Vítkovští žháři stanou před Nejvyšším soudem. Žádají spravedlnost

28.07.2011 21:25

Případ vítkovských žhářů přezkoumá Nejvyšší soud. Extremisté se k instituci odvolali poté, co jim soudy v Ostravě a Olomouci vyměřily třikrát 22 a jednou 20 let. Podle advokátů odsouzených se jedná o nepřiměřeně vysoký trest.

Vítkovští žháři stanou před Nejvyšším soudem. Žádají spravedlnost

Čtveřice mladíků v dubnu 2009 vhodila zápalnou láhev do domu romské rodiny. Požár zranil tři osoby, tehdy dvouletou Natálku trvale zmrzačil.

„Podle našeho názoru bylo hned v několika případech porušeno právo na spravedlivý proces," uvedl v rozhovoru pro server Týden.cz Petr Kausta, právník zastupující Davída Vaculíka. Advokát poukazuje především na procesní chyby vyšetřování. Podle něj navíc nebylo prokázáno, že mladíci skutečně usilovali o vraždu. „Myslíme, že soudu šlo o to naše klienty exemplárně potrestat. V takovém případě bylo však porušeno právo na spravedlivý proces," argumentuje Kausta.

Soud v Olomouci: Je to tvrdý, avšak přiměřený trest

Podle vrchního soudu v Olomouci, který posuzoval žádosti o odvolání v březnu, jsou tresty sice přísné, ale nikoli nepřiměřené. Tamní soudci totiž stvrdili předchozí verdikt, který žhářům přisoudil vysokou společenskou nebezpečnost. „Nejzávažnější je pohnutka tohoto činu, což je příslušnost poškozených k etnické menšině. Je třeba vyslat jasný signál, že jakákoliv trestná činnost, jejíž pohnutkou je odlišnost napadených, bude přísně postihována," zdůvodnil své rozhodnutí předseda senátu Milan Kaderka.

Extremisté se u soudů nižších instancí snažili zvrátit první verdikt, který kvalifikoval čin jako pokus o vraždu. Podle žhářů a jejich advokátů se však jedná spíše o obecné ohrožení. Odsouzení tvrdí, že nevěděli, že vítkovský dům byl obydlený. Podle nich jim tudíž soudy přiřkly vražedné úmysly neprávem.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…