„10 tisíc na den.“ Rodina v Chorvatsku, draho jak v Německu

28.06.2023 13:04 | Reportáž

„Chorvatsko je letos bezkonkurenčně nejdražší letní destinace na světě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz novinář Jan Čížek. A přidal konkrétní ceny jídla a pití. Když s pětičlennou rodinou nechcete jen ležet u vody, ale také něco vidět a zažít, máte tu prý letos počítat minimálně s 10 tisíci korunami na den. Není divu, když třeba za jídlo v restauraci zaplatíte dnes částky, srovnatelné s Německem. Došlo i na pohonné hmoty.

„10 tisíc na den.“ Rodina v Chorvatsku, draho jak v Německu
Foto: Facebook, město Split
Popisek: Chorvatské letovisko Split

Chorvatsko coby „česká riviéra“ je tradičně v letním měsících jednou z nejsledovanějších zahraničních destinací. Letos, když záhřebská vláda přistoupila k eurozóně, a tak jako celou Evropu i tuto zemi trápí inflace, se pozornost zaměřuje především na částky na cenovkách.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí

Zprávy o chorvatském zdražování jsou rozporuplné a odráží se v nich přístup mluvčího. Řada lidí říká, že na dovolené si chce užívat a neřešit rozdíly v řádu centů.

Pokud ale jedete s celou rodinou a nemáte bezedný rozpočet, není úplně radno nechat vše zajít až do debetu vaší karty.

Novinář Jan Čížek podal ParlamentnímListům.cz zprávu o chorvatských cenách, které podle něj výrazně převyšují srovnatelné nabídky dovolenkových destinací Středomoří. „Mallorka, Kanáry, cokoliv lepší,“ kroutí hlavou.

„Všechno dvakrát až třikrát dražší, než u nás. Oběd v restauraci pod 100 euro nedáš,“ hlásil otec pětičlenné rodiny.

„Chorvatsko je letos bezkonkurenčně nejdražší letní destinace na světě. Ceny v restauracích jsou na úrovni 5–8 euro za polévku a 13–20 euro za hlavní jídlo. Malá limonáda nebo minerálka za pět euro,“ poznamenal si.

Dodejme, že hlavní jídlo v rozpětí od 15 do 20 euro je letos standardem například v Německu, které je cenová hladina tradičně nejvyšší z celé EU.

Podobné je to podle novináře v obchodech. Maso stojí přibližně stejně jako u nás, sýry o něco méně, ale prakticky všechno ostatní více, někdy velmi výrazně.

Pokud jde o alkohol, který je pro mnohé důležitou součástí dovolenkové relaxace, tak ten prý v Chorvatsku patří do kategorie „o hodně dražší“. Třeba pivo se prakticky všude pohybuje v rozpětí 6–10 euro za půllitr, což je i proti současným českým cenám násobně více.

Regál sýrů v chorvatském supermarketu

Lepší je to v obchodech, láhev vína začíná od 4 euro, což lze dneska považovat téměř za standard.

Levné jsou podle novináře pohonné hmoty, nafta má státem určenou cenu 1,3 eura za litr.

Celkově se ale letní pohoda na Jadranu prodraží. „Pro průměrnou rodinu je to tady nemožné. Utratíme tak 10 tisíc korun denně,“ spočítal novinář Čížek. Uznává, že jeho rodina spíše chodí po památkách a kvůli tomu se pohybuje v dražších destinacích, jako je Split nebo Primošten. V kempech letovisek to může vypadat jinak.

„Já ale nechápu, jak tu nakupují místní. Ti snad musejí mít dvojité ceny, protože i ceny potravin v supermarketech jsou strašně vysoké,“ kroutí hlavou.

Ostrovní přirážka...

Česká turistka, se kterou ParlamentníListy.cz hovořily nedávno, si povšimla také rozdílných cen na pevnině a na ostrovech, kde to máte s „ostrovní přirážkou“.

Například na ostrovech Hvar a Brač měly v důsledku nezájmu turistů klesnout tržby o dvacet až třicet procent, na což nyní místní turistický ruch reaguje rychlým zlevňováním.

Naopak třeba v Dubrovníku, který je jako památková zóna UNESCO a jedna z nejvyhlášenějších perel Středomoří cílem nejbohatší klientely, jsou prý letos velmi spokojeni.

A i řada českých turistů je spokojena, například ve skupině Chorvatsko Aktuálně padla úvaha: „Dám 9 euro v Chorvatsku za ráno chycenou rybu nebo 180 korun za zkurvenej smažák s hranolkama na Mácháči?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…