Na vrchním státním zastupitelství se vyšetřuje zločin. Prásknutí svědka

13.06.2011 8:39

Na začátku května zveřejnil deník MF Dnes přepis výpovědi manažera firmy Steyr Stephana Szücse. Podle něj si lobbista Marek Dalík řekl v roce 2007 o 18 milionů eur za to, že přesvědčí tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, aby souhlasil se zakázkou na obrněné vozy Pandur. Za únikem informací, které ohrozily vyšetřování a životy všech svědků v kauze, může být některý z vrchních státních zástupců.

Na vrchním státním zastupitelství se vyšetřuje zločin. Prásknutí svědka

Podle informací týdeníku Respekt by za únikem informací mohl být někdo z českého státního zastupitelství nebo protikorupční policie. Kvůli tomu musel vrchní státní žalobce Vlastimil Rampula odjet do Vídně, aby se zdejší prokuratuře omluvil.


Szücs možná svou výpověď stáhne. Teď se musí skrývat

Stephan Szücs totiž v Rakousku vypovídal pod skrytou identitou, díky které měl zůstat v bezpečí před korupčníky nebo mafiány. Po zveřejnění jeho jména se musí skrývat a není jasné, zda bude stále ochoten znovu vypovídat před soudem. Je možné, že svou výpověď dokonce stáhne.

Rakouská policie našla více svědků, kteří se rovněž obávají prozrazení identit. Pro českou protikorupční policii to znamená ztrátu důvěryhodnosti a celkově to může ohrozit pátrání v případu.

Respekt píše, že oficiální přístup k Szücsově výpovědi měl jeden český vyšetřovatel a tři nebo čtyři vysoce postavení představitelé státního zastupitelství. Jeden z nich musel prozradit utajeného svědka, čímž upozornil Marka Dalíka a další podezřelé na klíčovou výpověď před jejich vyšetřováním.

Související: Dalík měl pocítit tvrdý úder justice. Někdo ho však varoval


Zpráva v novinách upozornila Dalíka a další podezřelé na klíčovou výpověď v kauze

Vyšetřovatelé v Rakousku se dostali k sedm let staré dohodě o obchodu s Pandury. Na základě toho provedli razii u výrobce vozidel, společnosti Steyr. Pak došlo k výslechu několika svědků, mezi něž patřili i vrcholní manažeři firmy.

Česká protikorupční policie pak byla přizvána, aby si svědky sama vyslechla. Manažera Stephana Szücse jel na konci března vyslechnout vyšetřovatel František Zahálka, doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou.

Na konci dubna se přepis výpovědi dostal na pražské vrchní státní zastupitelství a začátkem května si jej vyžádalo Nejvyšší státní zastupitelství. 11. května vyšly úryvky ze spisu v denících MF Dnes a Právo.

Protikorupční policie vyšetřuje VSZ v Praze. Je podezřelým i Rampula?

Policie i obě státní zastupitelství si udělali důkladné šetření o úniku informací. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana i podle šéfa protikorupční policie Tomáše Martince měl k dokumentům přístup vždy jen jeden člověk. Od nich údajně nic nic neuniklo.

Minulý týden došlo podle informací Respektu k zahájení vyšetřování vrchního státního zastupitelství v Praze. Utajovaný spis mohl prý uniknout jenom z této instituce. Podezření tedy padá také na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu.

Vyšetřování vrchního státního zástupce ovšem může dovolit jenom jiný státní zástupce. Jak ale Respekt připomíná, nic takového se v historii České republiky ještě nestalo.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …