Další "bokovka" zlínského primátora. Byli jsme při tom

16.05.2012 17:34

REPORTÁŽ Primátor Zlína, vsetínský chirurg, herec zlínského divadla i jezdec rally. Všechny tyto profese je schopen zvládnou zlínský primátor, často současně. Po včerejším večeru by si za cedulku s nápisem: práce všeho druhu už nemusel stydět vůbec. Být číšníkem a roznášet kafe nebo pivo? Ani to pro něj žádný problém není. Neobsluhoval ovšem anglického krále, ani svého stranického šéfa knížete Schwarzenberga.

Další "bokovka" zlínského primátora. Byli jsme při tom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zlínský primátor Miroslav Adámek

 Jako číšník se prezentoval na dvě hodiny v úterý večer obyvatelům Zlína v kavárně Slunečnice. A proč lídr do krajských voleb STAN a TOP 09 pingloval? Že by další z jeho show nebo start předvolební kampaně? Prý je to jinak. „Opravdu bych poprosil, aby si to nikdo takto nevykládal. Budou možná věci, které kvůli volbám budu muset dělat, ale tohle ta věc rozhodně není,“ reagoval Miroslav Adámek pro Parlamentnílisty.cz.


Kavárnu provozuje místní centrum Slunečnice, které poskytuje sociální služby a zaměstnává lidi s postižením. Primátor vyrazil mezi štamgasty kvůli tomu, aby podpořil tuhle zlínskou organizaci v jejich činnosti. „Mám ke Slunečnici citový vztah. Moje manželka je speciální pedagog, bydleli jsme dva roky v ústavu pro osoby s postižením. Vím přesně, o co se tady jedná,“ vysvětlil Adámek. Právě kvůli zatraktivnění své kavárny tu pořádají akce, na kterých obsluhují hosty známé osobnosti.

Přišel včas a políbil hosty

Do „práce“ ve Slunečnici přišel Adámek rázným krokem, na vteřinu přesně a hned se ptal po zástěře. Zjistil, jaký je systém objednávek a pustil se do práce. „Takže, co si dáte?“ ptal se hostů s úsměvem a protože většinu z nich znal, přidal někdy i polibek na tvář. „Nikdy nevím, koho znám ze špitálu, protože jsem operoval v Hradišti, ve Vsetíně i ve Zlíně. Někoho znám z vody a z lyží, protože jsem sportovec. Někoho z divadla, protože jsem tu hrál ve Zlíně jednu malou roli. Kamarádů mám obrovské množství díky všem svým činnostem, které dělám. S lidmi ze Slunečnici jsem se několika akcí účastnil a dělá mi to radost,“ vysvětlil Adámek. Hostům se líbil, ženy okouzlil sympatickým úsměvem. „Myslím, že mu to jde a navíc vypadá dobře,“ smála se Sylvie Osičková, zástupkyně ředitele sdružení, které Slunečnici provozuje. „Naláká to lidi a zviditelní nás. I to je pro nás velká pomoc. Jsme šťastní, že přišel,“ dodala. Primátor tak přihrál kromě dobrého pocitu Slunečnici možná i pár peněz do kasy navíc. Téměř všechna místa u stolů byla obsazená, takže se zvedla tržba.

Někteří přišli lapit primátora, žáci školy mu fénovali oblek

Primátor Adámek se dá těžce zastihnout a tak někteří lidé přišli na akci proto, aby s ním konečně mohli mluvit. „Potřebovali jsme polapit primátora a dohodnout se na předání ekologického obleku. On má tak nabitý program, že je ho těžko zastihnout,“ postěžovala si Alena Grajciarová, ředitelka Základní školy Mikoláše Alše za Zlína. Děti ve škole totiž vyrobili při příležitosti ekologického semináře speciální oblek z papíru a rádi by ho Adámkovi věnovaly. „Deváťáci si byli změřit pana primátora. Vzali mu klasické míry na ušití obleku. Míry ale nebudeme zveřejňovat. Matematicky si pak zmenšili jeho míry, vyrobili figurínu a na ni napasovali část obleku, který pak sešívali. Má to i knoflíky z ručně vyrobeného papíru,“ popsala Jaroslava Mullerová, zástupkyně ředitelky ze školy M. Alše. „Oblek je velký asi sedmdesát centimetrů a je z ručně vyrobeného papíru. Děti museli materiál rozmixovali, nechat vyschnout, fénovali ho, pak museli papír vyžehlit a na něj nakreslily části obleku,“ dodala. Právě ve Slunečnici se prý domluvili, že oblek předají primátorovi koncem května. Přesný termín ovšem jasný ještě není.

Chirurgem zůstanu, musím se něčím živit

Primátor Adámek kandiduje ve volbách do krajského zastupitelstva. Se svými občasnými ordinacemi ve Vsetíně ale přestat nehodlá. „Operování není pravidelná věc, snažím se co nejvíc, aby si moje ručičky neodvykly od téhle práce. Pokud člověk odejde z politiky, musí se něčím živit. Nejhorší je politik, který se nemá kam vrátit. To jsou prý nejhorší politici, ti se snaží za každou cenu udržet ve svých křeslech. Říkal to už herec Nárožný. A já s ním vřele souhlasím,“ vysvětlil se smíchem Adámek. A co když mu přibude ještě práce v krajském zastupitelstvu, bude to stíhat? „Když chceš rozesmát Pána Boha, řekni mu, co budeš dělat za rok,“ uzavřel Adámek fatalisticky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Patrik William Pustějovský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…