Odsáté miliardy z obrany zajistí nástupní plat učitelů 20 tisíc

27.06.2010 8:39

Peníze, které stát potřeboval získat na zvýšení platů učitelů, jsou údajně zajištěny. Podařilo se prý dokonce i to, že se mzdami začínajících učitelů stoupnou i platy ostatních dosud podhodnocených pedagogů.

Odsáté miliardy z obrany zajistí nástupní plat učitelů 20 tisíc

Peníze, které chtějí ODS, TOP 09 a Věci veřejné (VV) přesunout z ministerstva obrany do rozpočtu ministerstva školství, nyní prý bezpečně postačí na to, aby byl nejnižší plat učitelů 20.000 korun, informoval novináře vyjednavač VV ve stranické komisi Josef Dobeš.

Věci veřejné původně hodlaly z armády do školství přesunout deset miliard korun. Učitelům slibovaly růst platů a dvacetitisícovou nástupní mzdu. Nejvyšší koaliční vyjednávací fórum, takzvaná koaliční devítka (K9), se nakonec dohodla na tom, že z obrany do školství se přesune v příštím roce 2,1 miliardy korun. VV se nakonec s touto částkou spokojily, když jejich předseda Radek John poukázal na to, že se na ministerstvu obrany už dřív seškrtalo sedm miliard korun. 

Plat učitelů může jít nahoru až o pět tisíc

Vyjednavač Dobeš zdůraznil, že rozhodně nehrozí nebezpečí, že by se zvyšovaly pouze  nástupní platy a ostatní platy zůstaly stát. V žádném případě se prý nestane, že noví učitelé budou brát víc než pedagogové, kteří už nějakou dobu učí, ale dvacetitisícového platu ještě nedosáhli. Z jeho slov vyplývá, že plat pod 20.000 korun by měl být mezi učiteli minulostí. 

"Začínali by na 20.000 korunách komplet. Když se podíváme na platy a počty učitelů, jde o velkou skupinu," uvedl Dobeš, podle kterého by učitelé měli dostat přidáno v rozmezí od 110 do 5200 korun.     

Ministerstvo školství patří mezi dva úřady, které si VV v případné budoucí vládě prioritně nárokují. Vedle školství mají zájem i o ministerstvo vnitra.   

Podle ČTK by se v armádním rozpočtu dala zhruba miliarda získat 36procentním snížením přídavků na bydlení. V plánu je i propuštění až 2000 zaměstnanců, které by prý mělo ušetřit více než půl miliardy. Daší půl miliardu by mělo přinést pětiprocentní snížení platů.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera
    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…