Protikorupční bijec lidovců ví, kde vzít miliardy na dávky

26.05.2012 17:19

K ušetření veřejných prostředků tak, aby se našel dostatek prostředků například pro rodinnou politiku, je nutné učinit tři kroky v oblasti personálního obsazení klíčových úřadů i nastavení pravidel pro nakládání se státním majetkem. Na programové konferenci KDU-ČSL to v diskusi uvedl právník a držitel Ceny za odvahu Nadačního fondu proti korupci Ondřej Závodský. Ušetřit se prý dají desítky miliard.

Protikorupční bijec lidovců ví, kde vzít miliardy na dávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Lidovci si v závěrečné diskusi po sobotní programové konferenci, která stranu zastihla na cestě zpět do sněmovny, kladli mimo jiné otázku, jak ufinancovat v době krize finančně náročnou prorodinnou a sociální politiku. Podle Ondřeje Závodského k žádaným úsporám vede trojice opatření v oblasti státní správy.

Naprosto zásadním krrokem ke zlepšení neutěšené situace, kterou lze v posledních týdnech dokonale demonstrovat na kauze středočeskkého hejtmana Ratha, je podle Závodského rychlé přijetí zákona o státní službě.

Jedině ten totiž dokáže regulovat v Česku hojně rozšířený nešvar. "Ukazuje se, že české úřady a jejich vedoucí funkce jsou obsazené lidmi, kteří často nemají pro výkon své profese naprosto žádnou kvalifikaci kromě naprosté loajality vůči politikům, kteří jim dávají příkazy," uvedl Závodský.

Klíčovou úsporu přinese kontrola nakládání s majetkem státu

Dalším kamenem úrazu při správě státních financí je situace v oblasti odprodeje státního majetku. Ten je prý úředníky prodáván často ze velmi podivných okolností, přičemž z možných zdrojů státních financí utíkají značné částky. Jak ale úředníky přimět ke zodpovědnému přístupu? "Ministerstvo financí by mělo vypracovat manuál pro tvoření kupních smluv. Zároveň by mělo důsledně kontrolovat, zda jsou smlouvy státu se zájemci o jeho majetek dodržovány. Jediným kritériem by také měla být cena při otevřené elektronické kauci."

V neposlední řadě pak státním financím neulehčuje ani způsob, jakým se majetek státu pronajímá. "Tady systém neexistuje vůbec. Je naprosto klíčové, jak a podle čeho se bude vypočítávat obvyklá cena nájmu. Nelze nadále pouze sledovat situaci, kdy nějaké firma může získat pronájem státního majetku za pět až deset procent ceny, za kterou by si to samé pronajal jinde," uvedl dále Závodský. S výše řečeným prý také souvisí trestní odpovědnost právnických osob, zavedené od ledna 2012. Riziko, že bude firma považována za spolupachatele, čímž vznikne jejímu majiteli nenahraditelná škoda, je prý velice účinným nástrojem prevence.

Jeden z prvních statečných

Hledání účinných nástrojů, jak bránit vyvádění veřejných peněz na soukromé účty, bude zřejmě primárním tématem krajských voleb poté, co důvěrou občanů v politiky zatřásla aféra poslance Ratha.

Právník a někdejší šéf Zařízení služeb Ministerstva vnitra Ondřej Závodský přitom jako jeden z prvních zmapoval tunely na státní peníze už v roce 2010, čímž si vysloužil vyhazov z funkce. Své nadřízené včetně tehdejšího ministra za VV Radka Johna informoval o řadě podezřelých smluv.

Ani ministr protikorupční strany se jej prý nezastal. Přesto jeho kauza přispěla k proveddení hloubkového auditu Ministerstva vnitra. V únoru roku 2011 se Závodský dočkal satisfakce v podobě možnosti návratu na své místo, na jaře toho roku pak dostal ocenění od Nadačního fondu proti korupci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…