A jejda, zazněl výsměch Kalouskovi za „spáření se“ s Bursíkem. Někteří si dali záležet

17.07.2017 11:24

ANKETA Co přinese spojení TOP 09 a Bursíkovy strany LES? „Alespoň se zřetelně ukázalo, že jedinou opravdu pravicovou alternativou na české politické scéně je ODS,“ sdělil redakci předseda ODS Petr Fiala. Nedokážu si představit jediného voliče pravice, který by strávil ultrasocialistické názory Džamily Stehlíkové, řekl redakci další z pravicových politiků. Získali jsme i vyjádření Hradu.

A jejda, zazněl výsměch Kalouskovi za „spáření se“ s Bursíkem. Někteří si dali záležet
Foto: repro youtube kanál TOP 09
Popisek: Tisková konference TOP 09 a Bursíkovy strany LES ve Sněmovně

„Jsou s námi jak konzervativci, monarchisté a KAN, tak liberální LES. Když jde do tuhého, jdeme na barikádu demokracie spolu.“ Tak oznámil na svém facebooku předseda TOP 09 Miroslav Kalousek spolupráci s Liberálně ekologickou stranou, jejímž předsedou je Martin Bursík. „TOP 09 je konzervativní strana a ochrana životního prostředí pro příští generace je bytostně konzervativní téma. Velmi rádi proto využijeme spolupráce se stranou, která disponuje tímto potenciálem. A sdílí s námi hodnoty, co se týče ochrany parlamentní demokracie a zahraničního směřování země,“ řekl Kalousek na nedávné tiskové konferenci.

Podle šéfa strany LES Martina Bursíka se jeho uskupení rozhodlo netříštit síly demokratických stran a podpořit TOP 09, která jim prý svým programem je nejbližší. „Shodujeme se na zachování prozápadní orientace České republiky, posílení role v EU a v NATO, na podpoře lidských práv, antikomunismu a odporu proti oligarchizaci politiky,“ vysvětlil Martin Bursík. LES dodá na kandidátky sedm lidí. Nejznámější jsou filmařka Olga Sommerová a bývalá ministryně Džamila Stehlíková.

Anketa

Je v České republice svoboda slova?

5%
95%
hlasovalo: 7349 lidí

ParlamentniListy.cz se obrátily na české středové a pravicové politiky s anketní otázkou: Miroslav Kalousek ohlásil, že jde na barikádu demokracie a na kandidátku dosadí lidi z Bursíkovy strany LES. Co tomu říkáte? Bude to pro pravicové voliče atraktivní a stravitelné?

„Je dobře, že k tomuto spojení došlo. Alespoň se zřetelně ukázalo, že jedinou opravdu pravicovou alternativou na české politické scéně je ODS,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz předseda ODS Petr Fiala.

Podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka záleží na voličích. „Toto by měl zhodnotit spíše politolog, než předseda jiné strany. Protože jsem ale zároveň i volič, tak bych se ptal, jakou politickou činnost vyvíjel LES v posledních letech. Naposledy jsem o této straně a panu Bursíkovi slyšel, když chtěl jít do voleb na kandidátce KDU-ČSL. Od té doby až dosud ne.“

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se městští „levicoví liberálové“ po pádu Bohuslava Sobotky, který si je prý doslova hýčkal, stali politickými sirotky. „Miroslav Kalousek nyní pozvedl v prachu padlý prapor a pokouší se stát jejich novým guru. Spojení s Bursíkovým uskupením LES je tedy logické. Jde přímo o studnici ‚liberálně-levicových‘ aktivistů. U vzniku tohoto uskupení byl Matěj Hollan, s jehož experimenty mají obyvatelé moravské metropole živoucí zkušenost, ale též současný prezidentský kandidát Michal Horáček, který je spoluautorem Liberálního manifestu Bursíkova uskupení LES,“ konstatoval.

„Z výše uvedeného vyplývá, že TOP 09 už zřejmě nadále nehodlá oslovovat voliče pravicové nebo konzervativní. Nyní zbývá jediné, aby byl přerod zcela dokončen. Oslovit Vladimíra Špidlu a po volbách ‚hodit laso‘ i samotnému Bohuslavu Sobotkovi!“ dodává Ovčáček.

„TOP 09 zelená. Ukázalo se to při různých jejích hlasováních ve Sněmovně. Třeba jak se dívali na novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, známý zákon o Šumavě. Nebo na zákon o registru smluv, či na pařížskou (klimatickou) dohodu a další. Pro mě to není žádným velkým překvapením v tom jejím vývoji. Ale překvapuje mě, že TOP 09, která se stavěla jako konzervativní strana, udělala takovýto krok, že se spojila se stranou ekologického aktivisty Martina Bursíka, který jako ministr životního prostředí zanechal u nás neblahou stopu. Ale je to jejich věc, vědí asi, na které voliče tím cílí. Volby ukáží, jestli je tento jejich krok správný, či nikoliv. Netroufám si jim něco radit,“ prozradil ParlamentnímListům.cz poslanec, bývalý hejtman a lídr ODS v Jihočeském kraji Jan Zahradník.

Volič pravice nemůže strávit ultrasocialistické názory Džamily Stehlíkové

„Už jsem panu Kalouskovi ke spolupráci s LES gratuloval a navrhl mu nový sexy název jeho strany – ‚Topless‘. Ale vážně: i když si většiny lidí z TOP 09 vážím, tímto krokem dokázali, že jimi vzývaná pravicová politika je pro ně jen prázdný pojem. Opět se ukazuje, že jediná demokratická pravice v Čechách je ODS. Nedokážu si představit jediného voliče pravice, který by strávil ultrasocialistické názory Džamily Stehlíkové. Ale možná bude nakonec za TOP 09 kandidovat i Matěj Stropnický,“ konstatoval předseda pražské ODS Filip Humplík.

Svůj názor připojil i místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS). „Působí to jako zoufalý krok ze strachu se nedostat do Parlamentu, avšak propojení s levicovou ekologickou stranou zelených (i když dnes LES) nemůže reprezentovat pravicové voliče, zvláště v podání paní Sommerové. Stravitelné pro pravicového voliče? Těžko. Atraktivní pro levicové, středolevicové, ano,“ uvedl pro ParlamemtníListy.cz.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija na twitteru napsala: „TOP 09 spojením s LES dokumentuje, co dávno všichni víme – ODS je jediná pravicová strana na politické scéně.“ Trojka pražské kandidátky ODS Václav Klaus mladší zase pro Reflex zmínil, že spolupráce topky a LESu „zaujme média, voliče snad ne“.

Autoři: Oldřich Szaban, Radim Panenka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…