Barták si u Ústavního soudu stěžoval na postup policie. Neuspěl

17.08.2011 17:34

Bývalý ministr obrany Martin Barták si u Ústavního soudu (ÚS) neúspěšně stěžoval na postup policie při vyšetřování jeho údajné korupční kauzy.

Barták si u Ústavního soudu stěžoval na postup policie. Neuspěl

Politik čelí podezření, že v roce 2008 požádal o úplatek v souvislosti s nákupem automobilů Tatra pro vojsko. Policie se případem zabývá od loňského listopadu. Podle stížnosti, kterou Barták podal v dubnu, tím vyšetřovatelé porušují jeho právo na projednání věci v přiměřené lhůtě. ÚS Bartákovu stížnost odmítl počátkem srpna bez veřejného jednání, dnes usnesení zpřístupnil v internetové databázi.


Barták poukazoval také na to, že probíhající vyšetřování má negativní vliv na jeho pracovní kariéru i soukromý život. Podle ústavních soudců je ale stížnost předčasná. Směšuje prý trestněprávní a občanskoprávní rovinu. V trestněprávní rovině ale dosud podle ÚS nemohlo dojít k žádnému zásahu do ústavně zaručených práv, v občanskoprávní nebo pracovněprávní rovině má Barták možnost podat civilní žalobu.

"V rovině trestněprávní je tedy ústavní stížnost zjevně neopodstatněná, v rovině soukromoprávní potom nepřípustná, neboť doposud nebyly vyčerpány všechny procesní prostředky, které zákon stěžovateli k ochraně jeho práv poskytoval," uvedla v usnesení soudkyně zpravodajka Michaela Židlická.

V kauze jde o dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy korun. Případ rozvířil někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss, který jako zástupce automobilky Tatra přišel s tvrzením, že v roce 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Tisk v minulosti uvedl, že jsou v kauze celkem tři podezřelí - vedle Bartáka i zbrojaři Petr Ptáček a Michal Smrž. Všichni obvinění popírají. 

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…