Policisté, já nic. Petici pošlete premiérovi, navádí John

13.02.2011 13:01

Podaná ruka opozici. Ovšem pouze ironicky. Takový byl jeden z nejzajímavějších momentů první části nedělních Otázek Václava Moravce. Jeroným Tejc osočil Radka Johna, že je v koalici s Ivanem Langerem. A John mu za to poděkoval.

Policisté, já nic. Petici pošlete premiérovi, navádí John

"Rád bych, aby tady ministr přestal nadávat na koaliční partnery, na Kalouska, na Langera, se kterými je v koalici a představil nějaké konstruktivní řešení," vypotil ze sebe Tejc po opakovaném Johnově přerušování. "Já nenadávám," namítal ministr vnitra. "Já si nestěžuju. Já jsem v koalici s Ivanem Langerem? To myslíte vážně."

"Ano," doslova zavrčel Tejc a John rozehrál další své typické divoké gestikulační divadlo. "Já jsem v koalici s panem Langerem? To vám děkuju, to mi ještě nikdo neřekl," podal poslanci pravici. Se vším sarkasmem.

Ironií a výsměchem reagoval John na všechny Tejcovy narážky, že se zbavuje odpovědnosti za resort tím, že všechno svaluje na vládu, premiéra a ministra financí. Také proto prý policisté podepisují petici za jeho rezignaci.

Policisté, petici směřujte na Nečase

"Mají špatného adresáta," ohradil se John. "Vnitro jako jediné dostalo navíc 2,2 miliardy. Já chtěl ještě půl miliardy, ale vláda řekla: nedáme. Adresujte tu petici vládě, protože ta řekla, že nedá."

Platy policistů navíc podle něj neklesly tak drasticky, aby si museli tak vehementně stěžovat. "Je to 6,5 procenta. Ale jsou i policisté, kteří to na svých platech ani nepocítí. Snížen je navíc jenom tarif, jenomže k tarifu pobírají policisté i další příplatky." Víc by podle něj prý nezmohl ani nikdo jiný, pokud by byl na jeho místě.

Říkáte, že jsou flákači? Flákači ne, jsou senzační

Platy jsou ale podle Tejce spíše doplňkem stížností policistů. Vadí jim prý hlavně to, že z nich John veřejně dělá hlupáky. "Oni by byli schopni přijmout, že jim bude snížen plat," podotkl Tejc. "Ale vy je urážíte, nevážíte si jich. Mluvíte o nich jako o flákačích, co mají 30 tisíc za nic, to je uráží."

"Souhlasím," přidal se místopředseda policejních odborů Alexander Burda. "Nejde jen o finance, ale také o ministrovy urážky. Policisté jsou zklamáni." Očekávají prý, že John v nejbližší době buď sám rezignuje nebo ho premiér odvolá. Nad tím se ministr pousmál.

"Ježišmarja, vždyť já vůbec neříkám, že jsou všichni flákači," zagestikuloval John. Nebýt v televizi, zřejmě by se chytil za hlavu. "Běží stíhání asi tří set policistů v celé republice, ti ostatní jsou přeci senzační." Výpovědi ale senzačním policistům rozdá tak či tak. Alespoň tedy některým.

Vyhazovat budeme dál. Musíme

"Odboráři řvali, že ani jeden muž nesmí ze sboru odejít, no tak jsme museli snížit platy," vysvětlil. "Ale dlouhodobě není stávající stav udržitelný. Máme nejvíc policistů v Evropě, tady je zbytnělá policejní služba ještě z dob policejního státu. Chceme to snížit na 40 tisíc a stejně i potom budeme mezi zeměmi, kteří mají nadbytek policistů."

Prý čím méně policistů bude, tím vyšší platy budou mít. Přirozeně. A kdyby se jim náhodou zachtělo protestovat ve stylu lékařské výzvy Děkujeme, odcházíme, stejně by se jim neustoupilo. "Lékaři si vyprotestovali dvě miliardy, ale ani koruna z toho nejde ze státního rozpočtu, ve státním rozpočtu totiž nic není. Šlo to z prostředků zdravotnictví. A přirozeně, jelikož ve státním rozpočtu nic není, tak jiné skupiny nemohou přijít a říkat: chceme odtud něco."

Ve zdravotnictví se podle Johna kradlo stejně jako na jiných resortech, řešit se to mělo dávno, místo toho se stát zadlužil. "No netvařte se, vy jste ho taky zadlužili," kývl na Tejce. "Podíváme se, jak ho zadlužíte vy," opáčil. John se srdečně rozesmál. "My ho oddlužujeme! To jste si nevšiml?"


Čtěte:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …