VÍME PRVNÍ Kauza Peroutka pokračuje. Hrad podá dovolání k Nejvyššímu soudu

23.09.2016 9:30

Prezidentská kancelář nakonec skutečně podá dovolání k Nejvyššímu soudu ČR v případu Ferdinanda Peroutky. Hrad přitom hodlá zdůraznit, že nenapadá odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně Peroutkova díla, ale jde o tzv. prezidentskou indemnitu.

VÍME PRVNÍ Kauza Peroutka pokračuje. Hrad podá dovolání k Nejvyššímu soudu
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

Odvolací soud nedávno rozhodl, že se Hrad, přesněji Česká republika musí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky za to, že prezident Zeman prohlásil, že Peroutka napsal článek Hitler je gentleman. V odůvodnění ovšem soud dal za pravdu mnoha hradním důkazům v podobě Peroutkových článků, které dle odůvodnění dokazovaly Peroutkovu fascinaci nacismem.

Tuto věc Hrad nijak napadat nehodlá. Odůvodnění rozsudku dokonce považuje za brilantní. Kancelář prezidenta se ovšem obává, aby případ nevedl k precedentnímu přenosu odpovědnosti prezidenta za jeho výroky na Českou republiku a mohl by prý nastat stav, kdy by se na český stát valil bezpočet žalob. Proto se chystá podat dovolání k Nejvyššímu soudu a bude žádat o odložení vykonavatelnosti rozsudku.

Celé prohlášení, které se Hrad během dneška chystá zveřejnit:

Postup KPR v případu Ferdinanda Peroutky

Kancelář prezidenta republiky se po pečlivé úvaze rozhodla podat dovolání k Nejvyššímu soudu ČR v případu Ferdinanda Peroutky. Návrh obsahuje podnět k odložení vykonatelnosti a právní moci rozsudku Městského soudu v Praze v této věci ze dne 1. 9. 2016.

Kancelář prezidenta republiky, a to zdůrazňuje, nenapadá samotné odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně hodnocení života a díla Ferdinanda Peroutky v letech 1938 – 1939, kdy toto odůvodnění považujeme za brilantní, avšak k tomuto zásadnímu kroku ji vede skutečnost možnosti precedentního přenosu odpovědnosti prezidenta republiky za jeho výroky na Českou republiku, reprezentovanou právě Kanceláří prezidenta republiky, kdy by mohl v případě nabytí právní moci a zveřejnění příslušné omluvy -  jejíž zveřejnění by bylo samo o sobě nevratným plněním - nastat neudržitelný stav bezpočtu žalob na Českou republiku.

Tím by České republice vznikla závažná újma, se kterou občanský soudní řád právě spojuje možnost odkladu výkonu rozhodnutí a právní moci rozsudku odvolacího soudu. Jelikož se jedná o právní situaci zcela novou, je nade vší pochybnost nutné, aby o věci s konečnou platností rozhodl Nejvyšší soud ČR, případně Ústavní soud ČR.

Kancelář prezidenta republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…