Barták: V kauze Tatry jsem prý jen svědek. Tak proč jsem sledován?

18.06.2011 7:21

Exministr obrany Martina Barták je už půl roku vyšetřován policií, že si v souvislosti se zakázkou na dodávku tatrovek pro českou armádu řekl o úplatek. Barták to ale popírá a minulý týden kvůli tomu podal trestní oznámení. K problému se vyjádřil v rozhovoru pro deník Právo.

Barták: V kauze Tatry jsem prý jen svědek. Tak proč jsem sledován?

V svém trestním oznámení exministr obrany naznačuje i možnou korupci ze strany představitelů Tatry. „První ze tří částí trestního oznámení je na šéfa Tatry Ronalda Adamse. Nabízel totiž podivné prostředky za získání dalších armádních zakázek pro Tatru. Mělo se jednat o jakýsi zvláštní fond. Tyto informace jsem uvedl už minulý rok do protokolu a stále se s tím nic neděje. Proto jsem podal trestní oznámení," vysvětlil Barták.

Podle něho Ronald Adams nabízel dvacet miliónů za přízeň ministerstva obrany při rozdělování dalších armádních zakázek. Martin Barták si ale není jistý, v jaké měně tato suma byla. Přítomni však byli i další svědci.


Chtějí odvést pozornost od Tatry

Poslední část Bartákova trestního oznámení se týká samotné zakázky na dodávku vozů Tatra z roku 2006. „Je zde mnoho indicií, které nasvědčují tomu, že se sama Tatra dopouštěla korupčního jednání. Nicméně tomu se nikdo nevěnuje," stěžuje si exministr.

„Prověřování mojí údajné žádosti o úplatek je součástí nějaké hry, jejíž příčiny ani důvody neznám," spekuluje Barták, „Mám pocit, že jde za prvé o snahu odvést pozornost od toho, jakým způsobem Tatra onu zakázku získala. Za druhé se tím snaží odvést pozornost od ekonomického stavu ve firmě i od samotného konání Ronalda Adamse."

Sledují mě

„Jde o nestandardní postup orgánů činných v trestním řízení, které je proti mně vedeno," odpovídá Barták na dotaz, proč podal trestní oznámení, „I když jsem byl ujištěn, že jsem v této kauze pouze svědek, byl jsem já i moje rodina sledován. Považuji to za perzekuci mé osoby a snahu o moji diskreditaci."

„Všiml jsem si, že u mého domu stojí vozidla zaparkovaná tak, aby byl přehled o tom, kdo z domu vychází. Byla zde i snaha o monitoring toho jakými dopravními prostředky se já a moje žena pohybujeme," odhaluje své podezření Barták.

Cabaniss lže

Martin Barták rezolutně popírá tvrzení Cabanisse, že si loni ve Washingtonu řekl o úplatek v řádu milionů dolarů za vyřešení problémů se společností Praga, kterou Tatra vyřadila ze soutěže. „Pokud něco ve Washingtonu proběhlo, tak pouze v tom smyslu, že jestliže Tatra získala zakázku, je díky tomu, že měla českého subdodavatele, tak by bylo slušností, aby nějakým důstojným způsobem situaci vyřešili," objasňuje Barták.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…