Do aliančního systému letadel AWACS míří tři Češi

20.01.2010 10:50

Česká republika se letos chystá dosadit tři specialisty do letadel systému včasné vzdušné výstrahy AWACS Armáda zároveň vyšle zástupce do štábu vrchního evropského velitelství sil NATO v belgickém Monsu.

Do aliančního systému letadel AWACS míří tři Češi

Podrobnosti k vyslání specialistů sdělila pro ČTK mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová. Česko je členem systému AWACS od 1. ledna. Zařadilo se tak k dalším 17 státům, které již tato letadla chrání.

"V letošním roce se armáda připravuje na obsazení tří konkrétních pozic v posádkách letounů AWACS," řekla pro ČTK Kubovičová. O jaké pozice se jedná, ale blíže nespecifikovala.
  

Další čtyři příslušníci armády by měli být do programu vysláni v roce 2011. Obrana chce do dvou let vyslat celkem devět vojáků do řídicí organizace systému AWACS a k jeho výstražným letounům. "Ti se postupně uplatní jak v letových posádkách, tak v posádkách specialistů pro plnění bojového úkolu," dodala Kubovičová.

O vstupu Česka do programu AWACS rozhodla vláda v polovině prosince. Slibuje si od toho  hlavně zkvalitnění a posílení celkové obranyschopnosti Česka a také upevnění postavení v Severoatlantické alianci. Roční příspěvek do programu s názvem NAPMO bude činí téměř 290.000 eur (zhruba 7,5 milionu korun) z rozpočtu ministerstva obrany.

Skupina letadel E-3A AWACS je jedinou mezinárodní leteckou jednotkou NATO. Stroje, pro něž jsou charakteristické více než devítimetrové "talíře" nad trupem, mají za úkol objevit případného leteckého útočníka ještě daleko před hranicemi vlastního vzdušného prostoru, jsou schopny v letecké bitvě navigovat a řídit vlastní letecké síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…