Parkanová, odstupte. Sněmovní výbor odhalil "velice závažné věci"

03.03.2011 18:51

AKTUALIZOVÁNO Sněmovní branný a bezpečnostní výbor ve čtvrtek vyzval místopředsedkyni sněmovny a bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09, dříve KDU-ČSL), aby v souvislosti s odchodem Miroslava Krejčíka z čela Vojenského zpravodajství odstoupila z veřejných funkcí. Po Krejčíkově slyšení na uzavřeném zasedání výboru jeho předseda František Bublan (ČSSD). Parkanová rezignaci odmítá.

Parkanová, odstupte. Sněmovní výbor odhalil "velice závažné věci"

Krejčík se před výborem vyjádřil hlavně k nákupu nákladních vozidel, pronájmu gripenů, nákupu kolových obrněnců, o akvizicích na vojenských ubytovacích a stavebních správách, o likvidaci nepotřebné munice a také o deblokaci ruského dluhu, informoval dále Bublan.

Příliš závěžné důvody

"Důvody byly natolik závažné, že jsme se okamžitě rozhodli vyzvat paní Parkanovou k odchodu," informoval ParlamentníListy.cz po ukončení uzavřeného jednání člen výboru Alexandr Černý (KSČM), který nechtěl více podrobností sdělovat s tím, že je vázán mlčenlivostí.

O něco málo konkrétnější byl místopředseda bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS), podle něhož výzvě předcházelo v rámci výboru hlasování. To skončilo 10 ku 9 hlasům (levice ku pravici) pro odchod Parkanové z veřejných funkcí. Ten dále ParlamentnímListům.cz doplnil, že při jednání padlo i jméno generála Pavla Adama, který se po odvolání Krejčíka ujal jeho postu. Není zatím známo, jak on v celé záležitosti figuroval, členové výboru se ale shodli, že Adam už nemůže v budoucnu působit na žádném podobném postu.

Parkanová odmítla rezignovat

Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová krátce po zveřejnění výzvy bezpečnostního výboru uvedla, že rezignovat nehodlá. Krejčík podle ní zneužíval své působení v čele zpravodajství.

Ke Krejčíkově odchodu z čela zpravodajství před čtyřmi lety údajně vedl diskreditační materiál na náměstky Parkanové, která v té době obranu vedla. Získávání údajů údajně řídil přímo Krejčík, který to ale popírá a kvůli dokumentu podal v lednu trestní oznámení na neznámého pachatele. 

Materiál podle Parkanové napsali a podepsali Krejčíkovi bezprostřední podřízení. "Svědčil o významném zneužívání funkce ředitele zpravodajství," řekla ČTK Parkanová. Zdůraznila, že na jeho obsah neměla žádný vliv, a připomněla, že Krejčík později rezignoval sám. 

"Pan Krejčík se podle tohoto materiálu zapojil do mocenských bojů uvnitř ministerstva a ve prospěch jedné skupiny sháněl kompromitující materiály proti druhé," tvrdí Parkanová. Podle ní jde o nepřijatelnou činnost. Krejčík podle Parkanové navíc využil jednání výboru k vlastní obhajobě. "V této souvislosti nerozumím tomu, proč mě výbor hlasy opozičních poslanců vyzval k odstoupení, a samozřejmě, že o této možnosti vůbec neuvažuji," dodala. 

Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) byly okolnosti Krejčíkova odchodu nestandardní. "Cítil, že ty okolnosti byly podivné. Svým způsobem podivné skutečně byly. To nebyl standardní odchod z funkce," řekl po jednání výboru novinářům Vondra. Podle něho vojenské zpravodajství pod Krejčíkovým vedením naopak "získalo poměrně slušné renomé". 

Krejčík chtěl být vyslyšen

Bublan ještě před jednáním bezpečnostního výboru v ČT uvedl, že to byl právě Krejčík, kdo o slyšení požádal. Také uvedl, že zmiňované informace získala služba právě pod Krejčíkovým vedením, a není dosud jasné, zda na základě těchto skutečností nebyl jeho odchod ze služby vynucen.

"Předmětem zkoumání budou i osoby spojované s akvizicemi na vojenských ubytovacích a stavebních správách, a to zda nepochybyli v těchto akvizicích. U řešení munic bude řešena také otázka deblokace ruského dluhu. Připomínám, že ale my s informacemi nemůže dál nijak nakládat, můžeme dát jen podnět policii, aby znovu vyslechla generála Krejčíka," uzavřel Bublan.

Vondra: Nechceme nic zametat pod koberec

Pro zbavení mlčenlivosti Krejčíka iniciované opoziční ČSSD se vyslovili všichni přítomní poslanci i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). "Určitě nic nechceme zametat pod koberec," zdůraznil ministr. 

Vondra umožnil Krejčíkovi vypovídat před protikorupční policií v kauze údajné korupce při nákupu nákladních vozidel Tatra. Podezřelých je několik lidí včetně někdejšího ministra obrany Martina Bartáka, jenž je nyní náměstkem ministra financí. Kvůli vyšetřování zmíněné zakázky má v současnosti neplacené volno.

Krejčík byl odvolán na základě údajného spisu, který měl obsahovat materiály na diskreditaci náměstků Parkanové. Mezi nimi byl i pozdější ministr obrany Martin Barták. Získávání údajů prý řídil přímo Krejčík, který to ale popírá a podal kvůli dokumentu trestní oznámení na neznámého pachatele.


SLEDUJEME KAUZY v armádě:

Základní informace o působení Vlasty Parkanové (dnes TOP 09) v čele ministerstva obrany:

- Do křesla ministryně obrany v koaličním kabinetu Mirka Topolánka (ODS) usedla Parkanová, tehdy členka KDU-ČSL, v lednu 2007. Vystřídala nestraníka Jiřího Šedivého (ten je od loňského listopadu prvním náměstkem ministra obrany) a ve funkci vydržela až do nuceného konce vlády v květnu 2009. Od ledna 2009 byla též první místopředsedkyní vlády. 

- Před příchodem do vlády se Parkanová věnovala bezpečnostní problematice jako členka sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a vedoucí stálé delegace do Parlamentního shromáždění NATO (2002-2006). Začátkem 90. let byla také členkou komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk. 

- Necelý půlrok po příchodu Parkanové na ministerstvo obrany opustil svou funkci šéf Vojenského zpravodajství (VZ) Miroslav Krejčík, neoficiální informace hovořily o jeho dlouhodobých neshodách s ministryní obrany, která dokonce v té době předložila vládě návrh na Krejčíkovo odvolání. V březnu 2007 také řekla, že ke Krejčíkovi nemá důvěru, mimo jiné jí vadila jeho vyjádření pro tisk (Krejčík například řekl, že ve vojenské tajné službě do roku 2003 působila řada důstojníků StB, kteří práci služby sabotovali). 

- Později se objevily informace o tom, že důvodem Krejčíkova odchodu byl diskreditační materiál na náměstky Parkanové, jehož vznik údajně řídil. Krejčík, který dnes vypovídal před sněmovním branným a bezpečnostním výborem, ale popírá, že by za materiálem stál, a podal kvůli dokumentu trestní oznámení na neznámého pachatele. Branný a bezpečnostní výbor pak dnes Parkanovou vyzval, aby právě v souvislosti s odchodem Miroslava Krejčíka z čela VZ odstoupila z veřejných funkcí. 

- Krejčíkova kauza ale není jediným sporným momentem z doby působení Vlasty Parkanové v čele ministerstva obrany. Kritizována je zejména řada armádních zakázek, které byly v té době uzavřeny či rozjednány a které jsou často spojovány s jejím prvním náměstkem Martinem Bartákem. Toho Parkanová převzala po svém předchůdci Šedivém a po vzniku Fischerovy úřednické vlády ji Barták v čele resortu vystřídal. 

- Ke sporným zakázkám z doby, kdy byla ministryní Parkanová, patří například nákup obrněných transportérů Pandur (uzavřen byl na jaře 2009) nebo kauza kolem terénních automobilů Tatra, v níž podle Mladé fronty Dnes chtěl Barták po tehdejším americkém velvyslanci Williamu Cabanissovi miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy. Podle médií provázely podezřelé okolnosti i nákup obrněných vozů Dingo v letech 2007 a 2008, ještě za Parkanové se také nakoupila první lehká obrněná vozidla Iveco. 

- Právě o armádních zakázkách měl dnes Krejčík před sněmovním výborem vypovídat, podle současného ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) ale mluvil především o okolnostech svého odchodu. K zakázkám se Vondra prý nic zásadního nového nedozvěděl. Také podle místopředsedy výboru Jana Vidíma (ODS) nové informace v tomto směru nezazněly. 

Zdroj: čtk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, koz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…