Švýcaři míří do Čech. Vyšetřit prodej Mostecké uhelné

26.06.2011 15:31

Švýcarští prokurátoři prověřují okolnosti prodeje Mostecké uhelné společnosti. Chtějí vyslechnout i současného předsedu ÚS Pavla Rychetského.

Švýcaři míří do Čech. Vyšetřit prodej Mostecké uhelné

Zástupci švýcarské prokuratury podle zjištění ČTK opět jedou do Česka v souvislosti s kauzou privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Za jejich přítomnosti mají čeští policisté a státní zástupci v rámci právní pomoci Švýcarsku v pondělí a v úterý vyslechnout další lidi.

Podle ČTK by měl vypovídat někdejší místopředseda sociálnědemokratické vlády a nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kvůli časovému odstupu to považuje za zbytečné, privatizaci společnosti měl navíc na starosti někdo jiný.

Sledujeme téma Mostecká uhelná
Sledujeme téma Kauza Gross

Informaci o plánovaných výsleších potvrdila mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová s tím, že se uskuteční výslechy lidí, které se nepodařilo vyslechnout loni v září. Tehdy policie předvolala expremiéra Miloše Zemana a členy jeho někdejší vlády. "Já nevím, jestli jsou to vyšetřovatelé ze Švýcarska, a nevím, jestli jde o Mosteckou uhelnou. Vím, že postupně zvou všechny členy vlády z té doby, tak se tam v pondělí na chvíli zastavím," řekl Rychetský.

Ke kauze:
Neškodná mrtvola. Znalec ČSSD se s Grossem nepáral
Grémium ČSSD jedná o Grossovi a privatizaci MUS

Moc toho neřeknu

Prý toho policistům mnoho neřekne. "Vláda zasedá v průměru padesátkrát za rok, na každé schůzi vlády je v průměru 30 bodů, o kterých se hlasuje. Když si to vynásobíte, tak to jsou tisíce hlasování. A člověk si samozřejmě obhajuje a vysvětluje především svoje materiály. (...) K tomu se nedá vůbec nic říct, to je věc těch ministrů, kterých se to týká," uvedl.

Připomněl, že ze všech schůzí vlády se pořizuje zvukový záznam a zápis. "Tam jsou informace přesné, kdežto rozvzpomínat se, co bylo před 15 lety, to je mimo moje možnosti," dodal.

Privatizace se uskutečnila na konci 90. let. Někdejší šéf Fondu národního majetku Roman Češka byl podle MfD přesvědčen, že lidé kolem Mostecké uhelné skoupili v 90. letech akcie státní firmy za její vlastní peníze. Policisté pak zjistili, že společnost ovládli podnikatelé pomocí peněz, které měla firma ukládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Miliardové částky ale místo toho údajně odešly na zahraniční účty.

V roce 2008 byl ale případ v Česku odložen, později však byly podle Válové opět zahájeny úkony trestního řízení - pro podezření ze spáchání trestných činů podplácení a přijímání úplatku. Česko pak požádalo o právní pomoc Švýcary a obdrželo velké množství dokumentů. Válová uvedla, že listiny již byly přeloženy a v současnosti se vyhodnocují a analyzují.

MfD v lednu napsala, že milionové provize z privatizace MUS před lety zprostředkovaně získali i tehdejší představitelé sociální demokracie. Stát akcie prodal za 650 milionů korun. Švýcarské úřady zdokumentovaly, že kupec 46 procent akcií mosteckých dolů, švýcarská Investenergy, těsně po rozhodnutí české vlády o prodeji poslal obří provizi pět milionů dolarů (tehdy přes 170 milionů Kč) na účet na Gibraltar. 

Dále čtěte:
Výslechy Zemanovy vlády: Na řadu přišel Grégr
Zeman po výslechu: Popřál jsem vyšetřovatelům úspěch

Švýcarsko volá k výslechu ministry Zemanovy vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…