle něj neinformují  pravdivě

A co v hloučku posluchačů Jakeš dále řekl? Například mu vadí, že média jsou v cizích rukou a nejsou česká. „Úloha toho tisku je dnes mimořádně důležitá a v dnešní době je bohužel málo novin, které nejenže pravdivě informují o době socialismu, ale také o tom, co to ten kapitalismus vlastně je. Nepůsobí dobře na občany," sdělil dále první muž někdejší strany, které v listopadu 1989 již téměř nikdo nevěřil.

"Dnes panuje všeobecný existenční strach a to za socialismu neexistovalo. Může ale za to kapitalismus. S kapitalismem jsou spojené všechny ty neduhy, které u nás jsou," podotkl dále.

Podle Jakeše noviny jako například Mladá fronta dnes nebo Lidové noviny vnáší mezi lidi nepodstatné problémy.

"Vláda nemá žádné konkrétní vize, aby tu krizi skutečně překonala. A chce ji překonat jen tím, že stále tlačí ty nejširší vrstvy, které na tom nejsou nyní dobře, do ještě horší situace. Její politika není politika těch dolních deseti miliónů, ale těch zbývajících, těch bohatých," rozzlobil se na současný koaliční kabinet Petra Nečase.

Kdyby lidé pracovali, tak by byla státní pokladna plná

Jakeš je přesvědčen o tom, že kdyby lidé měli práci, tak by na tom státní pokladna nebyla tak špatně, jak na tom je.

"Je půl miliónu nezaměstnaných, za něž musí stát platit zdravotní a sociální pojištění. Také ti lidé neplatí daně. Představte si, kdyby ty lidi pracovali, tak by bylo všechno jinak. Určitě by vláda neřešila problém s nedostatkem peněz v rozpočtu. Nelze ale od ní nic jiného čekat, vždyť je to kapitalistická vláda," dodal.

Milión, dva milióny berou, řekl kdysi

Miloš Jakeš proslul svým projevem v červenci 1989 na Červeném Hrádku, jehož záznam unikl na veřejnost a stal se později velmi populárním. Jakeš svým proslovem k předsedům okresních výborů strany v místním kulturním domě nechtěně pobavil celý národ. Lítostivě přiznával tristní situaci ve vedení státu i KSČ, útočil na opozici a nejednou vypouštěl z úst výroky zcela postrádající smysl. Záznam tehdy pořídil zaměstnanec Československé televize, a prostřednictvím dnešního ministra obrany Alexandra Vondry se pak dostal mezi občany.

Mezi největší rétorické "skvosty" Jakešova projevu patří například věty o tom, že KSČ nesmí být "sama jako kůl v plotě", o zpěvačce Haně Zagorové, která je "milá holka, ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok", či o nástrahách přestavby, což je proces, "v kterým se ne každý dost dobře vyzná". „Milión, dva milióny berou!" rozčiloval se také na adresu nespokojených umělců bývalý generální tajemník ÚV KSČ.

Související:
Milouš Jakeš, smáli se delegáti Vodrážkovi
Jakeš věří v návrat socialismu. Soudruzi se jeho slov nebojí

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…