Vláda by o limitech těžby mohla rozhodnout v červenci

16.02.2015 12:54

Vláda by o případném prolomení limitů těžby hnědého uhlí mohla rozhodnout v červenci. Zastupitelům Ústeckého kraje to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ministr zastupitelům představil čtyři varianty, které ministerstvo dále zpracovává. Sám věří v to, že kabinet prolomí limity minimálně na dole Bílina. Informovala o tom ČTK.

Vláda by o limitech těžby mohla rozhodnout v červenci
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Ministerstvo teď podle Mládka zpracovává dopady a analýzy jednotlivých variant. "Do konce června to předložíme tripartitě, ta by to projednala a vzápětí pak vláda, pokud bude mít vůli rozhodnout," řekl Mládek. Zastupitelům vysvětlil, že rozhodnutí by mělo padnout ještě letos mimo jiné proto, že neproběhnou žádné volby.

Podporu pro prolomení limitů na lomu ČSA, což by se dotklo Horního Jiřetína a Černic, ministr nečeká. Jedna z variant počítá s úplným prolomením limitů a zbouráním obcí. Další pak s částečným prolomením, které by znamenalo zbourání asi 170 jiřetínských domů. "Moc jich asi nebude (členů vlády), co zvednou ruku, mluvíme-li o ČSA," řekl Mládek. V případě prolomení limitů na dole Bílina očekává podporu kabinetu. "U Bíliny předpokládám získáme většinu," doplnil Mládek. 
    
Podle ministra ani případné prolomení limitů na lomu ČSA neznamená okamžitou těžbu. "Pak teprve začíná vlastní proces, kterého se zúčastní především ministerstvo životního prostředí, báňský úřad, který musí vydat veškerá povolení. Musí být vykoupeny veškeré pozemky, budovy a tak dále. V případě Horního Jiřetína, ať už by to byla malá nebo velká varianta, tak by probíhalo ještě asi komplikované jednání," vysvětlil Mládek. 
    
Podpořit prolomení limitů přišli na zastupitelstvo asi dvě desítky mosteckých horníků. "Nechceme jednou žít v regionu, který se vinou špatných politických rozhodnutí může stát periferií České republiky. Náš tlak bude sílit. Postavíme se každému, kdo půjde proti nám," řekl zastupitelům jeden ze zástupců mosteckých horníků Ladislav Vilímek. 
    
O prolomení limitů se v Ústeckém kraji opět diskutuje poté, co ministerstvo průmyslu v lednu představilo čtyři varianty toho, jak s limity naložit. Kromě úplného zachování, nebo naopak úplného prolomení, které by znamenalo celkové zbourání Horního Jiřetína a přilehlých Černic, je ve hře prolomení pouze v dole Bílina nebo v Bílině a částečně v dole ČSA, což by znamenalo zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně. 
    
Krajská rada jednoznačně prolomení limitů podpořila, zastupitelé zřejmě přijmou stanovisko až na jaře. Chtějí se nejdříve seznámit s detailními informacemi. Odmítavé stanovisko připravili zastupitelé z opozičního hnutí PRO! Kraj. 
    
V postoji k limitům nepanuje shoda ani ve vládě. Zatímco ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) podpořil variantu zbourání části Horního Jiřetína a prolomení limitů v Bílině, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve uvedl, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat bourání domů. Proti prolomení se vyslovil i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Prolomení limitů naopak podpořil prezident Miloš Zeman. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…