Bojovník s fašisty, 93letý kmet: Všechno těm lumpům z KSČ spadlo do klína. Měli jsme je zakázat. Každý dnes akorát dělá chytrého

02.10.2014 13:43

25 LET OD LISTOPADU '89 Smrt a vězení těsně minuly Radko Linharta za nacistické okupace i v době kvetoucího socialismu. Dnes třiadevadesátiletý válečný veterán si stále velmi dobře pamatuje na události dob minulých a může také srovnávat. „Kdybych neměl štěstí, skončil bych v base,“ říká Linhart.

Bojovník s fašisty, 93letý kmet: Všechno těm lumpům z KSČ spadlo do klína. Měli jsme je zakázat. Každý dnes akorát dělá chytrého
Foto: Daniela Černá
Popisek: Radko Linhart

Přežil popravy svých blízkých fašisty za druhé světové války, sám zásoboval partyzány, za komunistů přišel o majetek a byl terčem zájmu StB. „Po válce komunisté blbli na kvadrát. Pekárnu nám jednoduše znárodnili. Neměli jsme šanci. Řekli: Nedostaneš suroviny, mouku, nic. Měl jsem dvě dodávky, stroje, ale přišla měnová reforma v roce 1953 a neměli jsme nic,“ popsal třiadevadesátiletý válečný veterán Radko Linhart. „Všechny živnosti skončily tak, že to těm lumpům spadlo zadarmo do klína. Otec mi tehdy napsal: Milý synu, všechno mi vzali, všechno, co jsem měl nejvíc rád, všechno, pro co jsem celý život žil. Můj otec byl nejen kolář, ale měl i kus pole. Vzali mu ho do JZD a nezbylo nic,“ dodal Linhart. Nacisté mu zabili pět jeho blízkých rodinných příslušníků.

Komunistickou stranu měli po revoluci zakázat

Radko Linhart nebyl nikdy členem komunistické strany. „Zřejmě jsem dával dost jasně najevo, že bych k nim nikdy nešel,“ uvedl válečný veterán. „V tom měli absolutní jistotu. Ublížili jak otci, tak mně. Osobně si myslím, že komunistickou stranu měli po revoluci zakázat. Nic dobrého z toho nekvete. Když jsem viděl jejich slavného velkého předsedu, jak se ho ptal hlasatel v televizi: Kdy se omluvíte za všechny ty vraždy? A on reagoval, že vše bylo podle zákona. Jak ho vidím, tak je mi špatně,“ dodal. Linharta mrzí i nevyjasněná minulost vicepremiéra Andreje Babiše. „Je to zamlžené, nevím, čemu mám věřit. Vidím ho, naslouchám mu, ale nejsem schopen přečíst, co v něm bylo nebo co v něm je. Informací je málo a jsme vydaní na milost a nemilost. Nelíbí se mi to. U takových politiků by mělo být jasné, jaká byla jejich minulost,“ dodal.

Seriál ParlamentníchListů.cz: Osobnosti, které jsme vyzvali k hodnocení posledních 25 let v naší zemi

Linhart: sotva jsem dostavěl dům, už mě pozvali na StB

V roce 1958 dostavěl pan Linhart dům na Dolní Bečvě, kde s rodinou žije. „Sotva jsem dům dostavěl, ještě jsme se ani neohřáli a už jsem dostal pozvání: Dostavte se okamžitě na StB do Valašského Meziříčí, doneste s sebou veškeré doklady o tom, kde jste získal stavební materiál i finanční hodnoty. To není pohádka, to jsem skutečně prožil,“ zavzpomínal Linhart. „Víte, kolik bylo takových případů? Když měl někdo krásný dům, tak na něj přilepili nějakou lež a dům zabavili. Tak to chodilo,“ zhodnotil. A pak konstatoval: „Kdybych neměl tolik štěstí, tak jsem šel do basy.“

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Pekl chleba na Ukrajině při stavbě ropovodu

Konfrontaci s minulým režimem se měl šanci Radko Linhart částečně vyhnout díky svému řemeslu, sportu a minulosti v odboji. Cestoval po celém světě. Byl i na Ukrajině: „Řekli mi: Chlapi tam dělají ropovod, jedeme do Ruska péct chleba. Na stole jsem tam viděl sklenice, myslel jsem si, že v nich mají minerálku. A oni pili vodku. V takovém kvantu byste si řekla, že to není ani možné. Nedokázal jsem pochopit, že si tam ženy při práci popíjejí kořalu. Byl jsem svědkem toho, jak čekali, až se budou moct napít,“ zavzpomínal pekař a přidal i další zážitek: „Největší gól byl: Řekli mi, potřebujeme udělat tyčinky pro delegaci. Budeme mít asi 600 lidí. Udělali jsme tyčinky, dali jsme si je v naší světnici do skříně, kterou jsme zamkli. Když jsme ji otevřeli, byla prázdná. Ta hovada nám to ukradla a museli jsme udělat další várku. Ale to se opravdu může stát snad jen v Rusku.“ A doplnil: „Když jsme se tam šli podívat do kostela, všechno bylo zvlhlé. Tam byly sklady zemědělských produktů.“

Politici si neuvědomují, jak rozčilují lidi, když si jen přidávají peníze

Skutečného ocenění za statečnost ve válce se dostalo panu Linhartovi až po pádu komunismu. „Když mám hodnotit celý svůj život, to bylo pro mě nejhodnotnější období. Už jsem bral důchod a neměl jsem se špatně,“ dodal Linhart prakticky. „Obecně víme oba, že ten současný směr úplně ideální není a má dost velké mezery. Každý dělá akorát chytrého. Politici si neuvědomují, jak rozčilují všechny lidi, když si přidávají peníze. Když mají sedmdesát nebo osmdesát tisíc měsíčně, tak si ještě k tomu přidají další peníze navíc. Je to normální? Podle mě ne,“ upozornil, ale zároveň řekl i to, že tato doba je přeci jen daleko lepší než minulost.

Linhart: Šlo se branou a vyšlo komínem

Z válečného období se panu Linhartovi vryl do paměti tento zážitek: „Pracoval jsem u švagra, kterého pověsili. Bylo to na první lípě Bečvanské aleje. Tam ho nechali viset s cedulí na prsou: Podporoval jsem bandity." Sám se stal členem partyzánské brigády v roce 1944, pekl pro partyzány. Jeho otec byl ve vězení. „Dělali razii, všechny Sokoly brali do vězení. Dostali se většinou do Osvětimi. Otec měl kliku. Byl zavřený v Brně, protože ho potřebovali v dílně na práci, byl kolář. Dávali mu i něco jíst, byl sice zchudlý, ale přežil. Když jsem odcházel od něj z návštěvy, zažil jsem hrůzu. Viděl jsem celý plac, který byl zaplněný vězni, kteří čekali ve vězeňských mundúrech na odvoz do Osvětimi. Věděli to, protože najednou se ozval výkřik, že mě až srdce bolelo: Pomstěte nás, jdeme na smrt. Skončili tak, jak to vždy v Osvětimi bylo. Šlo se branou a vyšlo komínem. Otec přežil jen díky řemeslu. Po osvobození jel nejdřív na hřbitov. Pokleknul u hrobu rodičů a děkoval jim za to, že ho nechali naučit se řemeslo, které mu zachránilo život,“ popsal Linhart. Jen v okrese Vsetín měla válka 1335 obětí.

Radko Linhart se narodil 16. srpna 1921 v Krmelíně, kde měl jeho otec kolářství. Vyučil se ale u svého strýce na Bečvách pekařem, což mu umožnilo za války po krátkém nasazení v rakouské zbrojovce dvouletou lehčí práci v pekařství ve Vídeňském Novém Městě. Řada jeho příbuzných byla za války perzekuována a u jeho domu byl na lípě před kostelem na Dolní Bečvě 23. listopadu 1944 po neúspěšné akci Jagdkomanda proti partyzánům na Kněhyni pověšen i jeho švagr Hynek Tošenovský. Radko Linhart byl členem 1. čs. brigády J. Žižky.

Mimořádný zájem projevoval o olympijské hnutí, a i když mu komunisté kvůli jeho sokolsky založené rodině od roku 1948 bránili před výjezdy do zahraničí, podařilo se mu přece díky členství ve Svazu protifašistických bojovníků dostat se poprvé na letní olympiádu 1960 do Říma. Po návratu ho však čekal mnohahodinový výslech na StB. V roce 1968 byl přítomen Raškovu triumfu na X. ZOH v Grenoble, kde na dojezdu organizoval hobla pro vítěze. Nejdramatičtější byl jeho výjezd na LOH 1968 do Mexika. Odjížděl 23. srpna přes Rakousko do USA, kde si v Chicagu vydělával pečením na další cestu. Tuto praxi si zopakoval i v roce 1984 na LOH v Los Angeles, kde mu pekaření pomohlo uhradit cestu na Havaj, kde se poklonil námořníkům z potopené lodi Arizona. Po návratu z USA pravdivě přednášel o situaci na OH na besedě u Maléřů, za což mu místní komunisté hrozili pomstou. Celkem se zúčastnil 17 OH a MS FIS, naposledy v Athénách 2002.

Inicioval uložení ostatků Emila Zátopka a Ludvíka Daňka ve Valašském Slavíně na hřbitově v Rožnově p. R. Je nositelem řady vyznamenání a diplomů, mj. obdržel medaili i na ruském velvyslanectví v Praze za svou protifašistickou činnost. Linhartův dům je plný vzpomínkových tabel a suvenýrů z olympijských her a lyžařských mistrovství světa. (zdroj: www.skoky.net)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…