Bokovka pro filmaře se nevyplatila 18 policistům. Hrozí jim osm let

31.07.2011 13:51

Státní zastupitelství obvinilo 18 policistů ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku v souvislosti s nelegální prací pro filmové produkce. ČTK o tom dnes informovala mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová. Inspekce v sobotu 17 policistů zadržela, jeden z podezřelých je zatím v zahraničí. Na údajného organizátora trestné činnosti byl podán návrh na uvalení vazby. Obviněným hrozí až osmileté odnětí svobody.

Bokovka pro filmaře se nevyplatila 18 policistům. Hrozí jim osm let

Inspekce zadržela 16 policistů z krajského ředitelství v Praze a jednoho ze Středočeského kraje. Skupina údajně zajišťovala policejní činnost pro produkční filmovou společnost. Policisté ve svém volnu například odkláněli dopravu nebo uzavírali prostory. Někteří z nich si podle Sandorové dokázali svůj finanční rozpočet vylepšit řádově až o několik stovek tisíc korun ročně.

"Při těchto akcích používali služební stejnokroj a služební zbraně nebo jejich plastové napodobeniny. Policisté někdy záměrně označovali své uniformy jiným identifikačním číslem," uvedla mluvčí. Obvinění údajně také zneužívali policejní informační systém pro zjišťování informací o majitelích aut parkujících v místech vyhrazených pro natáčení.

Podle Sandorové se kvůli této činnosti policisté uvolňovali ze služeb, někteří ji vykonávali i v době pracovní neschopnosti. "Policisté mnohdy dokázali odpracovat až 36 hodin pro firmu a následně nastoupit do služby," upozornila mluvčí. Dodala, že v několika případech lidé tyto policisty žádali o pomoc v domnění, že jde o skutečnou policejní hlídku.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…