Zásadní prohlášení tureckého prezidenta vůči Kurdům. V NATO asi nepotěší

28.07.2015 17:10

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, těsně před odletem na oficiální návštěvu Číny, oznámil novinářům, že nelze pokračovat v mírovém jednání s Kurdy. Mimo jiné i tlačil na parlament, aby zbavil imunity všechny poslance napojené na „teroristické skupiny“. Informuje The Guardian.

Zásadní prohlášení tureckého prezidenta vůči Kurdům. V NATO asi nepotěší
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Už nemůžeme dále pokračovat v mírovém procesu s těmi, kdo ohrožují naši národní jednotu a bratrství,“ řekl Erdogan na tiskové konferenci v Ankaře. V té době již turecké letectvo bombardovalo kempy Strany kurdských pracujících (PKK), které se nachází v severním Iráku.

PKK se vyjádřila, že po náletech je veškerá snaha pokračovat v mírovém procesu zbytečná.

Mezitím na mimořádné schůzi NATO, kterou svolalo Turecko, vyjádřil šéf NATO Jens Stoltenberg solidaritu s tureckým bojem proti terorismu. „NATO velmi pozorně sleduje vývoj událostí. Stojíme za naším spojencem Tureckem,“ řekl Stoltenberg a dodal, že schůze byla svolaná právem, jelikož hranice Turecka a tedy i NATO jsou v ohrožení.

Problém však tkví v tom, že Turecko za teroristy považuje i PKK, což mnozí členové NATO nepovažují za záležitost, kterou by mělo řešit NATO. A zároveň je PKK jednou z mála ozbrojených skupin, které úspěšně bojují proti Islámskému státu.

Na schůzi zástupci Turecka nežádali o přímý vojenský zásah NATO, pouze o podporu v jejich boji s terorismem. V plánu je dohoda o vytvoření bezpečné zóny bez Islámského státu podél turecko syrských hranic. Bližší informace o dohodě však nejsou.

Předseda Kurdské lidově demokratické strany (HDP), který je jedním z politiků, jež Erdogan osočil z napojení na teroristy, odmítl veškerá nařčení a sdělil médiím, že jeho strana čelí trestu jen za svoje volební úspěchy. „Nedopustili jsme se žádných neodpustitelných zločinů. Náš jediný zločin bylo získání 13% hlasů,“ řekl predseda strany Selahattin Demirtas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…