Vsetín: Od ledna dojde k úpravě ceny vody

13.11.2012 17:59

Jak jste již jistě zaregistrovali v celostátních sdělovacích prostředcích, voda na většině území České republiky od počátku roku 2013 podraží, a to až o jednu pětinu.

Vsetín: Od ledna dojde k úpravě ceny vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

I v našem městě dojde k nárůstu ceny vody, nicméně zdaleka ne tak dramaticky. Dodavatel pitné vody a provozovatel kanalizační sítě, společnost Vodovody a kanalizace Vsetín, a. s., plánuje od ledna 2013 zvýšení vodného a stočného u plátců DPH o 1,9 % z 63,40 Kč na 64,60 Kč/m3 (+ DPH). U neplátců bude zvýšení závislé na tom, jaká bude platit DPH od počátku nového roku. V případě 14 % DPH je to 73,64 Kč za metr krychlový, pokud bude DPH činit 15 %, pak bude vodné a stočné celkem 74,29 Kč/m3.

Jak jste již jistě zaregistrovali v celostátních sdělovacích prostředcích, voda na většině území České republiky od počátku roku 2013 podraží, a to až o jednu pětinu. I v našem městě dojde k nárůstu ceny vody, nicméně zdaleka ne tak dramaticky. Dodavatel pitné vody a provozovatel kanalizační sítě, společnost Vodovody a kanalizace Vsetín, a. s., plánuje od ledna 2013 zvýšení vodného a stočného u plátců DPH o 1,9 % z 63,40 Kč na 64,60 Kč/m3 (+ DPH). U neplátců bude zvýšení závislé na tom, jaká bude platit DPH od počátku nového roku. V případě 14 % DPH je to 73,64 Kč za metr krychlový, pokud bude DPH činit 15 %, pak bude vodné a stočné celkem 74,29 Kč/m3.

Podle statistických údajů spotřebuje občan v našem regionu jeden krychlový metr vody v průměru za necelých 12 dní, výše uvedené navýšení ceny vody tedy odpovídá zvýšeným nákladům na vodu o 11 respektive 16 haléřů denně. „Opravdu je potřeba upozornit, že kubík znamená tisíc litrů kvalitní pitné vody, neboť jen tak si mohou odběratelé provést srovnání ceny například s 1,5 litru vody v PET lahvi,“ uvádí ekonomická náměstkyně VaK Vsetín Miroslava Vaculíková a dodává:

„Navíc, za 6,12 případně 6,17 koruny denně dostává každý odběratel 24hodinovou nepřetržitou službu dodávky pitné vody a odvádění a čistění odpadních vod bez jakýchkoli dalších starostí.“

Zvyšování ceny základní lidské potřeby, jakou voda bezesporu je, je sice nepříjemné, ale podle vedení VaKu pochopitelné. Důvodem, kromě snížení spotřeby pitné vody, je zvyšování přímých nákladů, a to zejména navýšení ceny surové vody od Povodí Moravy s. p. o 4,8 %.

„Pokračuje tak růst ceny z předchozích let. Naše společnost je druhým největším odběratelem vody pro vodárenské účely v povodí Moravy a Dyje. Povodí Moravy má nejvyšší cenu ze všech pěti povodí,“ uvedla další důvod navýšení ceny vody náměstkyně Vaculíková.

I přes zvýšení se ceny vodného a stočného v našem regionu pohybují v republikovém průměru.

„Příští rok se bude cena ve Zlínském kraji pohybovat nad 70 Kč za kubík. Vyšší ceny budou už tradičně v českých krajích,“ přiblížila Vaculíková.

„Celkový roční nárůst na jednu osobu, při průměrné spotřebě 83,1 litrů na osobu a den v našem regionu, vychází v roce 2013 na necelých 40 korun, při DPH 15 % pak na 58 korun“ dodává ředitel společnosti VaK Vsetín Michal Korabík.

Nové ceny vody jsou tak lehce pod trendem, podle kterého se bude cena vodného a stočného v České republice mírně zvyšovat zhruba o 1 % nad inflaci i příští tři roky, ve kterých by měla ČR ještě čerpat dotace do vodohospodářské infrastruktury z fondů Evropské unie.

„Po roce 2013 se předpokládá, že vodárenství jako obor bude samofinancovatelné a do ceny vody se pak promítnou náklady nejen na nové investice, ale i na obnovu zastaralých vodovodních a kanalizačních sítí,“ říká dále Korabík s tím, že cena vodného a stočného patří v České republice k průměrným.

Občané i firmy se pochopitelně snaží vodou šetřit. Není však nutné omezovat její spotřebu razantně. Spotřeba vody ve vsetínském regionu v posledních dvou letech poklesla pod hodnotu 83,1 litrů na osobu a den, přičemž právě 80 až 90 litrů je uváděno jako hygienické minimum. Další výrazný pokles spotřeby by tak nutně znamenal fakt, že lidé slevili ze základních hygienických zásad.

„Svoji roli ve snížené spotřebě určitě sehrává i současná ekonomická situace, která se projevuje ve snížení výroby odběratelů a tedy i menší potřebě pitné vody a čištění vod odpadních. A to i přesto, že toto snížení odběrů má opačný efekt pro růst ceny, neboť fixní náklady ve vodárenství se pohybují mezi 70 a 80 % celkových nákladů,“ uzavírá Korabík.  –

Jiří Žůrek, redaktor Vsetínských novin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…