Nečas a jeho modří potřebují odstřihnout od moci jako sůl. Experti hodnotí

21.04.2012 19:49

POLITOLOGOVÉ Předseda vlády Petr Nečas vsadil vše na jednu kartu, respektive na jednu ženu, když v týdnu prohlásil, že jím vedená vláda bude buď to podpořena třemi plnohodnotnými kluby nebo nebude vůbec. Nečas svá slova pronesl v době, kdy mu Karolína Peake nemohla s jistotou nabídnout deset poslanců nutných k utvoření klubu, proč tedy ten risk?

Nečas a jeho modří potřebují odstřihnout od moci jako sůl. Experti hodnotí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koaliční vláda se dohodla o svém pokračování. Zatím tedy nepadne

Vicepremiérka Peake má víkend na to, aby sehnala zbylé dva poslance, neboť ji dal košem nezařazený Michal Doktor. V ODS ovšem nenechávají nic na náhodě a vedení strany uvedlo v pohotovost volební štáb. Proč Nečas uskutečnil onen risk? Co tím sleduje? Balí kufry? Ptali jsme se politologů.  

Potřebují odstřihnout pro regeneraci

Karel B. Müller z katedry politologie Vysoké školy ekonomické ve své teorii rozvinul „nadsázkovou“ spekulaci. „Je možné, že Nečas tímto krokem hledá zadní vrátka od moci. Ostatně ODS pravděpodobně potřebuje odstřihnout od moci jako sůl, a to především proto, aby se dokázala očistit od klientelismu, který je v ODS na všech úrovních (ale bohužel nejen v ní) zřejmě dominantní silou,“ vyčítá politolog neschopnost sebereflexní očistné kúry.

ODS podle Müllera v minulosti prokázala, že její schopnost samo/očisty je velmi slabá či spíše absentující. „Nenapadá mne nic lepšího pro morální obrodu určité strany, než upadnout do bezvýznamnosti. Lze optimisticky spekulovat, že si toho možná jsou někteří výjimeční lidé či skupiny v ODS vědomi, a protože jsou si vědomi i své výjimečnosti v rámci ODS, nevidí jiný způsob, jak se o nápravu strany pokusit,“ překvapuje politolog odvážnou teorií.

S Müllerem v konečném důsledku souhlasí jeho profesní kolega Miroslav Mareš. Ten sice tvrdí, že hledat v české politice v poslední době  logiku, je velmi obtížné, ale když už situace oproti racionálním očekáváním dospěla až do tohoto stavu, Nečas už nyní nemůže chtít  vládu udržet. „Tím by se znemožnil i ve vlastní straně,“ odhaduje Mareš vývoj.

Anketa

Měl by to Michal Doktor Nečasovi vrátit?

hlasovalo: 1097 lidí

John bude přemlouvat poslance, aby od něj odešli

Ještě odvážnější teorii nadhodil Jan Bureš z Metropolitní univerzity. „Podívejte se, jak se John loučil s těmi, co odešli, to nebylo nikterak ve zlém, naopak, popřál jim mnoho štěstí. Když navíc připustíme, že John nechce vládu ČSSD a KSČM, možná to dojde tak daleko, že ještě bude přemlouvat poslance ze své strany, aby k Peake vstoupili,“ předpovídá s nadsázkou politolog.

Torzo Véček se tím dostane do opozice, kde může ještě získat na preferencích, které dlouhodobě klesly ke dvěma procentům. Nečas podle Bureše dal v týdnu jasně najevo, že hraje vabank. Tím že prohlásil, že chce plnohodnotnou podporu vlády, založenou na klubech.  „Výhoda podpory klubu je taková, že klub je řízen předsedou. Poslanci důležitá hlasování předjednávají na klubu, kde se hlasuje, a i když poslanec s něčím nesouhlasí, podřídí se, je-li přehlasován. Poslanec Michal Doktor se Nečasovi částečně pomstil za to, že místo něj učinil ministrem průmyslu a obchodu Martina Kubu,“ připomíná Bureš důvod Doktorova odchodu z ODS.  

 

Vydrží minimálně do restitucí

Pavel Kopecký stále trvá na tom, že předčasné volby jsou velmi nepravděpodobné, pročež si je Nečas dopředu dobře vědom všech svých prohlášení a jejich dopadů.

„Předčasné volby by byly pravděpodobně "holokaustem" české pravice. V podstatě se domnívám, že kabinet ještě nějakou dobu vydrží. Přinejmenším do naplnění takzvaných církevních restitucí. Ty jsou nejspíš lákadlem i pro mnohé lidi mimo náboženské společnosti,“ soudí Kopecký.

Restituce církevního majetku by mohly podle některých dalších politologů vzkřísit mocensky a finančně KDU-ČSL, která pod vedením Pavla Bělobrádka inklinuje k pravici. Zatím se strana potácí na hranici pěti procent a příliv kapitálu by ji zviditelnil.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…