Teroristé chtěli v Česku zaútočit dvakrát, sháněli tady i zbraně

01.12.2009 8:45

Islámští teroristé chtěli údajně v České republice v posledních letech provést tři velké akce. Při dvou z nich se chystali zabíjet lidi. Informace pocházejí od české kontrarozvědky, která v pondělí o všech třech největších případech odtajnila závažné informace. Napsal to deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Teroristé chtěli v Česku zaútočit dvakrát, sháněli tady i zbraně

Před pěti lety zatkli ve Španělsku tři Marokánce, Madžída Bakkaliho, Mohameda Duhá a Mustafu Farhavího. Informace zněla, že jim jakýsi Čech nabízel k prodeji substanci jménem "červená rtuť".  Ve skutečnosti šlo prý o zbraně.

"V létě 2004 dostala naše služba určitou informaci, že jisté osoby arabského původu u nás mají zájem získat zbrojní materiál a výbušniny. V tom okamžiku se rozběhla spolupráce se španělskými kolegy, která vyústila v zadržení konkrétních lidí," uvedl mluvčí BIS Jan Šubert.

Policisté hlídali synagogy

V roce 2006 se měl na území Česka odbýt útok na židovské synagogy. V září kvůli otmu zasedala vláda v režimu utajení a policisté poté obsadili křižovatky v pražském židovském městě. Ministr vnitra Ivan Langer čelil kritice, že masivními opatřeními odvádí pozornost od jiných problémů.

Útočníci se měli soustřeďovat hlavně na oslavu židovského Nového roku v synagoze v Jeruzalémské ulici 23. září. "Dostali jsme od partnerské služby varování, že mezi 23. zářím a 15. říjnem je plánován útok na pražské židovské objekty. Konkrétnější informace nebyla, takže policie raději hlídala více míst souvisejících s židovskou vírou," přiznal k tomu Šubert.

Špion přímo na irácké ambasádě

O plánu Saddáma Husajna zničit Svobodnou Evropu už deník MfD informoval v pondělí. Podle deníku se podařilo dopátrat, že celou operaci odstartoval bystrý člen ochranky rádia. Všiml si Araba, který si příliš často obhlíží okolí domu a tajná služba ho pak identifikovala na záznamech průmyslových kamer jako pracovníka irácké diplomatické mise.

Současný velvyslanec Iráku v Praze Dhia al-Dabass v rozhovoru pro MfD navíc popsal, že Svobodná Evropa sloužila jako klíčový zdroj informací pro protisaddámovskou opozici. O to víc byla trnem v oku Saddámovi samému.

„Včerejší zpráva BIS zároveň ukazuje, že česká tajná služba měla na irácké ambasádě velmi dobrého informátora, který pomohl útok překazit," dodala k tomu MfD.

Zeman: BIS si odhalenou špionáží jen dělá reklamu

Miloš Zeman dostával jako premiér od tajných služeb pravidelné zprávy. Teď tvrdí, že informace, které měl, nebyly tak detailní jako dnes. Byly prý tehdy daleko mlhavější a bylo  jich mnoho, z nichž některé byly dost pochybné. Současná kauza kolem odhaleného teroristického útoku na Rádio Svobodná Evropa je podle něj navíc jen reklama BIS, "aby byla důležitá". 

„Každá tajná služba se snaží zdůraznit, jak je potřebná. Já jsem o tom na základě jejich zpráv nikdy nebyl přesvědčen. To souvisí i s jejím rozpočtem. Některé instituce se snaží vzbudit dojem, že mají větší význam, než ve skutečnosti mají," řekl k tomu Zeman v rozhovoru pro MfD.

Na otázku deníku, že je přece známý jeho výrok z rozhovoru pro CNN v listopadu 2001, podle nějž se měl v Česku sejít Muhammad Atta s iráckým konzulem, odpověděl, že to byla informace od tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse.

„Ta informace tak skutečně zněla - že se připravuje akce proti Svobodné Evropě. Proto jsme vlastně na Bezpečnostní radě státu začali mluvit o stěhování rádia z centra," dodal Zeman.

Ilustrační foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…