Stydím se za Českou republiku, tvrdí politik a advokát. Hanba všem

08.04.2012 20:33

ROZHOVOR Místopředseda politického hnutí Volím Orlovou Petr Kocur, který je zároveň zastupitelem města Orlová, se stydí za Českou republiku, Holešovskou výzvu považuje za zmatečnou a svého prezidentského kandidáta už má vybraného. Myslí si, že lidé by se dokázali ještě uskromnit, ovšem ne za současné situace, kdy se krade ve velkém.

Stydím se za Českou republiku, tvrdí politik a advokát. Hanba všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úbytek lidu byl znatelný, posuďte sami

Pane místopředsedo, co si myslíte o současné situaci ve státě a o korupčních aférách?

Hanba! Nikdy jsem se za ČR nestyděl, teď však ano. Korupční aféry musí být vyřešeny a to s plnou politickou, ale i trestní odpovědností. Jinak k nápravě společnosti nedojde. Jiná je otázka, kdo ji však provede, když víceméně všichni, a to již od obecní úrovně přes krajskou až po tu nejvyšší a to i včetně justice, jsou jaksi do něčeho "namočeni".

Co si myslíte o Holešovské výzvě?

V zásadě každou občanskou iniciativu za nápravu věcí veřejných vítáme. Nicméně Holešovská výzva působí trochu zmatečným dojmem.

Myslíte si, že nám hrozí velké sociální napětí, jak to někteří prognostici předpovídají?

Sociální napětí je trochu produktem médií. Například se lidé straší, že životní úroveň se sníží třeba na úroveň roku 2007, 2009 apod. Copak například v roce 2007, 2009 byla životní úroveň nějak katastrofální? Lidé by se dokázali i trochu uskromnit. Ne však za situace, kdy se "nahoře" krade ve velkém a beztrestně, kdy se podvádí v kvalitě potravin, při studiu VŠ atd., kdy legislativa stále účinně neřeší lichvu nebankovního sektoru, kdy se rozhoduje na základě nesmyslných rozhodčích doložek, kdy stále hazard má zelenou atd.

Koho byste si uměl představit jako příštího českého prezidenta?

Zřejmě budu volit pana Švejnara. Je to člověk s velkým přehledem a zkušenostmi.

Do politiky jste se svým politickým hnutím Volím Orlovou vstoupili s nějakým cílem a s nějakými vizemi. Daří se vám je naplňovat?

Jsme bohužel v opozici, takže naše cíle se nám daří plnit jen velmi málo. Hlavním naším cílem byla transparentnost činnosti města, zejména v oblasti veřejných zakázek, řízení městské akciové společnosti, která je i dodavatelem tepla pro Orlovou, ale i v oblasti práce ZM, RM, výborů a komisí, dále boj za záchranu orlovské nemocnice, lepší životní prostředí. Jsme ale prvním hnutím v historii Orlové, které je skutečnou opozicí a vytváří nemalý tlak na činnost vládnoucí koalice (ČSSD, KSČM, SNK-ED).

V zastupitelstvu Orlové jste třetí nejsilnější stranou, daří se vám prosazovat vaše zájmy? Co se vám v poslední době podařilo prosadit?


Vytvoření výboru zastupitelů napříč politickým spektrem k řešení problematiky městské akciové společnosti, zabránění prodeje tepelnému hospodářství, což je vysoce zisková činnost pro město, jinému subjektu.

Co je z toho nedůležitější?

Zabránění prodeje tepelného hospodářství. Naopak za největší neúspěch považujeme nezábranění pronájmu části kulturního domu na dobu 40 let (!) soukromé firmě s tím, že tato je oprávněna v prostorách KD provozovat VLT (!).

Ke které politické straně v Orlové máte nejblíže?

Obecní politika není o stranách, ale zejména o konkrétních lidech. Jsme schopni spolupracovat s kteroukoli stranou, pokud ji reprezentují rozumní lidé s rozumnou politikou.

Jakou podporu máte u obyvatelstva? Obracejí se na vás?

Podporu obyvatelstva máme. Jsme nové hnutí, které funguje od jara 2010, a stále se nacházejí noví a noví lidé, kteří s povděkem akceptují naše nové otevřené přístupy ke komunální politice. Jinak obecně občané o politické dění velký zájem neprojevují. Nicméně ve srovnání s jinými stranami, je o nás zájem nadprůměrný. Členů máme 35.

Kdo je JUDr. Petr Kocur:

Advokát, se narodil v roce 1955, a bydlí v Orlové-Lutyni. Absolvoval Gymnázia v Orlové a PF UJEP v Brně (dnes Masarykova univerzita). Do roku 1989 byl zaměstnán jako podnikový právník v ŽD Bohumín. Od roku 1991 pracoval jako vedoucí právního a kontrolního odboru na Dole ČSM ve Stonavě.  O tři roky později začal vykonávat svobodné povolání jako komerční právník a od roku působí 1996 jako advokát. Je členem České advokátní komory. V politickém hnutí Volím Orlovou, které vzniklo v roce 2010, působí jako místopředseda. Hnutí Volím Orlovou je se svými pěti členy – zastupiteli třetí nejsilnější stranou v pětatřicetičlenném zastupitelstvu města Orlové, kde působí celkem devět politických seskupení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…