Volák na Frekvenci 1: Česká justice se díky amnestii konečně nadechne

05.01.2013 17:58

Člověk, který změnil české věznice. Tak se hovoří o Danielu Volákovi, náměstku ministra spravedlnosti. „Nemám ambici si to přičítat, myslím si, že je to lichá přezdívka,“ bránil se s úsměvem v rozhlasovém pořadu Pressklub na Frekvenci 1, kde hájil prezidentskou amnestii a informoval o jejím průběhu.

Volák na Frekvenci 1: Česká justice se díky amnestii konečně nadechne
Foto: Archiv DV
Popisek: Daniel Volák, první náměstek ministra spravedlnosti

 

Pozornost celé veřejnosti se v těchto dnech kvůli amnestii prezidenta Václava Klause stáčí k vězňům a jejich propouštění. Ministerstvo spravedlnosti tento velmi diskutovaný a také kritizovaný Klausův krok naopak vítá, a to i přes vědomí, že celý kolektiv v justici čeká minimálně jeden týden nepřetržitého pracovního výkonu. „Všichni dělají vše, co je v jejich silách, aby rozhodnutí prezidenta bylo realizováno,“ nešetřil chválou Volák.

Veřejnost je vystrašena čísly

Média podle Voláka straší veřejnost čísly, pro správné pochopení amnestie je ale prý nutno přesně vidět, koho se prezidentský pardon týká. V té nejvíce diskutované kategorii se nacházejí odsouzení lidé ve výkonu trestu, kteří jsou pouštěni na svobodu. „Tato kategorie je nejakutnější. Tito lidé musí být neprodleně propuštěni, aby nebylo omezováno jejich právo na svobodu,“ podotkl. Justice podle Volákova sdělení tuto kategorii úspěšně dokončuje, na svobodě se pohybuje k dnešnímu dni už 5020 amnestovaných vězňů.

Jiní vězni se sice amnestie dočkají, avšak vzhledem k jejich jiným, závažnějším trestným činům je od mříží neuchrání. Amnestie dále zastaví dosud neukončená trestní stíhání, kterých ale je pouze několik desítek, a tak nebudou hrát podle názoru Voláka takovou roli, jako se jim obecně přisuzuje. Nezapomíná ani na seniory s podmíněně uloženými tresty, kteří dosáhli věku 70 let.

Zásadní změny v českém vězeňství

„Vězeňská služba si povinnosti plní na jedničku. Přestože se od prvního ledna nezastavili, koordinace je naprosto vzorná. Berou svou práci jako poslání,“ poznamenal Volák. Amnestie podle jeho názoru pomůže nadechnout se české justici, zamyslet se nad trestní politikou a uleví vězeňské službě, neboť jejich počet neodpovídá počtu vězňům.

A co čeká českou justici v nadcházejícím novém roce? „Plánujeme zásadní koncepční změny,“ prozradil. Budou se týkat zejména redukce typů věznic ze současných čtyř na dva, a to „věznice“ a „věznice s nejvyšší ostrahou“. Dále by rád spatřil v praxi elektronický monitoring prostřednictvím náramků a vyřešení tíživé otázky přeplněnosti věznic. “České vězeňství čeká systémová změna, která tu dvacet let nebyla,“ slibuje Volák.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…