Guvernér Singer hájil zdražování a oslabení koruny. Je trochu mimo, vysmál se mu známý ekonom

20.06.2014 10:54

Povedlo se nám to. Pochybovači pravdu neměli a nemají. Tak by se dal stručně vystihnout nejnovější příspěvek guvernéra Miroslava Singera na blogu České národní banky. Singer se pozastavuje nad tím, že i řada jeho kolegů z americké, britské nebo Evropské centrální banky má jisté pochyby. A to ohledně toho, zda lidé opravdu v očekávání obecného cenového poklesu – neboli deflace – systematicky odkládají spotřebu a investice.

Guvernér Singer hájil zdražování a oslabení koruny. Je trochu mimo, vysmál se mu známý ekonom
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Přitom jde o jev, který je popsán zhruba osmdesát let,“ zahání guvernér námitky. Právě i v obavě z údajné hrozby odkládání spotřeby a investic, které by zadusilo českou ekonomiku, Singer a jeho kolegové z bankovní rady ČNB loni dramaticky korunu oslabili.

Navzdory klesajícím cenám poptávka po zboží nekolabuje

S guvernérovým zdůvodněním nesouhlasí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, který je znám i tím, že udělal knihu rozhovorů s mnoha držiteli Nobelovy ceny za ekonomii. Kovanda v reakci na Singerův blog publikoval analýzu, podle níž deflace vlastně vůbec nemusí souviset se zadušením ekonomiky. Z celkem 17 případů deflačních etap v období přesahujícím více než sto let jen v jednom jediném případě nastal zároveň těžký hospodářský útlum, plyne z Kovandovy analýzy.

Singerův výrok o tom, že lidé systematicky odkládají spotřebu, popírají podle Kovandy třeba i nedávná slova viceguvernéra švédské centrální banky Martina Flodéna. „Cenová hladina například v případě zboží, jako jsou televizory, počítače nebo mobilní telefony, ‚klesá coby výsledek rapidního růstu produktivity celkem rychle, a to dokonce v obdobích, kdy je obecná míra inflace zřetelně kladná‘. Flodén přitom dodává, že ‚navzdory klesajícím cenám poptávka po tomto zboží nekolabuje, ale naopak v průběhu času (prezentuje data od roku 1980) stoupla‘,“ zprostředkovává Kovanda Švédovy výroky, které jsou v rozporu se Singerovým tvrzením.

„Guvernér Singer se zkrátka pustil na tenký led,“ uzavírá Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…